Zukini Woonloods geeft meubels een compleet nieuwe look

8 maart 2016
Zukini Woonloods restaureert meubels in oude staat

Ben je volledig uitgekeken op die donkere koloniale kast die je een aantal jaar geleden zo mooi vond? Zukini Woonloods knapt hem graag voor je op! In de bijna drie honderd vierkante meter grote werkplaats  worden zowel antieke kasten opgeknapt als nieuwe meubels gemaakt. Eigenaren Sietske en Pim gaan elke uitdaging aan. “Als het maar groot is.”

Antiekbeurzen doorzoeken

Wat begon met het opknappen van een Marktplaatskastje is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf, gerund door Sietske en haar man Pim. Hij is timmerman, zij schilder. Samen maken ze antieke spulletjes met een moderne twist. Laat jouw eigen meubels moderniseren  door het koppel of koop er een mooie opgeknapte kast. Sietske en Pim struinen antiekmarkten in België en Frankrijk af, op zoek naar klassieke Franse (brood)kasten om in een nieuw jasje te hijsen. Sietske: “Ja, het is veel werk. Je moet er ’s nachts al staan, anders zijn de beste spullen al weg. Bovendien moet je goed opletten of een kast onderdelen nog wel heeft. Vaak liggen ze gewoon in rijen opgestapeld. Daarentegen zijn het wel kasten die je hier niet zomaar kunt vinden. Hiermee zijn wij onderscheidend.”

DSC01375

Ontstaan in een courgetteveld

Sietske studeerde af aan de hogere hotelschool en was jarenlang vestigingsmanager in de horeca. Iets totaal anders dan meubels opknappen. “Ja, dat klopt”, lacht ze. “Ik voelde op een gegeven moment een grote onrust in mezelf, toen ben ik alleen op wereldreis gegaan om erachter te komen wat ik nou echt wilde. Alle indrukken die ik daar op deed waren enorm inspirerend voor me. Toen ik in Australië courgettes stond te steken, had ik een helder moment: ik ging voor mezelf beginnen. Daarom heet mijn bedrijf ook Zukini Woonloods: zucchini is het Italiaanse woord voor courgette. Ik heb er wel nog even een Nederlands sausje overheen gegoten.”

DSC00769

Geef je oude kast een make-over

Heb je zelf nog ergens een meubelstuk staan dat je jaren geleden prachtig vond, maar waar je inmiddels volledig op uit bent gekeken? Het is zonde om een goed meubel weg te gooien, dus Zukini Woonloods neemt als je wilt ook jouw eigen meubels onder handen. Het bedrijf vervangt roestige scharnieren, dicht naden en kieren en vernieuwt kapotte sloten. Na behandeling is jouw ouderwetse kast weer als nieuw. “Wij kunnen alle meubels op aanvraag  zandstralen. Dit verwijdert harde lak of lagen boenwas. Een donkere koloniale kast kan dus ineens een erg lichte houtkleur hebben. Vervolgens wassen we de kast in met twee verschillende kleuren in kleurstellingen die we zelf hebben bedacht. Je zult je verbazen over het mooie resultaat. Je kast heeft een compleet nieuwe uitstraling.”

commode tot wastafelmeubel

Oude meubels restaureren of verbouwen

Een erfstuk heeft emotionele waarde en gooi je vaak niet zomaar weg. Helaas raken de meubelstukken door de jaren heen vaak beschadigd. Zukini Woonloods kan deze erfstukken weer in oude glorie herstellen. Heb je een meubelstuk dat niet meer helemaal jouw stijl is, maar je ook niet weg wilt gooien? Zukini Woonloods kan bestaande meubels ombouwen tot iets nieuws. Ook handig wanneer je een kast hebt die eigenlijk net iets te groot is voor je nieuwe huis. Hoe dat in zijn werk gaat? Sietske legt het uit aan de hand van een voorbeeld: “Een tijd geleden kwam er een familie bij ons met een antieke wandkast. Het was een erfstuk dat ze niet weg wilden doen, maar het was veel te groot en behoorlijk ouderwets. We hebben deze kast omgebouwd tot een nieuw meubel dat helemaal bij hun eigen stijl past. Hierbij hebben we erop gelet om zoveel mogelijk te doen met de materialen die er al waren. Het resultaat is dat negentig procent van de nieuwe kast is vervaardigd met zijn oorspronkelijke hout.”

ingewassen kast

Zukini Woonloods zoekt een balans tussen oud en nieuw

Typisch voor Zukini Woonloods is de doorleefde uitstraling van zijn meubels. De producten hebben veelal pastel- of houttinten, maar nooit helemaal dekkend. “We willen het hout niet verstikken. Het is voor ons belangrijk dat het leven in de meubels bewaard blijft.” Het leukste vindt Sietske het om te werken met mooie restmaterialen. “We denken altijd graag mee over de inrichting van een huis en vaak maken we een balans tussen oud en nieuw. Dan maken we bijvoorbeeld een kast van strak MDF, maar bekleden we die wel met oud hout.”

 

Zukini Woonloods
Tulpenstraat 75
Breda

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter