Ilse van Asten (25) met Bleshyou

22 juni 2015
DSC_0681

In haar winkel Bleshyou verkoopt en ruilt Ilse van Asten planten met een eigen levensverhaal. Het was haar afstudeerproject voor de opleiding Visual Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Wat doe je met Bleshyou?

“Ik verkoop tweedehands, maar ook nieuwe planten. Ik heb al stekjes vanaf 50 cent, maar voor een eurootje of 10 heb je al een leuke kamerplant. Bij alle planten voeg ik een handgeschreven boekje over hun herkomst en wat verzorgingstips. Bij de nieuwe planten gaat het verhaaltje over de kweker waar ze vandaan komen. Ik heb bijvoorbeeld vleesetende planten van een hobbykweker. Hij kweekt ze gewoon op in zijn achtertuin. Je kunt ook planten komen ruilen bij me, daar krijg je dan een tweedehandsplant naar keuze voor terug. Ik reken dan alleen een kleine bijdrage voor de onkosten.”

Hoe ontstond het idee?

“Ik had altijd al met veel plezier bijbaantjes in bloemenzaken. Het viel me altijd op dat sommige planten maar blijven staan, omdat ze bijvoorbeeld slechts 1 knop hebben. Ik hou juist van de imperfectie van planten. Je moet gewoon goed weten hoe ze verzorgt en soms duurt het even voordat je resultaat ziet. Het is toch een levend organisme. Hierdoor is het bijna onmogelijk om algemene verzorgingstips te geven. Desalniettemin valt er over het algemeen wel te stellen dat hoe dikker het blad van de plant is, hoe minder water hij nodig heeft. Worden de blaadjes van jouw plant geel? Dikke kans dat hij te veel water heeft gekregen of op de tocht staat. Maar nogmaals, je moet altijd per plant specifiek kijken. ”

Waar komt de naam Bleshyou vandaan?

“Bleshyou betekent ‘gezondheid’ en dan lekker verkeerd geschreven. De naam komt voort uit het feit dat een plant in huis gezond is, maar het is ook een persoonlijk grapje. Ik heb hooikoorts en ben daardoor bijna altijd verkouden. Daardoor wordt er heel vaak ‘gezondheid’ tegen mij gezegd.”

Hebben alle planten een verhaal?

“Het ene verhaal is uitgebreider dan het andere. Ik heb een keer iemand meegemaakt die een roodbloemige plant had gekregen van een vriend. Die plant was pas twee weken oud en hij wilde er vanaf. Hij hield niet eens van rood en snapte niet dat iemand hem zo’n cadeau zou geven. Dat is dan ook weer een verhaal op zich.”

Wat is het mooiste verhaal dat je bent tegen gekomen?

“Het allermooiste verhaal wat ik heb gehoord is het verhaal van een 64 jaar oude Sanseveria. Hij was van de opa en oma van mijn buurvrouw en al generaties lang in de familie. De plant was ooit een trouwcadeau geweest. Een tijdje geleden kwam ik ook een grappig verhaal tegen. Er kwam iemand bij me die 30 jaar geleden een mini-cactus op de markt had gekocht. Inmiddels was deze uitgegroeid tot een gevaarte van een meter hoog. Leuk detail: Ik heb ‘m verkocht aan mensen die hem meenamen als cadeautje voor iemand die 30 werd.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik zit nu nog in een anti-kraakpandje, maar niet meer voor lang. Vanaf 4 juli zit ik met kledingwinkel Concept 5/12 en een theesommelier T’S in een karakteristiek pand in de Van Broeckhuyzenstraat 20 in Nijmegen. Dat is een leuke, levendige straat waar veel horecatentjes zitten en ook steeds meer winkeltjes. Ik ben heel blij met de locatie. Er is veel etalageruimte en een hoog plafond. Bovenin het pand is een vide, daar komt de theehoek. Gasten drinken dus een kopje thee terwijl ze over de winkel heen kijken. In de nieuwe winkel wil ik de plantenverhalen apart in een kast leggen en nummeren. De planten krijgen vervolgens het nummer van het verhaal dat bij ze hoort. Zo wil ik in de hand werken dat je eerst verliefd raakt op een verhaal en daarna pas de plant ziet die daarbij hoort.”

Staat jouw eigen huis eigenlijk vol planten?

“Ik heb wel een redelijke collectie, maar nu valt het wel mee, want mijn vriend heeft ook nog wat in te brengen. Toen ik net begon met Bleshyou deed ik dit vanuit huis. Mijn huis was toentertijd net een oerwoud. We hebben letterlijk tussen de planten gezeten en geslapen.”

IMG_4063

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter