Interieurmerk: Maak kennis met De Fabrikeur

21 april 2015
FABRIKEUR

Industriële onderdelen zijn vrijwel altijd de basis voor Geert van Hoesels meubels en woonaccessoires. Van ijzeren wielen tot oude onderdelen van fabrieksnaaimachines, in zijn winkel De Fabrikeur blaast hij ze nieuw leven in. En elk product is uniek.

Eigenlijk is Geert welzijnswerker, maar als hij door omstandigheden zijn baan verliest, is het tijd voor wat nieuws. “Ik was altijd al gefascineerd door mooie oude spulletjes. Die probeerde ik dan zo goedkoop mogelijk te scoren”, vertelt hij. “Ik blijf toch een Tilburger”, voegt hij er lachend aan toe. Hij begint voor zichzelf. In eerste instantie verkoopt hij alleen mooie oude spullen, maar hij komt er al snel achter dat veel dingen stuk of gewoon te vies zijn om zo te verkopen. “Ik begon toen een cursus ambachtelijk meubelmaken, om de meubels wat op te kunnen knappen. Van het een kwam het ander en uiteindelijk begon ik onderdelen toe te voegen.” Inmiddels verkoopt De Fabrikeur allerhande meubels en woonaccessoires, gemaakt van oude, industriële onderdelen.

stalen-bakken-opbergers

De Fabrikeur

“Ik vind de naam van mijn zaak echt mooi, omdat hij naar mijn mening de industriële kant van mijn werk goed belicht”, legt Geert uit. Hij wilde graag een woord uit vervlogen tijden gebruiken, om zo de link te leggen met de spullen die hij gebruikt. Een fabrikeur was in het verleden net zoiets als een fabrikant. “Eigenlijk was het gewoon een handig mannetje dat zelf geen spullen maakte, maar zijn ideeën uitbesteedde. Hij kocht bijvoorbeeld wol en liet dat door de een spinnen, door de ander weven en weer een ander maakte er een deken van. De fabrikeur verkocht het eindproduct. Ik ben ook een handig mannetje, al maak ik al mijn spullen zelf.”

FullSizeRender (8)

Creatieve proces

Het maken van een nieuw meubel begint bij het onderdeel. “Soms zie ik prachtige componenten en vind ik het zonde om ze te laten verschroten tot oud ijzer”, vertelt Geert enthousiast. Hij verzamelt die onderdelen en slaat ze op in zijn loods. Daar liggen ze te wachten tot ze gebruikt kunnen worden. “Eens in de zoveel tijd kijk eens in al mijn bakken met spullen en zie ik ineens een prachtcombinatie. Naar mijn bescheiden mening word ik hier ook steeds beter in”, zegt hij terwijl hij naar achter loopt. Geert komt terug met een zwarte lamp: “Kijk, deze is uit mijn begintijd. Ik zou deze lamp nu nooit meer verkopen. Inmiddels kan ik wel wat beters.”

IMG_4062

Combineren

Geert heeft een voorliefde voor wielen, omdat je er volgens hem zo veel mee kunt. Hij pakt twee grote lampen tevoorschijn. “Dit zijn oude Franse stationslampen die ik heb op de kop heb getikt. Hun voet was niet mooi, dus ik die heb ik er afgezaagd. In plaats daarvan heb ik een wiel gepakt en dat eraan bevestigd. Moet je kijken, dit is toch een prachtige poot”, vertelt hij enthousiast. Aan onderdelen is sowieso geen gebrek bij De Fabrikeur. In een ander gedeelte van de zaak ligt een loodzwaar, gietijzeren blad dat ooit onderdeel was van een stansmachine. Op de zijkant staat ‘Tilburg’ gedrukt. Geert: “Het is toch prachtig dat iemand de naam van zijn stad daarin heeft laten drukken. Ik wacht tot ik de juiste onderdelen vind, zodat dat ik er een tafel van kan maken.”

de-typical-fabrikeur-kast- (2)

de-typical-fabrikeur-kast- (1)

Onderdelen scoren

Behalve op veilingen, scoort Geert ook vaak componenten op oude boerderijen. Hij wandelt graag ter ontspanning en tijdens die tochtjes zorgt hij altijd dat hij wat flyers bij zich heeft. Zomaar het erf oplopen, is namelijk not done bij boeren. Soms wordt hij dan gebeld dat hij wat oude spullen kan komen halen, maar vaak willen ze hun huisraad niet afgeven. Een opmerking die Geert vaak te horen krijgt, is: “Dat vreet geen brood.” Een vertaling voor de niet-boeren onder ons: Het betekent zoveel als dat de spullen niet in de weg staan en daarom ook niet te koop zijn. Geert: “Ik probeer ze toch altijd over te halen, want voor mij betekent het wél brood op de plank.”

FullSizeRender (5)

Webshop

Hoewel De Fabrikeur een winkel heeft, verlopen verreweg de meeste verkopen via de webshop. Alles wordt dan ook meteen gefotografeerd en op het internet geplaatst. Over het algemeen is de aanloop in de zaak wat minder. Het publiek dat per toeval in de winkel belandt, snapt niet altijd wat de gedachte achter De Fabrikeur is. “Soms denken mensen dat ik een rommelmarkt of kringloopwinkel run”, lacht Geert. De laatste tijd staat hij vaker op markten, om zo wat meer bekendheid te vergaren. “Het is raar om te merken dat er mensen vanuit de Randstad speciaal voor mijn spullen hierheen komen, maar dat Tilburgers vaak niet van mijn bestaan af weten.”

FullSizeRender (10)

Meer zien? Kijk dan dit filmpje.

DE FABRIKEUR
Sint Bernadettestraat 4
5017 AC Tilburg
Nederland
+31 6 2486 0309

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter