Ergonomisch werken: 4 dingen waar je rekening mee moet houden

15 februari 2023
Afbeelding2

Zit jij ook veel uren van de dag achter je computerscherm te werken? Continu achter je laptop of computer en langdurig in dezelfde houding zitten kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, zeker op de lange termijn. Het is dan ook belangrijk om een fijne werkplek te creëren. Die ook nog ergonomisch verantwoord is ingericht! Het beste is om een verstelbaar bureau te kiezen, waaraan je kunt zitten en af en toe ook kan staan. En natuurlijk een ergonomische bureaustoel. Op die manier kun je de effecten van fysieke stress minimaliseren en daarmee ook heftige lichamelijke klachten op de lange termijn vermijden. Hier zijn 4 dingen waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van je werkplek.

De stoelhoogte

De hoogte van je stoel is ontzettend belangrijk voor je zithouding. Zorg er daarom voor dat je stoel op de juiste hoogte is ingesteld. Denk eraan dat je voeten plat op de grond moeten kunnen staan en je wat ruimte hebt tussen de rand van de stoel en je knieën. Als het goed is staan je heupen en knieën dan in een hoek van 90 graden. Dit zorgt ervoor dat je ruggengraat goed wordt ondersteund en uitgelijnd terwijl je zit.

De positie van je scherm

Plaats je computerscherm recht voor je op ooghoogte of net iets daaronder. Het scherm moet ook voldoende afstand hebben, zodat je je ogen niet belast omdat je er te dicht op zit. Pas zo mogelijk de instellingen voor helderheid en contrast van je beeldscherm aan om je ogen nog minder te vermoeien.

De positie van het toetsenbord

Je toetsenbord moet recht voor je staan en een lichte hoek hebben (de bovenkant van het toetsenbord moet lager zijn dan de onderkant). Zorg er wel voor dat het dichtbij genoeg is zodat je niet voorover hoeft te leunen om erbij te kunnen, maar dus niet té dichtbij want dat veroorzaakt vermoeidheid bij langdurig typen.

Verstelbare armleuningen

Als je verstelbare armleuningen op je stoel hebt, gebruik ze dan! Armleuningen kunnen de bloedsomloop verbeteren door je armen te ontlasten tijdens het typen. Armleuningen geven ook extra steun die de spanning op je rug en nekspieren weer kan verminderen als je lange uren voor een computerscherm werkt.

Met het ergonomisch inrichten van je werkplek kun je alleen niet alles verhelpen. Het is daarom ook belangrijk om regelmatig pauze te nemen en op te staan van je stoel. Neem ieder uur een korte pauze van 1 of 2 minuten, waarin je je benen strekt of je je even uitrekt. Je kunt in die tijd natuurlijk even een kop koffie of thee maken, of gewoon een beetje rekken en strekken naast je bureau. In eerste instantie kan het overbodig lijken en schiet het er vaak bij in. Maar door regelmatig pauze te nemen en te bewegen voorkom je lichamelijke klachten op de lange termijn.

Nog even in het kort: Het inrichten van een ergonomische werkplek lijkt misschien niet heel belangrijk, maar het is van groot belang! Door deze 4 dingen in gedachten te houden, kun je je werkplek aangenaam inrichten en ervoor zorgen dat je comfortabel en veilig werkt. Zodat je mogelijke gezondheidsrisico’s, van langdurig computergebruik of te lang in één houding zitten, zoveel mogelijk beperkt of zelfs vermijdt. Veel succes!

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter