Studio Fien

31 juli 2015
4

Fientje Speetjens is een energieke, blonde verschijning met een grote glimlach op haar gezicht. Als je haar nette roze colbertje en roodgelakte nagels ziet, zou je niet meteen verwachten dat ze vloeren legt en meubels schuurt. Zelf houdt ze van dat contrast. “Ik zit nou eenmaal in een mannenbranche”, lacht ze.

Mar10e Photography 2013-Lifestyle-Studio Fien-3

Hard werken

Wat begon als een hobby in het schuurtje van de buren is uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met bestaansrecht. Studio Fien maakt steiger- en sloophouten maatwerk. Dit kunnen meubels zijn, maar ook wandbekleding. Daarnaast geeft het bedrijf ook advies en styling. Fientje runt het bedrijf samen met haar vriend Erik van Zundert, die overigens ook nog een ander bedrijf in de evenementenbranche heeft. Ze gaf haar baan op en stortte zich fulltime op Studio Fien. In het begin kreeg ze veel sceptische reacties. Steigerhout zou niet niet origineel zijn en er zat geen markt meer in. “Dat moet je bij mij niet zeggen, want dan wil ik het juist gaan doen”, zegt Fientje met een vastberaden blik. En met succes, want ze bestaat al bijna 3 jaar. Ze weet zichzelf dan ook handig in de kijker te spelen. Zo waren haar producten al meerdere keren te zien bij het televisieprogramma ‘Rob’s grote tuinverbouwing’. Dat ze soms tot middernacht staat te werken, neemt ze voor lief. Hoewel ze toegeeft dat het niet altijd makkelijk is: “Ik heb twee kleine kinderen en natuurlijk doet het pijn in mijn moederhart als ik geen tijd heb om naar de eerste paardrijles van mijn zoon te gaan. Van de andere kant zijn er zoveel ouders die beiden vijf dagen per week werken. Ik ben vooral trots dat ik het in deze tijden voor elkaar heb gekregen om een gezond bedrijf op te bouwen. De keuzes die je dan af en toe moet maken, wegen daar tegenop.”

17

Imperfectie maakt perfect

Volgens Fientje zit de kracht van steigerhout ‘m juist in het feit dat het hout onvolmaakt is. “Het is voor mij een uitdaging om van een imperfectie een vorm van perfectie te maken. Je koopt hout dat echt leeft en werkt. Het feit dat je dit kunt zien, is alleen maar mooi”, zegt ze stralend. Ze vindt een goede afwerking erg belangrijk. Zo zijn er, wanneer mogelijk, nooit schroeven te zien in de meubels. Bovendien heeft het bedrijf zelfs een olie laten ontwikkelen om het hout mee te behandelen. Fientje wrijft met haar hand over de steigerhouten tafel waaraan ze zit. “Voel maar eens. Door de olie is de tafel zacht, iets dat mensen niet meteen verwachten bij deze soort hout. Bovendien is de tafel door de behandeling water- en vuilafstotend”, vertelt ze.

15

Persoonlijk contact

Fientje vindt het erg belangrijk dat het contact met haar klanten persoonlijk blijft. Voor afspraken zul je nooit iemand anders spreken dan zijzelf of haar vriend. Grote meubels worden altijd door henzelf afgeleverd. “Je bouwt op deze manier echt een band op met je klanten en je kunt meteen zien of alles naar wens is”, vertelt ze. Bovendien gaat per 1 september haar nieuwe webshop online. Ook hier komt het persoonlijke aspect van Studio Fien naar voren. Je kunt er namelijk niet alleen spullen kopen, maar ook haar blog lezen. Fientje deelt verhalen over haar dagelijks leven en haar kinderen met haar lezers, voorzien van professionele foto’s.

38

Producten met een verhaal

Naast haar eigen producten verkoopt Studio Fien ook een aantal andere merken. De labels hebben stuk voor stuk een eigen verhaal. “Ik wil geen HK Living of Bloomingville in mijn zaak, voor mij mag het allemaal wel wat exclusiever”, zegt Fientje terwijl ze druk heen en weer loopt. Ze pakt er een kandelaar van het merk Otentic design bij. “Deze kandelaar komt letterlijk uit een oude tempel, dat is toch gaaf?” Ook het merk By-Boo kan ze waarderen. Fientje: “Het is een jong merk, net als wij. Bovendien vind ik de industriële touch erg leuk.” Ze wijst op een groen kussen in een hoek. “Deze kussens zijn van het Nederlandse merk Stapelgoed. Ze zijn gemaakt van 100 jaar oude legertenten en -dekens. Dat past zo goed bij onze stijl. Onze meubels hebben ook al een leven achter zich.”

showroom

Met hartstocht aan het werk

Met haar winkel wil Fientje mensen een stukje ‘woongeluk’ mee geven. Ze is van mening dat het inrichten van een woning steeds meer een lifestyle begint te worden. Het is volgens haar net als met kleding. Je wil je prettig voelen in de kleren die je draagt, hetzelfde geldt voor je huis. Een huis moet bij je passen, zoals kleding ook bij je past. Bovendien wil Fientje graag haar passie op anderen overbrengen. Het project wat haar tot nu toe het meest aan het hart ging was het ‘Thomashuis’. Via deze stichting wonen zorgbegeleiders samen in huis met acht volwassenen met een verstandelijke beperking. Volgens Erik een revolutionair concept, want de bewoners worden niet behandeld als patiënt, maar er wordt een thuis gecreëerd. “Ik ben afgestudeerd als verpleger, maar ik ben uit de zorg gestapt. Ik kon er niet meer tegen dat patiënten slechts een nummer waren. De menselijke factor was ver te zoeken. Bij de Thomashuizen wordt er echt geluisterd naar wat de mensen zelf willen. Er wordt geen zorgplan opgesteld en er zijn geen teamvergaderingen. De begeleiders vullen de zorg in zoals hun hart hen dat ingeeft. En als ze het even niet weten, wordt er een ouder van de bewoners gebeld, in plaats van een anonieme dokter. Ze denken niet out of the box, er is helemaal geen box”, vertelt Erik. Het laatste meubel dat Studio Fien leverde, was een enorme kloostertafel voor het Thomashuis in Etten-Leur. De tafel zorgt ervoor dat het hele huis gezamenlijk aan een tafel kan eten. Fientje: “Het is prachtig om te zien dat een product waar wij met zoveel hartstocht aan werken terecht komt op een plek waar minstens zoveel passie is.”

cp_176_c_EppelFotografie-244

Een dag niet gelachen…  

Omdat Fientje het heerlijk vindt om in een jong en fris team te werken, lopen er vrijwel altijd stagiaires rond bij Studio Fien. Per september komt er weer een nieuwe lichting van 4 dames. De stagiaires worden nauw betrokken bij de activiteiten van het bedrijf. Zo gaan ze mee naar klantbezoeken en mogen ze helpen bij het opstellen van offertes. Daarnaast coacht Fientje ook nog bij Lifestyle Studies aan de Fontys. “Ik vind het gewoon leuk om de rugzakjes van de leerlingen te vullen met nuttige informatie. Als je hier weg gaat, moet je hebben geleerd waar je voor kwam, maar je moet vooral ook lol hebben gehad. Ik vind het belangrijk dat er hard gewerkt wordt, maar er moet minstens zo hard worden gelachen”, besluit ze.

1

STUDIO FIEN
Tijvoortsebaan 8b
5051 HJ Goirle
info@studiofien.nl
06-46919998

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter