Hoe maak je een vlonder schoon?

14 maart 2023
Vlonder

Het goed onderhouden van een vlonder in je tuin is niet alleen belangrijk voor het oog, want je wilt natuurlijk dat het er altijd mooi en verzorgd uitziet, maar het is ook belangrijk voor een goede houdbaarheid.

Vlonders zijn namelijk in de meeste gevallen gemaakt van hout, wat een natuurlijk en sterk materiaal is met een lange levensduur. Mits je het dus goed onderhoud en schoonmaakt. Een vlonder draagt niet alleen bij aan de esthetiek van je huis en tuin, maar zorgt ook gewoon voor veel plezier! Zorg er dus voor dat je een vlonder goed onderhoudt zodat deze zo lang mogelijk mee kan gaan. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Van welk type hout is je vlonder gemaakt?

Vlonders zijn verkrijgbaar in meerdere soorten materialen, maar het meest voorkomende materiaal is toch wel hout. En qua hout zijn er ook weer verschillende variaties waaruit je kunt kiezen. Denk aan hardhout of aan zachthout, maar ook aan verschillende houtsoorten, zoals Douglas hout of Ipé. HomingXL heeft een uitgebreid assortiment als het gaat om vlonders, van verschillende materialen, maar ook van verschillende houtsoorten. Aan de hand van het type hout dat je hebt gebruikt, (of gaat gebruiken), kun je je verdiepen in het onderhoud.

Regelmatig onderhoud

Een houten vlonder moet je regelmatig onderhouden. Niet alleen om het de beste uitstraling te geven, maar ook om het veilig te houden, zodat het hout zo lang mogelijk mee kan gaan. Je kunt je houten vlonder eens in de zoveel jaar in de olie of beits zetten, om het er mooier uit te laten zien en te onderhouden. Dit kan gewoon met tuinolie of houtbeits. Maak ook gebruik van houtbeschermingsproducten om zo rot en schimmel tegen te gaan.

Handige schoonmaak “hacks”

Je eerste ingeving is misschien het gebruiken van een hogedrukreiniger als het gaat om je vlonder schoonmaken. Doe dit echter niet! Een hogedrukreiniger zal de vloer beschadigen en de nerven van het hout laten splijten. Zo komt er meer ruimte vrij voor vuil en dat is niet de bedoeling. Gebruik in plaats daarvan een bezem of borstel met alleen wat water of voeg wat groene zeep en soda toe.

Met dit mengsel kun je de algen en eventuele andere groene aanslag zoals mos makkelijk verwijderen. Let wel op! Er moet flink wat water aan te pas komen, zeker drie emmers. Je kunt ook altijd werken met schoonmaakazijn. Sprenkel azijn over je vlonder en laat het intrekken. Daarna spoel je het af met water en veeg je met een bezem of borstel je vlonder helemaal schoon.

De beste periode om je vlonder te reinigen is in het voorjaar en in het najaar bij een middelgrote vlonder. En bij voorkeur schoonmaken na een flinke regenbui. Kortom, een vlonder is een fantastische toevoeging voor iedere tuininrichting.

En door deze handige tips te volgen, kun je er door middel van regelmatige onderhoudstaken, en af en toe een grote schoonmaak, nog heel lang van genieten. Dus, pak je handschoenen uit de kast en schrobben maar! Veel succes.

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter