Dressoir

Het dressoir is in de eerste plaats een opbergkast, maar heeft in het huidige interieur een meer veelzijdige functie gekregen. Het dressoir dient tevens als tv-meubel of wordt gebruikt voor het uitstallen van een verzameling, servies of andere decoratieve objecten.

dressior_header

Het dressoir dateert ergens vanuit de Middeleeuwen en vormde een vast pronkstuk in het interieur. Met name de details van fijn houtsnijwerk in de deurtjes en pootjes weerspiegelde de rijkdom van de eigenaar. Het meubel heeft in de loop der jaren een ingrijpende verandering ondergaan. Het heeft niet langer een oubollig imago maar heeft inmiddels een meer eigentijdse look. Het dressoir is verkrijgbaar in allerlei soorten, maten, stijlen en materialen. Daardoor wordt het opnieuw een pronkstuk in het interieur.

Ruimte

Het plaatsen van een dressoir is bepalend voor de verdeling van de ruimte. Heb je een kleine kamer? Plaats dan een laag, langwerpig dressoir tegen de langste zijde van de ruimte. Heb je juist een smalle kamer? Plaats dan het dressoir aan de korte zijde van de kamer. Voor het creëren van meer diepte in de kamer zet je het dressoir een stuk van de muur af. Zo raakt het tevens minder snel beschadigd door toevallige wrijving.

Hoge dressoirs kun je bovendien gebruiken om een ruimte met meerdere woonfuncties in tweeën te delen zonder daarbij een afscheidingswand te gebruiken, zoals het opdelen van een woon- en eetgedeelte.

Zwevend dressoir

Tegenwoordig zien we steeds vaker het zwevend dressoir terugkomen. De veelal strak vormgegeven modellen worden aan de achterliggende muur bevestigd en komen hierdoor hoger te hangen dan het traditionele dressoir op pootjes. Het zwevende dressoir oogt ruimtelijker, maar verandert verder niets aan de functie. Bedenk vooraf goed waar je een hangend dressoir wilt plaatsen. Het is minder gemakkelijk te verplaatsen dan een los model, zonder achter te blijven met lelijke gaten in de muur.

dressoir_zwevend

Materiaal

Dressoirs komen in tal van verschillende uitvoeringen. Traditionele, antieke dressoirs worden gemaakt van (tropisch) hardhout, zoals teak, mahonie, eiken of grenen. Deze meubels hebben een karakteristieke uitstraling door hun natuurlijke nerf en kleur. Elk dressoir is daardoor uniek in haar soort.

De moderne en zwevende dressoirs worden gemaakt van triplex, MDF of multiplex voorzien van een verf of afwerklaag. We zien hier ook steeds meer de toepassing van RVS en kunststof. Het voordeel van deze materialen is het lichte gewicht, de uitgebreide keuze in kleur en strakke afwerking. Een modern dressoir mist echter dat unieke karakter van het materiaal zoals je dat bij een meer traditioneel dressoir terugziet.

Prijs

De prijs van een dressoir loopt sterk uiteen, afhankelijk van het model en de materiaalkeuze. De antieke modellen worden soms nog met de hand vervaardigd en zijn daardoor zeer kostbaar. Een goedkoop klassiek model van eiken met drie deurtjes vind je vanaf 250 euro. De gemiddelde prijs voor een model van hetzelfde formaat in een meer moderne stijl varieert van driehonderd tot zevenhonderd euro. Het verschil in prijs wordt bepaald door de keuze voor een hoogglans afwerking, de toepassing van glazen of kunststof deuren en de detaillering van handvaten en deurknoppen.

Geen reacties

Laat een reactie achter