3 manieren om meer schaduw in de tuin te creëren

9 maart 2022
pexels-rachel-claire-5490346

Heb jij een tuin die lekker op het zuiden gelegen is, waardoor je lang van de zon kunt genieten in de zomer? Dat is natuurlijk echt een voordeel, maar af en toe kan het toch wat te heet worden. Wat schaduw in de tuin kan dan best wel fijn zijn, zodat je niet volledig weg zit te smelten in je eigen tuin.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een koele plek verzorgd in de tuin? We geven je graag wat tips, zodat jij er de komende zomer lekker in de schaduw bijzit!


Installeer een zonnescherm

Als je nog helemaal niets tegen de zon in de tuin hebt, kun je beginnen met het plaatsen van zonweringdoeken. Je kunt namelijk een installatie aan je woning laten monteren, waar je een zonnescherm doek op maat laat plaatsen.

Zo kun je deze gemakkelijk uitrollen op zonnige dagen en houd je direct je woning een stuk koeler, doordat hier minder zon naar binnen komt. Met een zonnescherm doek pak je dus direct twee vliegen in één klap!

Plant een paar bomen of klimopstruiken

Als je juist meer schaduw wilt in het midden of aan de achterkant van je tuin, kun je dat ook op een natuurlijkere manier aanpakken. Zo kun je enkele bomen bij elkaar planten, waardoor je een klein bos creëert in je tuin. Hier kun je vervolgens tussenin een gezellige zitplek creëren, waardoor je lekker in de schaduw van de bladeren kunt zitten.

Een andere optie is om met houten balken een constructie te bouwen waar je meerdere klimplanten tegenaan zet. Zo kun je een natuurlijke overkapping laten groeien met een divers aantal planten. Denk bijvoorbeeld aan een hedera of misschien zelfs een druivenstruik met veel bladeren.

Een Mediterraan zonnedoek

Heb je niet het geduld om te wachten totdat je planten volgroeid zijn? Kijk dan eens naar andere mogelijkheden, zoals een zonnedoek. Met eenzelfde houten constructie als hierboven genoemd kun je ook gemakkelijk schaduw creëren door hier een zonwerende doek tussen te spannen.

Er zijn ontzettend veel varianten zonnedoeken te vinden, waaronder een driehoekige schaduwdoek of een harmonicadoek die je gemakkelijk in- en uitschuift. Bepaal van tevoren of je op deze plek enkel schaduw wilt of dat je hier ook af en toe lekker van de zon wilt genieten. In het laatste geval is een harmonicadoek wellicht de beste optie.

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter