bank

De bank: een van de belangrijkste meubels in een woonkamer, en daardoor een echte sfeermaker. Het is een zitmeubel dat geschikt is voor meerdere personen, en bestaat uit een breed zitvlak met een rugleuning en aan twee zijden armleuningen.

Bank

Banken zijn bedoeld als zitmeubels. Ze worden echter ook vaak gebruikt om op te hangen, te liggen en te slapen. In woonkamers wordt de bank meestal recht tegenover de tv opgesteld. Hierdoor wordt de bank het belangrijkste meubel waarop je zit tijdens het tv-kijken.

Voordelen en nadelen van een bank

Een mooie bank heeft een goede invloed op de sfeer in je woonkamer. Het is een groot meubel en ziet er uitnodigend uit. Een gewone bank biedt minder zitplekken dan een hoekbank. Dit kun je echter compenseren door geen losse bank maar een bankstel te kopen. Het kopen van een goede bank is een grote investering. Het is daardoor geen meubel dat je snel zult vervangen. Om er voor te zorgen dat je bank er jarenlang mooi uit blijft zien, is regelmatig onderhoud een vereiste.

Soorten en maten banken

Een gemiddelde bank is ongeveer 2×0.8×0.8 meter groot (BxHxD). Er zijn echter heel veel soorten en maten banken. De bekendste formaten zijn de 1,5 zits-bank of loveseat, de 2 zits-bank, de 2,5 zits-bank, de 3 zits bank, de 3,5 zits bank, de hoekbank en de sofa. Banken worden vaak verkocht in combinatie met één of twee fauteuils. Een dergelijke set wordt een bankstel genoemd. De keuze voor een bepaald formaat bank kun je het beste maken aan de hand van twee factoren: het aantal gezinsleden en de grootte van de ruimte waar de bank in komt te staan.

Waar let ik op als ik een bank koop?

In veel woonkamers is de bank hét meest gebruikte zitmeubel. Je wilt daarom wel comfortabel kunnen zitten. Er zijn drie soorten zitcomfort te onderscheiden, elk met hun eigen voor- en nadelen:

  • De zachte zit.
    Zoek je vooral een bank om op te loungen, relaxen, hangen en liggen? Dan is dit jouw ideale bank.  Banken met een zachte zit hebben vaak losse kussens waardoor je je als het ware in de bank kunt ‘nestelen’, je zakt er lekker in weg. Een heerlijke bank om bijvoorbeeld ontspannen tv te kunnen kijken. Voor normaal zitten zijn deze banken minder geschikt. Ook voor wat zwaardere mensen en ouderen zijn banken niet zo handig; je komt er lastiger uit overeind.
  • De normale zit.
    De bank met normale zit heeft het beste van twee werelden. Hij ziet er strakker uit, maar je kunt er ook onderuitgezakt op zitten.  Wil je ook fatsoenlijk kunnen zitten als je gasten over de vloer hebt? Dan is de normale zit een verstandige keuze.
  • De stevige zit.
    In een bank met een stevige zit zak je niet weg en zit je goed rechtop. Het zitvlak is wat hoger dan bij de zachte en normale zit. Zowel  rug als benen worden hierdoor goed ondersteund. Dit maakt de stevige zit erg geschikt voor ouderen en mensen met rugklachten. Overeind komen uit een dergelijke bank kost een stuk minder moeite dan uit een bank met zachtere zit.

Let er op dat het zitvlak van je bank niet te laag is voor de lengte van de gebruiker. Dit zit oncomfortabel en zorgt voor een slechte zithouding.

Kwaliteitseisen

Ga je een bank kopen? Verdiep je dan eerst in de algemene kwaliteitskenmerken:

  • Een zeer belangrijk onderdeel is het frame. Een bank kan nog zo mooi zijn, als het frame niet goed is kun je hem toch beter laten staan. Een bank met lelijke bekleding  kan opnieuw gestoffeerd worden. Een nieuw frame plaatsen is echter geen optie.
  • Hoe zit het met de vering en lichaamsondersteuning? Bij een goede bank is hier niet op bezuinigd.
  • Wat voor bekleding is handig? Als je huisdieren of jonge kinderen hebt, kun je beter kijken naar synthetisch materiaal in plaats van leer.
  • Wil je een plofbank of liever een stevige zit? De vulling en de kussens van de bank zijn op dit gebied essentiele aandachtspunten.

Wat kost een bank?

Een eenvoudige bank heb je al voor 400 euro. Voor dit bedrag kun je echter geen hoge kwaliteit of lange levensduur verwachten. Voor een kwalitatief goede bank betaal je ongeveer 1.500 tot 2.500 euro. Hiervan kun je vele jaren genieten. Een designbank kost als snel 10.000 euro of meer.

Alternatieven

Het meest voorkomende alternatief voor een gewone bank, is de hoekbank. Als je weinig ruimte hebt, kun je een loveseat overwegen. Lig je graag op de bank? Dan is een sofa misschien een optie.

Geen reacties

Laat een reactie achter