vering-en-ondersteuning

In gestoffeerde meubels zoals banken, worden 3 soorten veersystemen gebruikt. Dit zijn:

  • Elastieken banden
  • Zigzagveren
  • Springveren

In de allergoedkoopste meubels is de vering zelfs weggelaten. Het zitgedeelte bestaat hier uit een plaat hardboard of spaanplaat en een kussen. Het wordt niet aangeraden deze meubels te kopen voor dagelijks gebruik.

Elastieken banden

Elastieken banden of singelbanden worden als veersysteem gebruikt in goedkope meubels. Ze geven erg weinig mee, waardoor deze meubels vaak minder comfortabel zitten. Als er elastieken banden worden gebruikt in een meubel, zijn de andere gebruikte materialen over het algemeen ook van inferieure kwaliteit. Door hun verminderde comfort zijn deze meubels daarom minder geschikt voor dagelijks gebruik.

Zigzagveren

Zigzagveren worden ook wel golfveren genoemd. De Engelse termen “”no sag springs”” en “”sinuous springs”” komen ook voor. Dit zijn veren in de vorm van een S en worden vanaf de voorkant naar de achterkant van het zitvlak gespannen. De veren rekken uit als u op het meubel gaat zitten.

Zigzagveren zijn een goed alternatief voor springveren, mits er voldoende van worden gebruikt in het meubel en het metaal dik genoeg is. Anders bestaat het risico dat ze uitrekken en het meubel doorzakt. Zigzagveren worden ook gebruikt in duurdere designmeubels zoals de banken van Leolux. Dankzij dit veersysteem is het mogelijk om een bank een stuk dunner te maken.

Springveren

Een veersysteem met springveren verdeeld het gewicht erg goed en het meubel zit daardoor comfortabeler. Springveren worden al eeuwenlang gebruikt in meubels. Meubels met springveren zitten over het algemeen het beste en gaan het langste mee. Deze methode is echter ook duurder doordat het meer werk is om de veren vast te zetten.

Bij een meubel van hoge kwaliteit worden veren van verschillende diktes gebruikt. Dikkere veren in het midden van het zitvlak. Deze moeten immers meer gewicht dragen. Aan de zijkanten worden veren gebruikt van dunner metaal. Elke veer moet vast worden gezet met acht knopen. Twee horizontaal aan beide zijden van de veer, twee verticaal en twee per diagonale verbinding. Dit zorgt ervoor dat de veer niet los kan springen als één van de knopen loslaat. Hiervoor is het ook van belang dat het touw wordt vastgeknoopt aan de veer en niet alleen er omheen wordt gewikkeld. Als één van de knopen breekt, wordt de veer immers nog vastgehouden door 7 anderen.

Verensysteem testen

De veren van een meubel kunt ue meestal niet zien. Wat voor vering er in een meubel zitten, staat echter vaak wel aangegeven bij de beschrijving van de gebruikte materialen. Bij meubels waarvan u de kussens kunt verwijderen, kunt u het vaak voelen door op de onderliggende bekleding te drukken. Vaak voelt u dan al de rechte lijnen van singelbanden of zigzagveren.

Om de kwaliteit van de veren te testen, kunt u eens stevig gaan zitten in hoeken en op randen. Als u de veren hoort kraken, is dit een teken van een verkeerde bevestiging of dat de veren het frame raken.

Geen reacties

Laat een reactie achter