Boekenkast

Ondanks de digitalisering van veel boeken, blijft de boekenkast voor veel mensen een eyecatcher in het interieur. In de loop der jaren zijn de mogelijkheden voor het opbergen van boeken aanzienlijk uitgebreid. Naast de meer traditionele boekenkast kun je ook kiezen voor losse speelse elementen zoals enkele wandplanken of bijvoorbeeld een wand vullende oplossing. Een boekenkast is meer dan een opbergplek voor boeken.

boekenkast_headerfoto

Een boekenkast kan sfeerbepalend zijn voor de ruimte waarin je hem plaatst. Enkele wandplanken aan de muur geven een open, ruimtelijk gevoel, maar bieden slechts een beperkte opbergruimte. Een wand vullende boekenkast biedt juist veel ruimte om spullen in op te bergen, maar kan tegelijkertijd veel licht wegnemen en de kamer optisch kleiner maken.

Bedenk vooraf wat voor spullen je in je boekenkast wilt gaan opbergen. De keuze voor het soort boekenkast hangt af van de grootte van de ruimte waarin je hem plaatst en de omvang van je verzameling. Op basis daarvan kies je de grootte, de diepte en het materiaal waar jouw kast aan moet voldoen. Een paar boeken passen prima op een smalle wandplank, maar voor het opbergen van een bibliotheekcollectie is dit minder geschikt. Een te groot gewicht zorgt ervoor dat planken na verloop van tijd gaan doorbuigen.

Ruimte

Een boekenkast kun je in elke ruimte plaatsen: de woonkamer, studeerkamer of zelfs in de slaapkamer. De boekenkast is eigenlijk een weerspiegeling van je persoonlijkheid en kan bepalend zijn voor de sfeer van je ruimte. Een opgeruimde boekenkast straalt rust uit en een knus gevoel, maar een kast met een wir war van spullen en boeken die door elkaar liggen oogt chaotisch. Bedenk daarom eerst waar je je boekenkast wilt plaatsen en wat je erin wilt opbergen. Een volgepropte boekenkast past beter in de studeerkamer dan in je slaapkamer. Heb je slechts enkele boeken als eyecatcher, kies dan voor een wandplank in de woonkamer.

Model

Een klassieke boekenkast bestaat uit een kastenwand van hout met een boven- en ondergedeelte. Het bovengedeelte bestaat uit verschillende boekenplanken onder elkaar voorzien van een achterwand en het onderste gedeelte bestaat uit laden of gesloten kastdeurtjes. Zo is het mogelijk om verschillende soorten objecten zowel openbaar of achter gesloten deuren op te bergen. Denk aan schrijfaccessoires, papierwerk of documentatiemappen die je liever niet in het zicht wilt hebben.

Het klassieke model heeft een monumentale uitstraling en bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van de ruimte waarin hij is geplaatst. De klassieke boekenkast kent twee verschillende soorten uitvoeringen: in een donkere massieve houtsoort of juist geheel wit afgelakt.

boekenkast_monumentaal

Voor een meer eigentijdse boekenkast kun je tegenwoordig kiezen uit een uitgebreide selectie kasten. Een laag of hoog model, breed of smal, met of zonder achterwand, grote of kleine vakken, met of zonder deuren, vaste of verstelbare planken; de boekenkast is aan elk gewenst interieur aan te passen. De kast wordt bovendien steeds vaker gebruikt als een decoratieve scheidingswand. Een open boeken- of stellingkast kun je bijvoorbeeld als half doorzichtig kamerscherm gebruiken om verschillende woonfuncties in dezelfde ruimte van elkaar te scheiden. Het aantal tentoongestelde boeken bepaalt de mate van transparantie. Je kunt dus zelf een speels effect creëren met de indeling.

boekenkast_open

Naast een vaste boekenkast in de ruimte kun je ook kiezen voor enkele wandplanken boven of naast elkaar om zo je boeken tentoon te stellen. Een combinatie van planken neemt veel minder ruimte in en daarmee oogt een kamer ook groter. Bedenk eerst goed waar je de planken wilt hangen, want je kunt ze niet zo gemakkelijk verplaatsen als een boekenkast zonder lelijke gaten in de muur over te houden.

Materiaal

De meeste boekenkasten of opbergcombinaties worden gemaakt van MDF, triplex of multiplex en zijn voorzien van een afwerklaag of een laagje fineer. Het voordeel van deze geperste houtsoorten is de geringe vervorming van het materiaal. Hout is een natuurlijk product en kan ‘gaan werken’ als gevolg van temperatuurschommelingen. Massief hout is gevoeliger voor vervorming of kromtrekken wanneer het niet goed is behandeld met een beits of beschermlaag. De keuze voor het materiaal hangt af van de stijl van de boekenkast.

Wandplanken zijn er in alle soorten en maten met een grote variatie aan kleur en houtpatronen. Je kunt kiezen voor een plank met ondersteunende beugels van hout, metaal of aluminium. Wil je liever geen bevestiging in het zicht, kies dan voor een blinde bevestiging aan de muur. Je bevestigt eerst een stalen frame tegen de muur en daar schuif je de boekenplank overheen. De plank lijkt te zweven en zorgt voor een optimaal strakke uitstraling.

Stijl

Boekenkasten zijn er voor ieder interieur. Voor een landelijk interieur zal je eerder kiezen voor een traditionele boekenkast met een monumentale, robuuste uitstraling. Voor een meer eigentijds interieur zijn er talloze opbergcombinaties. Uitgevoerd in een verscheidenheid van kleuren en materialen zoals bijvoorbeeld glas, geborsteld staal of kunststof.

Kwetsbaar

Boeken zijn net als hout gevoelig voor vocht, schimmels en de blootstelling aan zonlicht. Je kunt een boekenkast het beste tegen de muur plaatsen waar het minste zonlicht binnenkomt of je kunt kiezen voor een kast met dichte deurtjes voor een optimaal behoud van je boeken.

Prijs

Een enkele wandplank van 100cm is al verkrijgbaar voor tien euro bij een willekeurige bouwmarkt of meubelwinkel. De prijs is sterk afhankelijk van het formaat en de manier van bevestiging. Een blinde bevestiging is duurder dan de toepassing van ondersteunende beugels.

Een boekenkast of opbergcombinatie vind je in elke prijsklasse, afhankelijk van het materiaal, afwerking en grootte van de kast. Voor veertig tot vijftig euro kun je kiezen voor een klein laag model met drie boekenplanken en een achterwand of juist voor een hoge smalle open boekenkast met vijf tot zes boekenplanken. De toepassing van massief hout in plaats van spaanplaat is bepalend voor het verschil in prijs. Een wand vullende boekenkast vind je vanaf vijfhonderd euro.

Geen reacties

Laat een reactie achter