Kunstlicht design: design bereikbaar voor iedereen

28 april 2015
FullSizeRender (16)

Hoewel het woord ‘kunst’ in de naam van de winkel is verwerkt, moet eigenaresse Jacqueline de Jonge niets van de term hebben. Het klinkt te elitair naar haar mening. Kunstlicht design is al 14 jaar een gevestigde naam in Tilburg en verkoopt geen kunst, maar toegankelijk design voor iedereen.

FullSizeRender (22)

Duurzaam

Kunstlicht design staat voor duurzaamheid. De winkel had de Nederlandse primeur met het waterflesje Dopper, inmiddels een bekend merk. Die pionierspositie wil Jacqueline blijven claimen. “We zijn constant op zoek naar nieuwe artikelen. Op dit moment is het meest recente duurzame item het horloge van WeWood. Het uurwerk is gemaakt van hout en voor elk horloge dat men vervaardigd, wordt er een boom geplant”, vertelt ze. Of denk aan de peren met parte spiraalvormige draden. Je kunt ze gewoon aanraken terwijl ze branden, want de lamp blijft koud. “Het lijkt op een gloeilamp, maar er wordt bij deze peren geen gebruik gemaakt van kooldraad, maar van LED”, vertelt Jacqueline enthousiast. De milieubewuste gedachte achter de winkel sijpelt in veel elementen van de zaak door. Neem bijvoorbeeld de lampenkappen die buiten hangen, die zijn gevuld met zonnecollectoren. De monumentale gevel van de winkel wordt ‘s avonds daardoor verlicht op zonne-energie.

FullSizeRender (27)

Functioneel

Nog een gemene deler in het assortiment is dat alles een functie heeft. Jacqueline schaart haar spullen onder de noemer toegepast design. “Je zult hier geen beeldjes vinden, omdat je daar verder niets mee kunt. Ik wil dat je dingen kunt gebruiken”, vertelt ze. Zo worden er dekbedden van SNURK verkocht en schattige ‘vogelhuisjes’ waar je jouw sleutels in kunt hangen. Kunstlicht design maakt ook meerdere artikelen in eigen beheer, waaronder lampen en kaarten. De winkel heeft wel woonaccessoires, maar inderdaad, je kunt er steeds iets mee doen. Neem bijvoorbeeld de houten kanaalhuisjes van &k. Leuk om zo neer te zetten, maar ze hebben ook een functie doordat er een lampje in is verwerkt.

FullSizeRender (23)

Samenwerkingen

Er zijn diverse samenwerkingen gaande in de winkel. Volgens Jacqueline past dat bij het ‘moderne denken’, want met samenwerken kom je veel verder dan alleen. Een voorbeeld daarvan is de collaboratie met Margriet Palmen. Zij verkoopt haar tassen en kinderkleding onder de merknaam Handpalm. Eigenlijk is ze opgeleid tot coupeuse en maakte ze voorheen altijd theaterkleding, maar daar is naar haar zeggen geen droog brood mee te verdienen. Zij onderschrijft de milieubewuste gedachte van Kunstlicht design volledig. Margriet: “Ik zou meer met gebruikte materialen willen doen. Het lijkt me ontzettend mooi als er iemand bij mij komt met bijvoorbeeld het jack van zijn gestorven oma en mij daar een tas van wil laten maken.” Haar tassen zijn op hun geheel eigen manier duurzaam. Ze hebben namelijk een flap die je eraf kunt halen en kunt vervangen door een ander exemplaar. Zo kun je met één tas mooi variëren. Margriets volgende project is waarschijnlijk een boodschappentas, omdat de gratis plastic tassen in de ban gaan. “Ik maak het liefst tassen. Bij mijn babykleding maak ik bijvoorbeeld ook mooie zakjes, zodat je de kraamcadeaus mooi kunt verpakken. Ik zou wel zakjesmaker willen worden, maar daar kun je niet van leven”, lacht ze.

FullSizeRender (18)

Avant-garde

Jacqueline vindt dat haar winkel door de jaren heen langzaam volwassen is geworden. “We waren van meet af aan al bezig met duurzaamheid en in het begin wilden we alles cradle-to-cradle doen. Het was heel ideëel.” In die tijd werkt Kunstlicht design met louter oude producten die vaak eerst opgeschuurd en gepoetst moeten worden voordat ze klaar zijn voor gebruik. De spullen die gemaakt worden, zijn stuk voor stuk uniek, maar ook ontzettend arbeidsintensief. Jacqueline: “In het begin gingen we zelf nog dingen ophangen bij mensen thuis.” Bovendien is er op dat moment weinig interesse voor gerecyclede spullen. “Ik denk dat we er te vroeg mee waren, mensen waren er nog niet klaar voor. We waren echt avant-garde”, vertelt Jacqueline. Margriet: “Ik maakte bijvoorbeeld tassen van oude dekens. Nu zouden mensen dat misschien top vinden, toen vonden ze het vooral suf en vies.”

FullSizeRender (29)

Atelier

Hoewel Jacqueline, zoals eerder gezegd, een hekel heeft aan de term kunst is ze wel afgestudeerd op de kunstacademie als monumentaal vormgever. Voor ze haar winkel begint, heeft ze een atelier, maar daar is ze al snel klaar mee. “Ik vond het veel te geïsoleerd en, belangrijker nog, er was totaal geen dynamiek”, legt ze uit. Die levendigheid is belangrijk voor haar, want anders is het niet mogelijk om mee blijven gaan met de tijd. Bovendien vindt ze het woord kunst te beperkt, omdat kunst vroeger – en nu misschien nog – alleen voorbehouden was voor mensen die diep in de buidel kunnen tasten. Volgens haar dekt de term designer de lading veel beter, omdat het begrip breder en toegankelijker is. Dat er tegenwoordig zoveel aandacht is voor ambacht en innovatie, vindt ze fantastisch. Jacqueline: “Ik wacht met smart op de dag dat we hier een 3D-printer kunnen neerzetten. Het lijkt me geweldig dat mensen hun plastic afval meenemen en wij daar vervolgens een zonnebril van printen.”

FullSizeRender (21)

KUNSTLICHT DESIGN
Nieuwlandstraat 12
5038 SN Tilburg
Nederland
+31 13 542 53 40

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter