Kledingkast

De kledingkast is naast het bed voor veel mensen het belangrijkste meubel in de slaapkamer. Het is de plek om je garderobe en persoonlijke bezittingen netjes op te bergen. Van een enkel kledingrek tot een inloopkast met apart schoenenrek; de kledingkast is in elk gewenste vorm te verkrijgen.

kledingkast_header

Een kledingkast is eigenlijk net zo persoonlijk als een boekenkast. Er zijn tal van mogelijkheden om je spullen op te bergen. Men maakt onderscheid tussen een leggedeelte voor bijvoorbeeld truien, jeans en T-shirts en een hanggedeelte voor colberts, jurkjes en pantalons. Sommige eenvoudige kledingkasten hebben slechts één type indeling, terwijl een meer luxe kledingkast beschikt over beide indelingen met eventueel extra opbergvakken. Ook zijn er speciale houders voor riemen, stropdassen en schoenen en kleine ruimtes voor sokken en ondergoed.

Afmeting

Een kledingkast is in elk gewenste maat te verkrijgen, maar heeft een standaarddiepte van zo’n 50 tot 60 cm. Dit is de benodigde ruimte om hangkleding netjes op te bergen. Beschikt de kast enkel over een leggedeelte, dan is de standaardmaat 40 cm.

Afmeting standaard kledingkast met hang- en leggedeelte:

  • Hoogte: 180 cm < 240 cm
  • Breedte: 40 cm < 150 cm
  • Diepte: 50 cm < 60 cm

Daarnaast zijn er de zogenaamde kasten op maat, waar je zelf je kledingkast kunt samenstellen in breedte, hoogte en vlakverdeling. Je kunt kiezen voor een losse kast zodat je nog ruimte rondom de kast overhoudt of voor een wand vullende oplossing van vloer tot plafond. Met een kast op maat kies je zelf je type inrichting, extra opbergvakken of verdeling van de laden.

Enkele extra opties:

  • kledingroede
  • uitrekrail voor losse manden
  • broekhanger
  • stropdashanger
  • uitschuifbare lade
  • schoenopberger

Laat je bij de aankoop van een kledingkast goed voorlichten over de verschillende opbergmogelijkheden.

kledingkast_indeling

Ruimte

Een kledingkast is beeldbepalend voor de ruimte waarin je hem plaatst. Beschikt de kamer over een hoog plafond? Kies dan ook voor een hoge kledingkast. Heb je een laag plafond? Kies dan voor een kledingkast die van de vloer tot aan het plafond loopt als een soort kastenwand. Je kunt ook een nis transformeren tot inbouw kledingkast. Zo benut je alle ruimte en neemt je kledingkast geen grote ruimte in.

kledingkast_open

Uit het zicht

Een kledingkast is bedoeld om je kleding netjes en veilig op te bergen zodat je er langer plezier van kunt hebben. Kledingkasten beschikken standaard over sluitende deuren om je kleding beter te beschermen. Een open kledingkast kan een rommelig beeld geven en is bovendien gevoeliger voor stofontwikkeling.

Als je je eigen kast samenstelt bedenk dan met wat voor deuren je de kast wilt afsluiten. Je hebt de keuze tussen deuren met een scharnier, schuifdeuren, deuren van hout, (mat)glas of spiegeldeuren. Het type deur bepaalt voor een groot gedeelte de uitstaling van je kledingkast. Met een spiegeldeur sla te twee vliegen in één klap. Je spullen worden netjes opgeborgen en je kunt je outfit over de gehele lengte bekijken.

kledingkast_opbegen

Stijl

Een kledingkast heeft over het algemeen een sobere, rustige uitstraling qua kleur en materiaal. De slaapkamer is een plek waar je tot rust wilt komen, dus probeer je drukke kleuren en patronen graag te vermijden. Je kunt kiezen voor een landelijke karakter met een gesloten kledingkast van hout of juist voor een meer strakke afwerking met (mat) glazen deuren.

Een kledingkast is er in verschillende soorten modellen:

  • Vrijstaande kast
    Deze kast kun je plaatsen waar je wilt en staat los van de muur of het plafond. Je hebt eenvoudige open modellen met enkel een leggedeelte of kasten van een iets groter formaat met een leg- en hanggedeelte, afsluitbaar door middel van deuren.
  • Vaste kast
    Een vaste kast monteer je op een specifieke plek en is vaak op maat gemaakt. Je gebruikt de ruimte van muur tot muur en van vloer tot plafond. Kleine naden of kieren worden afgewerkt met plinten. Een dergelijke kast is niet te verplaatsen, maar wel naar eigen smaak vorm te geven.
  • Inbouwkast
    Een inbouwkast is een kast ingebouwd in een holle ruimte of nis. De kast neemt daardoor geen vrije ruimte in en biedt daardoor een optimaal gebruik van de ruimte. Je kunt ook zelf eenvoudig een inbouwkast maken door enkele wandplanken of kledingroedes in een nis op te hangen. Sluit je kast vervolgens netjes af met behulp van schuifdeuren.
  • Inloopkast
    Een inloopkast is een aparte ruimte die geheel is ingericht als kledingkast. Je loopt letterlijk je kast binnen. Een inloopkast beschikt van onder tot boven over ruime opbergmogelijkheden.

kledingkast_inloop

 

Materiaal

De meeste kledingkasten worden gemaakt van spaanplaat in combinatie met een kunststof afwerklaag of folie. Deze kasten zijn relatief goedkoop, makkelijk te monteren, en bovendien leverbaar in elke kleur of patroon. Een kledingkast verplaats je niet snel, dus de kast zelf heeft weinig te verduren. Dat maakt spaanplaat een ideaal materiaal voor dit meubel. Daarnaast zie je ook kasten van massief hout, maar deze zijn een stuk kostbaarder.

Prijs

De prijs van een kledingkast varieert van zestig euro voor een eenvoudig model van spaanplaat met enkel een leggedeelte tot enkele honderden euro’s voor een meer luxe uitvoering met meerdere opbergcombinaties.

Een eenvoudige vrijstaande kast met een hang- en leggedeelte, voorzien van twee afsluitbare deuren, kost ongeveer honderdvijftig euro. Voor gemiddeld vierhonderd euro heb je een luxe kledingkast met drie (mat)glazen deuren, eveneens voorzien van een hang- en leggedeelte. Voor een kastenwand betaal je gemiddeld zo’n 600 euro en wil je liever een inloopkast op maat, dan kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Geen reacties

Laat een reactie achter