Deens ontwerp en duurzaamheid?

19 april 2022
pexels-jenna-hamra-824161

De laatste jaren heeft de Deense meubelindustrie veel ontwikkelingen doorgemaakt die inspiratie bieden voor iedereen die zijn huis wil inrichten. Deens design staat bekend om zijn strakke lijnen, functionaliteit en nadruk op kwaliteitsmaterialen.

Maar er is ook steeds meer aandacht voor gezelligheid en comfort, oftewel ‘hygge’. Deze trend heeft geleid tot nieuwe meubelstukken die niet alleen mooi zijn, maar ook uitnodigen tot ontspanning en rust.

Traditioneel

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de Deense meubelindustrie is de herontdekking van traditionele technieken in ambacht en materialen. Dit heeft geleid tot meubels die niet alleen duurzaam zijn, maar ook een gevoel van authenticiteit en warmte uitstralen. Houten meubels met zichtbare nerven en structuren zijn populair, evenals leren en wollen bekleding.

Een ander belangrijk aspect van de ontwikkelingen in Deens design is de focus op multifunctionaliteit. Vooral in kleine woningen, zoals appartementen en studio’s, is het belangrijk om meubels te hebben die niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch en ruimtebesparend. Denk bijvoorbeeld aan een bank met opbergruimte eronder, of een salontafel die je kunt omtoveren tot eettafel.

Kleur

Qua kleurgebruik zie je in Deens design veel natuurlijke tinten, zoals wit, beige, grijs en bruin, maar ook pastelkleuren zijn populair. Het gaat vooral om zachte, rustgevende kleuren die bijdragen aan een ontspannen sfeer in huis. Daarnaast wordt er in Deens design ook regelmatig gebruikgemaakt van contrasten tussen lichte en donkere tinten. Denk hierbij aan zwart en wit. Dit zorgt voor een interessante dynamiek in het kleurenschema en geeft het interieur een modern tintje.

Egg Chair

Een van de meest iconische Deense meubelontwerpen is de Egg Chair van Arne Jacobsen. Dit ontwerp uit de jaren ’50 is nog steeds populair en wordt vaak gezien als een symbool van Deens design. Het is een voorbeeld van hoe meubels niet alleen functioneel moeten zijn, maar ook een statement kunnen maken in een interieur.

Moderne consument

Maar Deens design is niet alleen klassiek. Er zijn ook veel jonge, innovatieve ontwerpers die nieuwe meubelstukken creëren die aansluiten bij de huidige trends. Zo zijn er bijvoorbeeld moderne stoelen met organische vormen en slimme opbergoplossingen die passen bij de behoeften van de moderne consument.

Veel mensen wonen kleiner, maar hebben grotere behoeftes voor hun kamers. Op deze behoefte spelen veel Deense maar ook Scandinavische ontwerpers in door heel goed na te denken over praktische opbergmogelijkheden.

Duurzaamheid

Bovendien hebben Deense ontwerpers een sterke focus op duurzaamheid. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van gerecyclede materialen en er wordt geëxperimenteerd met nieuwe productiemethoden die minder belastend zijn voor het milieu. Dit maakt Deens design niet alleen mooi en functioneel, maar ook ethisch verantwoord.

Hygge?

Als je op zoek bent naar inspiratie voor je huis, dan is het zeker de moeite waard om Deens design te overwegen. Of je nu op zoek bent naar een tijdloze klassieker of een modern meubelstuk dat bijdraagt aan een gezellige sfeer in huis, er is voor ieder wat wils. En wie weet raak je wel geïnspireerd door het Deense concept van ‘hygge’, waarbij gezelligheid en comfort centraal staan!

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter