Het frame

Het frame van gestoffeerde meubels is niet zichtbaar voor het oog, maar daarom niet minder belangrijk. Het frame bepaald voor een groot deel de levensduur van een meubel. De bekleding vervangen na een aantal jaren is mogelijkheid. Een frame vervangen is iets ingewikkelder. Een meubel met een slecht frame is daarom een slecht meubelstuk, ongeacht de kwaliteit van de andere onderdelen.

Kwaliteitsmeubels hebben over het algemeen een frame van Beuken-, Eiken- of Essenhout. Het hout is van tevoren gedroogd, om te voorkomen dat het op een later moment gaat werken. Dit zeer harde hout gaat bijzonder lang mee en is erg sterk. Bij meubels met meer rondingen en vormen, wordt ook metaal gebruikt voor het frame.

Multiplex is een goed en goedkoper alternatief voor een massief houten frame. Multiplex is goedkoper, maar ook erg sterk en het werkt niet zoals massief hout.

Bij goedkopere meubels worden ook zachtere houtsoorten gebruikt voor het frame. Deze houtsoorten werken echter meer, zijn minder sterk, bevatten knoesten en kunnen barsten. In budgetmodellen wordt ook spaanplaat of hardboard gebruikt. Spaanplaat is minder sterk dan hout en kan eenvoudiger kromtrekken of breken. Als vuistregel kan gesteld worden: hoe minder hout er gebruikt is voor het frame, hoe goedkoper het meubel.

Verbindingen

De delen van een goed frame worden aan elkaar bevestigd met pen-en-gat-verbindingen of met houten pennen(deuvels) in combinatie met lijm. Ook houten verbindingsblokjes worden af en toe gebruikt. Dit garandeert een zeer solide verbinding. Metalen verbindingsstukken en schroeven kunnen een frame ook sterk maken, maar worden meestal gebruikt als reductie van de kosten.

Als een frame in elkaar is geniet, gespijkerd en gelijmd, wijst dit er op dat er flink bezuinigd is op het frame. Verwacht niet dat een dergelijk frame langer dan 10 jaar mee gaat.

Frame testen

Het is eenvoudig om een idee te krijgen van de stevigheid van bijvoorbeeld het frame van een bank in de woonwinkel. Til de bank bij één van de voorpoten op, en kijk hoever het frame meegeeft en wanneer de andere voorpoot van de grond af komt. Een goed frame mag niet veel meegeven. Frames van hogere kwaliteit zijn meestal ook zwaarder. Een kwaliteitsmeubel kunt u daarom ook herkennen aan zijn gewicht.

Een andere manier van testen is door tegen de leuningen te duwen. Deze mogen niet te veel meegeven. Als ze dit wel doen, wijst dit op een matig frame. Als je gepiep of gekraak hoort, is dit ook een slecht teken.

Geen reacties

Laat een reactie achter