Interview: Roos Sanders (25) met haar Muziekdoos

1 mei 2015
20140129 Roos Sanders

Roos’ Muziekdoos is onderdeel van de collectie ‘Kamerfluisteraars’, die ze ontwierp voor haar afstuderen. In 2013 slaagde ze voor de opleiding product design op ArtEZ.


Wat houdt de collectie Kamerfluisteraars in?

“Ik vond Kamerfluisteraars wel een poëtische naam. Mijn producten hebben een eigen persoonlijkheid, waardoor het eigenlijk een soort bewoners van je huis worden. De collectie bestaat uit spullen die stuk voor stuk het idee oproepen dat je ze tot leven zou kunnen wekken. In het geval van een muziekdoos kan dat ook,  die speelt immers muziek. De producten zijn allemaal gebaseerd op mijn kindertijd. Behalve de Muziekdoos bevat de collectie ook een illustratieboek, behang en kandelaren.”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

“Ik haal mijn inspiratie altijd uit mijn kindertijd. De verhalen en gedichtjes uit die tijd brengen me op ideeën. Ik vertel de verhalen en dromen van vroeger, omdat de symboliek hierin me erg aanspreekt. In mijn werk probeer ik, net als een kind, zonder blad voor de mond onschuldige, maar kritische vragen te stellen. Ik kijk naar zaken die opvallen en vergroot die vervolgens uit.”

Wat is typerend voor jouw werk?

“Ik creëer een totaalbeleving. Ik neem je mee in mijn wereld en mensen mogen daar vervolgens een stukje van meenemen. In feite zijn mijn producten een souvenir uit mijn belevingswereld. Ik ben nog zoekende naar welke kant ik op wil. Ik ben een verhalenverteller en ik vertel mijn verhalen door middel van keramiek en illustraties. Ik maak tekeningen en vervaardig die vervolgens in 3D, of andersom. Mijn kleiwerk en tekeningen versterken elkaar en hebben elkaar nodig. In de collectie Kamerfluisteraars komt dat heel duidelijk terug. De tekeningen geven context aan mijn andere producten. Zo is het kleurgebruik voor zowel het keramiek als de illustraties zwart-wit en in het Illustratieboek komt de Muziekdoos ook terug.”

Wat is je volgende project?

“Op dit moment ben ik bezig met een samenwerking met Tijn van Orsouw. We ontwerpen een kleerhanger. We hebben deze ontwikkeld vanuit de gedachte dat je kleding niet weg moet moffelen, maar juist tentoon moet stellen. Ik ben verantwoordelijk voor het keramische poppetje bovenop. Wij hebben gemeen met elkaar dat onze producten karakter hebben, we maken ze menselijk. Daarom geven we ze ook namen. Dit vrouwtje heet Juffrouw Viola. We vonden deze naam allebei goed bij haar passen, want we vonden het allebei een streng mens. Iemand met een randje. Tijn is verantwoordelijk voor de onderkant van de kleerhanger, het functionele gedeelte. hij werkt hiervoor met hout dat hij middels een speciale techniek heeft weten te buigen.”

Wie bewonder je?

“Ik bewonder verschillende designers en illustratoren. Tekenaar Piet Paris is een grote inspiratiebron, omdat hij als geen ander weet hoe je de perfecte lijn moet zetten. Hij is iemand die niet even uit de losse pols wat op papier krabbelt, maar heel bewust naar de perfecte vorm zoekt. Zijn werkwijze is interessant en zijn werken zijn helder en perfect, zonder poespas. Hier herken ik mezelf in. Ik kan uren bezig zijn om net dat ene lijntje te vinden dat mijn illustratie karakter geeft. “

roos-muziekdoos-662x622

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter