Houten wolkenkrabber

10 juni 2015
ma_14_PuukuokkaU_6

Een houten flatgebouw? Ja, je leest het goed. In Finland deden ze het.

PUUKUOKKA

Een van de eerste houten wolkenkrabbers

Maar liefst acht verdiepingen telt de houten kolos met ongeveer 10.000m2 aan ruimte. Aan de voorkant is het hout zwart geschilderd, aan de achterkant is het houtkleurig gelaten. De pre-gefabriceerde houten stukken werden als legostenen in elkaar gezet en dit was het resultaat: een van de eerste houten flatgebouwen ter wereld. Het gebouw heet Puukuokka, wat zoveel betekent als ‘houten Kuokka (de naam van de stad waarin de flat staat)’. De wolkenkrabber is gemaakt van CLT. Dat is een bewerkte houtsoort die wordt gemaakt door verschillende lagen hout zo aan elkaar te lijmen dat ze een onverwoestbare constructie vormen, vele malen sterker dan normaal hout.

ma_14_PuukuokkaU_3_ed

Gigantisch bouwpakket

Omdat de modules allemaal kant-en-klaar worden aangeleverd, kan het gebouw gebouwd worden in de helft van de tijd die je normaal nodig hebt. Het is bijna een soort gigantisch IKEA-pakket. Zelfs alle gaten zijn al geboord. De eerste flat is in slechts 6 maanden in elkaar geschoven. Bovendien is de ecologische voetprint van een houten gebouw vele malen kleiner dan die van een betonnen versie.

ma_14_PuukuokkaU_4

Gevaarlijk?

Maar is dat dan niet gevaarlijk, zo’n flat van hout? Het appartementencomplex voldoet aan strenge voorwaarden met betrekking tot vuurpreventie. De hele constructie is gecoat in een vuurvertragende substantie en overal zijn automatische sproeiers ingebouwd. Architect Anssi Lassila beweert zelfs dat – mits je alle maatregelen in acht neemt – een houten gebouw 50 keer veiliger is dan eenzelfde gebouw van beton.

ma_14_Puukuokka_LowRes_47

Fotocredits: OOPEAA

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter