barkruk

Een barkruk is een hoge kruk voor aan een bar. Barkrukken worden natuurlijk in cafés gebruikt, maar ook in huis doen ze het goed. Thuis worden barkrukken vooral gebruikt aan statafels, bartafels, het aanrecht of aan de thuisbar.

Barkruk

Voordelen en nadelen aan een barkruk

Een bar met krukken in je woonkamer kan er erg gezellig uitzien. Het is natuurlijk leuk om een biertje te drinken met vrienden aan je thuisbar. Barkrukken zitten echter niet even comfortabel als andere stoelen. Krukken hebben geen arm- en rugleuningen en vaak een harde zitting. Een voordeel van de ontbrekende rugleuning, is dat je de kruk eenvoudig onder de bar schuift als je hem niet gebruikt.

Soorten en maten barkrukken

Barkrukken worden gemaakt van hout, staal en aluminium. Het zitvlak van een barkruk is soms bekleed met leer of stof. Stalen krukken hebben soms ook een zitvlak van plastic.

Barkrukken zijn te koop in twee gangbare maten: een variant met het zitvlak op 74-77cm (barhoogte) en een met het zitvlak op 63-66cm (toonbankhoogte). Er bestaat ook nog een variant met het zitvlak op 91 centimeter. Dit model is echter minder gangbaar. Ter vergelijking: een eetkamerstoel heeft het zitvlak op 46cm hoogte. Sommige barkrukken zijn in hoogte verstelbaar.

Gebruik je de krukken niet dagelijks, dan is het handig om voor stapelbare exemplaren te kiezen. Gebruik je ze wel met regelmaat, dan kun je kiezen voor krukken met een bevestiging aan de vloer. Dit voorkomt het risico op vallen.

Waar let ik op als ik een barkruk koop?

 • De Zithoogte
  Het zitvlak van de kruk mag maximaal 30 centimeter lager zijn dan de hoogte van de bar/tafel. Als dit verschil groter is, kun je niet comfortabel op de bar leunen. Een kleiner verschil biedt te weinig zitruimte.
 • De Stoffering
  Er zijn veel verschillende soorten stofferingen beschikbaar, zoals een speciale print, logo of een andere bedrukking. Gaat er op de kruk gegeten worden, kies dan het liefst voor een bekleding van microfiber, kunststof of leer. Als je liever een ander soort bekleding wilt, is een beschermingslaag een goede oplossing.
 • De Kwaliteit
  Worden de barkrukken buiten gebruikt, dan zijn stalen barkrukken een goede keuze. Deze kunnen tegen een regenbuitje en hebben tevens een zeer sterk frame. Het nadeel van stalen krukken is dat ze vanwege het gewicht moeilijk verplaatsbaar zijn. Moeten de krukken vaak verplaatst worden? Dan kan er het beste gekozen worden voor aluminiumkrukken. Ook deze krukken zijn goed bestand tegen weersinvloeden.
  Houten barkrukken zijn meer geschikt voor binnengebruik. Ze zijn makkelijk te verplaatsen en stralen gezelligheid uit. Kijk bij deze krukken wel uit voor de blootstelling aan zonlicht en vochtigheid. Deze factoren kunnen het hout beschadigen.

Wat kost een barkruk?

Een houten barkruk heeft u al vanaf 30 euro. Stalen en aluminium barkrukken zijn verkrijgbaar vanaf 60 euro. Voor een kruk met een speciaal design betaal je ongeveer tussen de 90 en 900 euro.

Alternatieven

Een goed alternatief is de barstoel; een barkruk met een rugleuning.

Geen reacties

Laat een reactie achter