David Derksen (32) met zijn copper lights

22 september 2015
David 1

De koperen lampen waren het vervolg op Davids afstudeerproject dat hij maakte aan de Design Academy toen hij in 2011 slaagde voor de opleiding Industrial Design aan de TU Delft. Inmiddels staan er heel wat meer producten in zijn portfolio. Zijn werk is dit jaar zelfs genomineerd voor de Dutch Design Awards in de categorie Young Designer. 

Veel van jouw werk bevat koper. Wat heb jij met koper?

“Ik vind koper het meest menselijke metaal. Daarmee bedoel ik dat het menselijke eigenschappen heeft. Het heeft een warme kleur, het leeft en het is het meest zachte metaal dat er bestaat. Ik werk al jaren met koper, lang voordat het populair werd. Ik vind het niet zomaar een mooi metaal, maar ik wil daarnaast graag verdieping geven aan het materiaal. Ik probeer met mijn werk in beeld te brengen waar koper vandaan komt. Het is namelijk een ontzettend belangrijk materiaal in onze samenleving.  Het wordt veelvuldig gebruikt in onze industrie. Het wordt bijvoorbeeld in vrijwel al onze mobiele apparatuur gebruikt. Het was het eerste metaal dat ontdekt werd en het is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste metalen in onze samenleving.”

Waaraan herkennen we jouw ontwerpen nog meer?

“In al mijn werken is wel een natuurkundig aanknopingspunt te vinden. Ik heb erg veel interesse in wetenschappelijk onderzoek. Ik ben een nieuwsgierig mens en de wetenschap spreekt me aan, omdat deze ook is ontstaan uit nieuwsgierigheid. Daarnaast is mijn stijl erg grafisch. Mijn producten hebben vaak een duidelijke tekening. Ik doe dit niet expres, misschien is het een gevolgd van de wetenschappelijke benadering die ik kies.”

De natuur is ook een van jouw grote inspiratiebronnen. Hoe vertaalt zich dat in jouw producten?

“Het keramiekproject ‘Oscillation plates’ is een goed voorbeeld van hoe de natuur terug komt in mijn werk. Deze bordjes worden gedecoreerd door een bewegende pendule waar glazuur uit loopt. Hierdoor maak je de beweging als het ware zichtbaar. Ik vind dat er veel schoonheid zit in het onzichtbare van de natuur, zoals zo’n beweging. Het mysterie van de natuur intrigeert me. Daarom maak ik verborgen natuurkrachten zichtbaar.”

Kun je wat meer vertellen over jouw nominatie voor de Dutch Design Awards?

“Mijn nominatie voor  de Young Designer Award gaat over mijn gehele portfolio. Ik ben samen met twee anderen gekozen uit 95 genomineerden.  Het is echt leuk om te merken dat niet alleen ik, maar ook andere mensen blijkbaar een consistentie in mijn projecten zien. Ik merk de laatste tijd steeds vaker dat mensen echt snappen waar mijn werk over gaat. De commissie looft mijn werk dan ook omdat al mijn individuele producten volgens hen passen in een groter geheel en mijn eigen visie.”

Wat was jouw leukste project tot nu toe?

“Mijn leukste project was denk ik de ‘transcience mirrors’. Ik maakte deze spiegels samen met Lex Pott. Het viel ons op dat antieke spiegels na verloop van tijd vaak donkere plekken krijgen. Dit komt doordat deze spiegels bestaan uit een glasplaat met een flinterdun laagje zilver erachter. Dit laagje verroest na verloop van tijd. Wij vonden dit een mooi proces en hebben gekeken of we dit proces konden nabootsen. De spiegels die hier uit voort kwamen, laten als het ware de stappen in de tijd zien. Het is een super interessant project, maar commercieel gezien eigenlijk te moeilijk om te maken. Bij het oxideren van de zilverlaag draait het om luttele seconden. We zijn al meer dan 2 jaar bezig om het proces te perfectioneren.”

David 2

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter