Bouw zelf je meubels met de werktekeningen van Neo-Eko

31 maart 2015
Zelf-maken-2P-bed-hayeda-05

Mooi design onbetaalbaar? Nee, hoor. Niet met de handleidingen van Neo-Eko. Sla aan het doe-het-zelven en binnen de kortste keren pronk je met jouw zelfgemaakte one of a kind meubel. Meubelmaker en -ontwerper Rob Nieuwenhuizen praat met ons over zijn bedrijf. 

Het concept

Het idee is simpel: Rob maakt een bouwtekening van bijvoorbeeld een tafel en tekent er een stappenplan bij. Zijn vriendin, grafisch designer Karin Eken, verzorgt vervolgens de grafische vormgeving van de documenten. De papieren worden samen met een zaaglijst en een maattekening gebundeld in een brochure die je per post thuis gestuurd krijgt. Jij hoeft nu alleen nog maar de benodigde materialen in huis te halen. Die zijn overigens allemaal bij de gemiddelde doe-het-zelfzaak te krijgen. Op de website kun je bijna 40 verschillende ontwerpen bestellen.

Rob  Karin (3)

Rob en Karin

 Kinderlijk eenvoudig

Maar is het niet hartstikke moeilijk om een meubel in elkaar te zetten? Rob zegt van niet. “Iedereen kan onze ontwerpen maken, ook mensen met twee linkerhanden. Onze plannen zijn heel uitgebreid en bij alle werktekeningen is een begrippenlijst met uitleg toegevoegd, afgestemd op die specifieke tekening. Ik vergelijk het wel eens met mensen die niet kunnen koken. Met behulp van een goed recept kunnen ook zij een smakelijke maaltijd op tafel zetten. Bovendien vinden mensen over het algemeen het ontzettend leuk om zelf hun eigen meubels te maken.”

Tuinset-Cadi-3Zet een ander aan het werk

Nog niet overtuigd? Je kunt de bouwtekeningen natuurlijk ook gewoon laten vervaardigen door een meubelmaker. Normaal gesproken loopt dat behoorlijk in de papieren, omdat een ontwerpopdracht alleen al veel tijd en dus geld kost. Nu is de ontwerptekening er echter al en hoeft de meubelmaker deze alleen nog uit te voeren. De stappenplannen zijn bovendien niet duur. Rob: “De meeste tekeningen kosten €14,95. We hebben één design dat €19,95 kost, maar duurder dan dat wordt het niet.”

preview-tekening-bouwplan-handleiding-zelf-maken-bouwen-tv-meubel-kast-hangend-zwevend-penelope

Unieke creaties

Geen twee meubels die gemaakt worden met behulp van de werktekeningen zijn hetzelfde. Dit vind Rob absoluut niet erg. Zijn rol is voornamelijk om een een evenwichtig basisontwerp te maken. “Voor mij is dat de charme van het concept. Iedereen kan er zijn eigen draai aan geven.” Bovendien neemt de designer tips van mensen mee. “Sommige mensen bevestigden bijvoorbeeld LED-backlights aan hun tv-meubel. Anderen pikten dat weer op toen ze het zagen op onze ‘gemaakt’ pagina waar mensen foto’s van het eindresultaat op zetten.”

Zelf-maken-2P-bed-hayeda-01

Dutch design

Rob is al meer dan twintig jaar meubelmaker en -ontwerper. Hij heeft jarenlang een bedrijf in de randstad. Als hij van Leiden naar Zuid-Limburg verhuist, heeft hij behoefte aan iets anders. “Ik was het gesleep met de meubels een beetje zat”, lacht hij. “Ik wilde iets met mijn kennis doen en zo ontstond het idee voor Neo-Eko. Begin 2012 startten we ons bedrijf.” Zijn ontwerpen zijn vrij basic. Ze zijn strak, helder en niet voorzien van tierelantijntjes. Rob: “Mijn stijl is een beetje jaren twintig, maar dan in een modern jasje.” De meubels zijn bovendien zo ontworpen dat je in de meeste gevallen geen schroeven ziet. “Ik werk met een stapelsysteem à la Rietveld. Mensen hoeven op die manier niet te frezen of hout uit te hakken”, vertelt Rob.

bijzettafel-pilar-nachtkastje

preview-tekening-bijzettafel-pilar

Het ontwerp voor het nachtkastje van hierboven is helemaal gratis. Je kunt het hier downloaden.

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter