Tijn van Orsouw (26) met zijn livestock collectie

24 maart 2015
tijn02

Tijn van Orsouw studeerde in januari 2014 af op de opleiding product design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In april 2015 staat hij met zijn livestock collectie op de Salone del Mobile in Milaan.

Wat is de livestock collectie?

“De livestock collectie is mijn afstudeerproject voor mijn opleiding product design. Het is een verzameling vouwkrukken. Normaal gesproken is een vouwkruk een vrij nutteloos item. Het staat in de weg en heeft geen functie op het moment dat zij is ingeklapt. Ik wilde het product in ongebruikte staat ook waarde geven. Ze worden dan niet verborgen, maar juist tentoongesteld. In de krukken heb ik verschillende soorten vachten verwerkt. Je kunt deze als troffee aan de muur hangen, of je ‘wekt ze tot leven’ op het moment dat je de krukken uitklapt.  Toen ik al die vachtjes eenmaal allemaal naast elkaar zag staan, heb ik ook nog een versie ontwikkeld met een tweed colbertje. Tussen al die prooidieren moest een jager komen.”

Hoe raakte je geïnspireerd?

“Een ontwerp begint bij mij altijd vanuit het systeem. Ik raakte gefascineerd door de Jakobsladder. Dit is een stuk speelgoed waarbij blokjes aan elkaar hangen door middel van lintjes. Ik wilde letterlijk en figuurlijk een nieuwe invulling geven aan dit concept. Mijn krukken hebben geen scharnieren. De vacht werkt als het ware als scharnier.”

Wat typeert jou als designer?

“Ik werk het liefst met natuurlijke materialen die geleefd hebben. Dit kunnen dierlijke materialen zijn, maar bijvoorbeeld ook een oude boom. De imperfectie van deze grondstoffen spreekt mij aan. Bovendien brengen deze materialen een natuurlijke spontaniteit in mijn creaties en maken ze mijn producten persoonlijker.”

Welke designers bewonder je?

“De ontwerpen van Floris Hovers spreken mij aan, omdat hij op een speelse manier met hele basic elementen omgaat. Ook designer Chris Kabel is een voorbeeld, omdat hij normale producten in een heel andere context plaatst.”

2

Volg Meubeltrack ook op InstagramPinterest en Facebook voor een flinke dosis interieur-inspiratie!

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter