Atelier Robotiq legt verborgen schoonheden bloot

22 februari 2016
Ufo_AtelierRobotiq

Atelier Robotiq combineert ambacht met technologie in hun kunstige lichtontwerpen. Industriële wikkelprocessen uit de ruimtevaart vormden de inspiratie voor Anne-Lise Heydra, Søren Blomaard en Dimitrios Iakovou. In de ruimtevaart worden lichte onderdelen gemaakt van sterke lichtgewicht vezels zoals Carbon en Aramide. Deze worden in elkaar geweven, waarbij bijzondere geometrische patronen ontstaan. Hier overheen komen beschermende toplagen waardoor je deze mooie patronen helaas nooit meer ziet. In zijn producten ontbloot Atelier Robotiq prachtige geometrische patronen die anders verborgen blijven.

Van industriële wikkeling tot geometrisch design

De ontwerpers van Atelier Robotiq waren gefascineerd door de geometrische patronen. Uit de eerste experimenten bleek niet alleen dat ze bijzondere patronen konden ontwerpen, maar de open vezel structuren bleken ook zeer sterk en lichtgewicht. Deze eigenschappen leidde tot inspiratie voor onder andere vazen, stoelen en bankjes, maar de grote verrassing was het mooie licht- en schaduwspel als je er een lichtbron in brengt. Het resultaat is het design van de minimalistische fiber pattern lampen.

]u

Minder gewicht dan een iPhone

Door de open structuur en dunne draden lijken de Fiber Pattern Lamps in de lucht te zweven. De Fiber Pattern Lamp, gewikkeld van 100 meter vezel, weegt dan ook slecht 90 gram. Atelier Robotiq experimenteert continu met nieuwe vezels, vormen en patronen om de grenzen van de techniek op te zoeken. Inspiratie komt vooral uit wiskundige structuren en patronen die bijvoorbeeld leiden tot interferentie en moire effecten. Maar ook uit patronen uit de natuur, zoals de indrukwekkende patronen op de vleugels van vlinders en libellen.

ufo black  kopie

Een hele puzzel

Het maken van een lamp kost misschien meer werk dan je denkt. Atelier Robotiq doet namelijk alles zelf in hun atelier in Rotterdam, van robotprogramma’s bedenken tot het ontwerpen van de mallen. Hierdoor konden ze een eigen productielijn opzetten, iets wat maar weinig ontwerpers doen. “We hebben hiervoor gekozen, omdat we het leuk vinden om te blijven leren. We leren elke week wel een nieuw materiaal of productieproces kennen, maar ik moet eerlijk bekennen dat we het onszelf niet gemakkelijk hebben gemaakt”, vertelt Anne-Lise. Ze gaan als volgt te werk: een speciaal ontwikkeld systeem zorgt ervoor dat de vezel wordt voorzien van een dun laagje epoxyhars , waarna de robot de vezel met grote precisie op de mal legt. Als de Fiber Pattern Lamp gewikkeld is moet deze nog uitharden in de oven, voordat de mal verwijderd kan worden uit de inmiddels uitgeharde vezelstructuur.. De vorm van onze lampen is niet lossend, daarom hebben we zelf speciale mallen ontwikkeld die als een soort puzzel in elkaar passen. Hiermee kunnen we de lampen gemakkelijk van de mal halen”, vertelt Anne-Lise.

i

Een combinatie van handwerk en technologie

Atelier Robotiq draait om het experiment met patronen. Hiervoor ontwerpen ze nieuwe vormen met bijzondere wikkelpatronen en verschillende vezelsoorten. De ontwerpen beginnen op papier, waarna interessante ideeen getest worden. Hiervoor moet dan vaak een mal gemaakt worden, een patroon berekend worden en de robot geprogrammeerd worden. Zoals de naam al doet vermoeden maakt Atelier Robotiq veel gebruik van hun industriele robot. De robot wordt bijvoorbeeld gebruikt om de mallen uit grote blokken piepschuim te snijden, en natuurlijk om de vezels precies op de voorgeprogrammeerde patronen te wikkelen. Dankzij de robot kan Atelier Robotiq snel experimenteren en nieuwe producten ontwikkelen. Ondanks de robot zijn grote delen van het proces nog steeds handwerk, zoals bijvoorbeeld het walsen en lassen van de koper frames. Anne-Lise:”We perfectioneren de structuren altijd nog met de hand nadat het wikkelen klaar is. Het menselijke aspect is nodig om een bepaald gevoel over te kunnen brengen in jouw vormbepaling. Als je alles laat doen door de robot krijg je kille en afstandelijke ontwerpen, dat willen we voorkomen.”

Drop_AtelierRobotiq

De technologie ontdekken

Anne-Lise: “Er zijn nog zoveel mogelijkheden denkbaar in het gebruik van materialen maar ook in de patronen en vormen, er valt nog genoeg te ontdekken. Doordat wij alles in huis maken kun je ook veel experimenteren. Wat dat betreft staat Atelier Robotiq nog in de startfase. Op dit moment experimenteren we niet alleen met verschillende vormen, maar doen we ook onderzoek naar bio hars en natuurlijke vezels zoals hennep en vlas. Door het minimale materiaalgebruik is de impact op het milieu al heel klein, en natuurlijke materialen bieden nog meer perspectieven.

FiberPatterns_AtelierRobotiq

Unieke lichtspektakels

Atelier Robotiq presenteerde zich onlangs tijdens designbeurs Object in Rotterdam met een installatie van 5 zwevende Fiber Pattern Lamps. Op dit moment bereiden ze zich voor op de volgende expositie. Onder de naam ‘Masterly – The Dutch in Milano’ presenteren zij hun nieuwe ontwerpen in het Palazzo Francesco Turati ‘in het centrum van Milaan, tijdens de jaarlijkse designbeurs Salone del Mobile.  De nieuwe ontwerpen hebben patronen geinspireerd op zowel de natuur als de wiskunde.

Atelier Robotiq
Hoornbrekersstraat 14
3011 CL Rotterdam

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter