Keramische of betonnen dakpannen: wat is de beste keuze?

8 maart 2023
dakpannen

Is het dak toe aan renovatie of ben je op zoek naar dakpannen voor een hele nieuwe woning? Dan moet je de keuze maken uit keramische of betonnen dakpannen. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Vandaag zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rijtje. Aan de hand van deze informatie kun jij de beste dakpannen kopen voor jouw woning!

Voordelen betonnen dakpannen

Betondakpannen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf en gaan toch lang mee. De gemiddelde levensduur ligt tussen de 30 en 50 jaar. De dakpannen worden voorzien van een matte of glanzende beschermlaag om aantasting door weersinvloeden te voorkomen.

Met een goede coating is het materiaal bestand tegen uv-straling, vocht, vrieskou en mosvorming. Daarnaast worden betonpannen gedroogd, waardoor ze maatvast zijn. Dakpannen van beton worden ook wel sneldekpannen genoemd. Het formaat is namelijk vrij groot en de pannen zijn erg snel te monteren.

Nadelen betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zonder goede coating zijn erg gevoelig voor mosvorming en allerlei weersinvloeden. Dit onbeschermde type zal dan ook een kortere levensduur hebben. Beton dakpannen mét goede coating gaan alsnog minder lang mee dan keramische dakpannen.

dakpannen 1

Voordelen keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden ook wel kleidakpannen genoemd. Wanneer je kiest voor goede kwaliteit, gaan de dakpannen meerdere generaties mee. Denk aan een levensduur van 100+ jaar.

De dakpannen zijn bestand tegen allerlei weersinvloeden en erg duurzaam. Dat is de investering wel waard! Een keramische dakpan heeft een natuurlijke uitstraling en is verkrijgbaar in vele stijlen/afwerkingen.

Nadelen keramische dakpannen

Natuurlijk heeft ook dit type dakpan een aantal nadelen. Zo is het duurder in aanschaf dan betonnen dakpannen. Vergeet niet dat de levensduur een stuk langer is, waardoor het op lange termijn voordeliger uitvalt.

Keramische dakpannen worden daarnaast gebakken in plaats van gedroogd. Dit proces zorgt voor een duurzaam resultaat, maar heeft wel een grotere belasting op het milieu. Ook duurt het langer om de keramische dakpannen te leggen. Houd hier dus rekening mee in jouw planning.

Conclusie

Heb jij na het lezen van alle voordelen en nadelen al een duidelijke voorkeur? Het draait namelijk helemaal om jouw persoonlijke wensen. Beide soorten dakpannen zijn een goede aankoop.

We raden je aan om eerst te kijken naar de mogelijkheden wat betreft stijl. Wat past er mooi bij jouw woning en omgeving? Verdiep je daarnaast in de legtijd, duurzaamheid en aanschafprijs. Vraag een persoonlijke offerte aan om diverse prijzen met elkaar te vergelijken.

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter