Vintage Room

25 augustus 2015
foto-53 kopie

Het begon allemaal met de privé legocollectie van Wim van Slooten. Door de jaren heen raakte hij steeds meer gefascineerd door het speelgoed. Zus Sarah sloot zich aan bij de zoektocht naar bijzondere collectorsitems en dit resulteerde 8 jaar geleden in hun winkel Vintage Room. Inmiddels is er nog wel speelgoed te koop, maar specialiseert Vintage Room zich vooral in verlichting. Meubeltrack nam een kijkje in deze bijzondere familiewinkel.

Gespecialiseerd in lampen

De kracht van Vintage Room zit hem misschien wel in het feit dat broer en zus buiten de hokjes denken bij inrichtingen. Hun winkel is dan ook een afspiegeling van hun eigen interieur. En dat is niet alledaags. Voor Sarah is speelgoed een inspiratie voor in het interieur. “Natuurlijk is en blijft het gewoon speelgoed, maar je wil niet weten hoeveel mensen mooi speelgoed tentoonstellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar die oude poppetjes van Fisherprice. Als je die uitstalt in je woonkamer, wordt het eigenlijk gewoon design”, legt ze uit.  Daarnaast is de winkel erg toegankelijk. Wim: “Je koopt hier geen heel interieur, maar elementen. Wij vinden het ook veel leuker als mensen zelf combineren. Dat je bijvoorbeeld een stoel van oma matcht met een lamp van hier een mooie designbank.” Vintage Room is vooral toegespitst op verlichting. Neem bijvoorbeeld de lampen van het Franse Jieldé. “We vinden Jieldé een ontzettend gaaf merk. Ze maken hun producten al sinds 1950 in dezelfde fabriek”, vertelt Sarah trots. In de winkel worden ook volière lampen van Mathieu Challieres uit Parijs verkocht. Dit zijn lampen die lijken op een soort vogelkooitjes, met kleurrijke vogeltjes erin. Vintage Room is de eerste winkel die ze in Nederland verkoopt. Mensen komen er van heinde en verre speciaal voor naar de winkel.
foto-55

Twee panden, één winkel

Vintage Room bestaat eigenlijk uit twee panden, die tegenover elkaar liggen. De ene kant is voornamelijk Sarahs domein, het andere dat van Wim. In ‘Wims pand’ draait het allemaal om lichttechniek. Hij is van huis uit geluidstechnicus, maar is zich door de jaren heen steeds meer gaan specialiseren op het gebied van verlichting. Op tafels liggen verzamelingen plafondkapjes, fittingen, lampen en snoeren in alle lengtes uitgestald. De winkel heeft gloei-, LED- en Zangra halogeenlampen. Hij verkoopt alles los, maar zet ook met liefde een lamp voor je in elkaar in zijn werkplaats.  (Klaar terwijl u wacht!) Hij maakt zelfs wel eens hele interieurplannen voor klanten, maar dan wel gewoon informeel en zonder poespas. Hij kwam bij lichttechniek door zijn eigen behoefte. Wim: “In Nederlandse bouwmarkten worden wel standaard spullen verkocht, maar geen mooie klassieke stijl. Wij verkopen jaren 30 armaturen en schakelmateriaal.” In het pand aan de overkant zijn alle koopwaar uitgestald. De winkel is een bonte verzameling van allerlei speelgoed en verlichting, maar er wordt ook kunstig behang verkocht van merken als Cole&Son en Mariska Meijers.

Geen kringloopwinkel

In het begin verkocht Vintage Room, zoals de naam al zegt, echt alleen maar vintage producten. Inmiddels doen ze veel meer en is de vintage slechts bijzaak. Dat begrip wil Wim overigens nog wel even duiden. “Wij waren absoluut geen kringloopwinkel met stoffige oude spullen. Tegenwoordig noemt iedereen alles maar vintage. Als je een oude hutkoffer vindt, is het al vintage. Wij verkochten alleen producten van bekende merken, in een perfecte staat.” De winkel is helemaal op eigen kracht opgezet, met eigen spaargeld en veel hulp van de familie. Broer en zus begonnen in de Snellestraat in een klein pandje. Nu is deze straat een geliefde locatie, maar toentertijd was de straat vervallen en nog niet bepaald een A-locatie te noemen. “Er zat een coffeeshop tegenover ons”, grinnikt Sarah. Stukje bij beetje konden ze zich iets meer veroorloven en uiteindelijk verhuisden ze een paar deuren verder naar hun huidige pand(en). “Het is soms hard werken en we zijn nog steeds blij met iedere euro die we verdienen, maar dit is wel wat we echt leuk vinden om te doen”, vertelt Sarah. Broer en zus zijn het erover eens dat Vintage Room met recht een familiebedrijf te noemen is. Behalve dat zij zelf altijd in de winkel aanwezig zijn, helpen hun moeder en Sarahs dochter ook graag een handje mee. Op drukke zaterdagen staat hun vader fittingen en snoeren in elkaar te zetten in de zaak.
foto-53

Denk voordat je koopt

Sarah houdt ervan als mensen bewust kopen. “Als mensen me vragen of ze iets kunnen ruilen, heb ik eigenlijk liever dat je het niet koopt en dat je nog 10 keer komt kijken zodat je zeker bent. Het is voor mij niet vanzelfsprekend dat alles maar altijd geruild kan worden”, zegt ze. Wim knikt instemmend. “Hoe vaak hoor je het wel niet dat mensen grote orders plaatsen bij online winkels met de gedachte dat ze toch drie kwart weer terug kunnen sturen. Vaak worden die producten gewoon weg gegooid, omdat dat goedkoper is”, zegt hij verontwaardigd. Sarah: “We willen dat je je bewust bent van de handeling. Je hebt iets bewust en met liefde uitgezocht. Ik vind het maar respectloos om het dan gewoon maar weer terug te brengen. Daarentegen snap ik dat je bij sommige producten even wil kijken hoe het werkt in jouw huis. Grote lampen mogen mensen dan ook vaak op de proef thuis proberen, geen probleem.”
foto-51 kopie

Kijk ook eens naar

1 reactie

  • Reply Michael Sean Duffy 6 september 2015 at 00:53

    Heel mooi en veel success gewenst> Greetz te Gaby! Mike Duffy in Orlando, Florida USA

  • Laat een reactie achter