De planten van Dïst

12 september 2016
De planten van Dist zijn gemaakt met herbruikbare materialen

Airplants zijn de ideale toevoeging voor elk interieur. Ze zijn duurzaam, stijlvol en ook geschikt voor mensen zonder groene vingers. Bovendien worden de producten van Dïst als het even kan helemaal van hergebruikte materialen gemaakt. Tandwielen, oud ijzer en houtblokken worden omgetoverd tot prachtige plantenhouders. 

14517619_1373460749331517_2179417408001611603_n

Tropische planten

Met een chic woord noemen we ze airplants, maar eigenlijk hebben we het gewoon over de tropische plantensoort Bromelia. Deze groeit oorspronkelijk in het regenwoud in de toppen van bomen. Bijzonder aan de plant is dat hij zonder potgrond leeft. Alle voedingsstoffen worden onttrokken uit de lucht. Aangezien ons klimaat wat minder vochtig is dan in het regenwoud, zul je de plant daarom eens in de twee weken even moeten sproeien. Maar dat is dan ook alles. Doe dit overigens het liefst met wat regenwater, want dat bevat van nature al voedingsstoffen en is zacht.

IMG_0454

De herkomst van Dïst

De naam Dïst heeft een dubbele betekenis, legt Jean-Paul aan ons uit. Ten eerste is het een samentrekking van ‘dit is het’. Daarnaast slaat het ook op zijn eigen dialect uit de Meierij. ‘Kom eens dist’ betekent evenveel als ‘kom eens hier’.

DSCN0885

Regenboogplantje

Met de airplants van Dïst breng je letterlijk wat kleur in huis. Als het plantje gaat bloeien komt hij niet alleen vol met bloemen te staan, maar kan het ook gebeuren dat het blad prachtige kleuren aanneemt. “Soms wordt het blad rood of oranje. Niet schrikken, hij gaat dan niet dood. Dat hoort gewoon bij”, legt Jean-Paul uit.

DSCN0893

Cradle-to-cradle

De meeste producten van Dïst bestaan uit gerecyclede materialen. “Ik vind het gewoon zonde om dingen weg te gooien, terwijl je die nog prima kunt gebruiken. Voor mijn ijzer en hout krijg ik ladingen binnen van de lokale ijzerboer en timmerman. Dat zijn echt topmaterialen. Ik heb wat mensen bij de milieustraat die gloeilampen voor mij verzamelen voor mijn plantenlampjes. Helaas moet ik vanwege de grote vragen tegenwoordig ook vaker nieuwe lampen gebruiken”, vertelt Jean-Paul.

Dist

 

Dïst
Heesakkerstraat 26
Sint-Michielsgestel

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter