Hotspot: Decennia Design in Tilburg

7 april 2015
u

Midden in het cultureel hart van Tilburg vinden we het schattige cadeauwinkeltje van Decennia Design. In het statige pand met donkerblauwe voorgevel en hoge plafonds vind je een smeltkroes van de leukste beeldjes, klokken, kussens, lampen en andere zaken om je woning mee af te maken.

Hoewel het weer buiten nog niet mee werkt, zit de lentevibe er al goed in bij Decennia Design. Op de schappen staan talloze spaarpotten in de vorm van lammetjes in vrolijke kleurtjes en patronen. Het plafond hangt vol met kleurrijke lampen, op de tafels en kastjes staat een wirwar van mooie bordjes en kommetjes van onder meer het merk Pols Potten. Eigenaresse van dit levendige winkeltje is de eveneens bonte verschijning Angelique van Benschop. Samen met haar man Christiaan runt zij al sinds 2002 Decennia Design, dat bestaat uit twee afzonderlijke winkels. Christiaan zwaait de scepter over de vestiging in de Meelstraat, een ware snoepwinkel voor vintage liefhebbers. Angelique runt sinds twee jaar het boetiekje in de Tuinstraat.

FullSizeRender5

Bij toeval hier terecht gekomen

Angelique valt meteen voor de karakteristieke eigenschappen van het deftige herenhuis waarin haar winkel gevestigd is. Voordat Decennia Design er zijn intrede doet, wordt het bezet door twee ondernemers: woonwinkeltje Pickalilly en een kapper. De kapsalon vinden we tegenwoordig bij de overburen van Knus en Knapper. Angelique: “Toen we op zoek waren naar een pand, keken we in eerste instantie naar gebouwen in de Nieuwlandstraat. Via een tip kwam ik bij deze locatie. De winkel stond nog niet eens te huur. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en simpelweg aangebeld bij de eigenaar. Dat bleek een goede zet, want hij vond het wel wat.” Angelique stopt met praten, want er loopt een klant binnen die op slag verliefd wordt op een grote, groene vaas die ter decoratie op de toonbank staat. Of de vaas te koop is? “Natuurlijk”, luidt haar antwoord. Hup, de bloemen er uit en de vaas verdwijnt ingepakt in een tas. “Dat vind ik nou leuk aan dit werk. Ik moet steeds iets nieuws verzinnen om mijn zaakje in te richten”, vertelt ze enthousiast.

FullSizeRender

Midlifecrisiswinkeltje

De merken en spullen in de winkel haalt ze overal vandaan. Doel is om mooie, aparte woonaccessoires te verkopen voor een schappelijke prijs. Het mini-geweitje op de bovenstaande foto scoor je al voor €17,50, niets van te zeggen. Hoewel de vestiging in de Meelstraat nog steeds de melkkoe is voor het stel, is Angelique dolgelukkig met haar boetiekje. “Ik noem dit wel vaker grappend mijn midlifecrisiswinkeltje”, vertelt ze grinnikend. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Waar we in onze andere winkel vooral vintage verkopen, brengen we hier nieuwe, retro-stijl woonaccessoires aan de man. Bovendien willen we met deze cadeauwinkel ook ons andere pand op de Meelstraat wat meer op de kaart zetten voor de lokale bevolking. Online genieten we best wat bekendheid, maar Tilburgers weten vaak niet eens dat we bestaan”, legt ze uit.

FullSizeRender3

Merken

De artikelen in de Decennia Design cadeauwinkel zijn totaal anders dan die van hun andere pand. De andere vestiging moet het vooral hebben van hun website en er wordt vrijwel alleen vintage verkocht. Doordat de focus op online ligt, is het niet noodzakelijk om in het centrum te zitten. Deze locatie is juist bedoeld om binnen te komen wandelen en de sfeer te proeven. Het assortiment verandert dan ook met grote regelmaat. Angelique probeert altijd de trends voor te zijn. Ze vertelt: “Ik wil geen winkeltje waarvan er al dertien in een dozijn zijn. Als ik zie dat andere winkeltjes mijn merken verkopen, ga ik weer op zoek naar iets nieuws.” Merken die we veel terug vinden bij Decennia Design zijn onder meer Zuiver en Functionals. Achter Functionals zit nog een grappig verhaal, merkt Angelique op. “We waren op een meubelbeurs in Parijs op zoek naar nieuwe items voor onze winkels en daar stuitte we ineens op dit merk. Bleek het een bedrijf uit Goirle te zijn. Dan is de wereld toch maar weer klein.”

FullSizeRender2

DECENNIA DESIGN
Tuinstraat 106
5038 DE Tilburg
Nederland
06-28203472

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter