Do it NOT yourself

26 oktober 2018
buitentafel

Stel, je bent (bepaald) niet rijk maar je houdt heel erg van interieur. Je wilt het liefst regelmatig je interieur veranderen. Wat doe je dan? Juist, dan maak je dingen zelf. Goedkoop en helemaal naar je eigen wens. Geweldig lijkt mij dat.

Ideeën genoeg

De meeste interieurliefhebbers zijn handig. Ze bedenken iets, kopen de spullen bij een bouwmarkt en gaan aan de slag. Een paar uur later staat er een leuk windlicht, een boomstamtafeltje op wieltjes of een mooie salontafel van pallets.

Geloof mij; ik heb ideeën genoeg. Ik loop door mijn huis en bedenk met de regelmaat van de klok weer leuke nieuwe projectjes. Die kussens zou ik moeten overtrekken met die leuke print, ik zou linnen van de markt even moeten omstikken voor een leuk tafelkleed, die lampen zou ik moeten overspuiten en met een ander snoer aan het plafond moeten bevestigen. En hoe simpel zou het moeten zijn om een leuke kaarsenstandaard of kaasplank te timmeren en dan met leuke witte cijfers of letters te bewerken.

lockerkast jongensslaapkamer

Een cursus stoel bekleden

Maar ik weet van mijzelf, ik kan het niet. Ik heb lang in de ontkenning gezeten. Zo heb ik mij zelfs ooit samen met een vriendin ingeschreven voor een cursus stoel bekleden. Hoe leuk klinkt dat :-). Ik dacht dat ik er goed aan deed: 4 avonden gezellig bijkletsen met mijn vriendin. En zelf goedkoop een stoel maken die helemaal naar mijn wens was.

Ik bleek een inschattingsfout te hebben gemaakt. De gezellige avonden waren een stuk minder gezellig dan voorzien. We waren nog niet binnen of iedereen begon fanatiek nietjes te verwijderen uit de oude stoelen. Geen gezellig gepraat, maar grootse stilte want iedereen was geconcentreerd bezig. Ik niet, maar mijn humeur werd er niet vrolijker op dus ik bedacht mij dat ik ook maar beter mijn mond kon houden. Eind van de avond was iedereen vergevorderd, alleen mijn stoel zat nog onder de nietjes en mijn handen zaten onder de wondjes van die rot-tang en die onmogelijke nietjes.

Bankje in hal beneden

Resultaat van mijn cursus stoel bekleden

Om een lang verhaal kort te maken: ik was 4 vrije avonden aan ‘het werk’, betaalde € 180,00 voor de cursus, € 25,00 voor de stoel, €35,00 voor de stof en heb ook nog verf en speciaal schuurpapier moeten aanschaffen. Voor dat geld had ik minstens 3 leuke stoeltjes kunnen kopen. En dan had ik ook nog 4 lange avonden over gehad om gezellig met mijn vriendin uitgebreid bij te kletsen.

Toen het stoeltje eindelijk (met veel hulp van vriendin en docent) af was, was ik eigenlijk toch wel heel erg trots. Dit door mijzelf (ehm, deels dan) beklede stoeltje zou een pronkstuk worden in ons nieuwe appartement. En niemand zou te weten komen hoeveel bloed, zweet en tranen mij deze stoel gekost had. Eind goed, al goed.

slaapkamer met stippendekbed

Een wijze les

Precies 2 weken heb ik van de stoel kunnen genieten toen op een nacht ons appartement in brand vloog. Zelf kwamen wij gelukkig ongeschonden naar buiten, maar dat stoeltje heeft het (net als de rest van onze inrichting) niet overleefd.

Ik weet nog dat dat serieus één van de eerste dingen was die ik mij bedacht toen ik buiten stond en naar de vlammen keek. Mijn stoeltje. Mijn 4 lange avonden werk. Het was geloof ik ook het moment dat ik bedacht dat dit de laatste keer was dat ik zou doen alsof ik handig was. Zag het bijna als een teken van bovenaf. Stop met die onzin, schoenmaker houdt je bij je leest.

Instagram wonen.met.an

Zoveel inspiratie op Instagram

Sinds afgelopen april zit ik op Instagram. Ik meng mij tussen allemaal interieurliefhebbers. Geïnspireerd raken door elkaars feed en anderen hopen te inspireren met je eigen feed. POD’s, SFS’s, stories, give-aways, nep-volgers, DM’s en follow cop’s…. een hele nieuwe wereld ging er voor mij open. Een nieuwe groep insta-vriendinnen, die dagelijks reageert op elkaars post. Heerlijk om je digitaal te mengen in een groep mensen die allemaal gelijkgestemd zijn…

Kapstok werkkamer 2

DIY-instructie

…Op grote lijnen dan. Want ik zat nog geen week op Instagram toen de eerste DIY-post voorbij kwam. Een super leuke lampion van staaldraad en linnen, volgens de maker in een half uurtje te maken. Met een hele duidelijke DIY-instructie in de stories, met foto’s en tekst erbij. Daarna volgden die leuke witgeverfde tak boven de eettafel, dat omgebouwde houten kratje en die zelfgebreide plaids. En dit is dan slechts een tipje van de sluier. Interieur liefhebbers zijn gewoon heel handig. Draaien nergens hun hand voor om. Het hoort er eigenlijk een beetje bij; houd je van interieur, dan maak je graag dingen zelf.

Lampion buiten

De oplossing

Maar ik ben dus helaas die uitzondering op de regel. Met mijn opgebouwde zelfkennis uit het verleden trap ik niet meer in die valkuil. Hoe verleidelijk en simpel die DIY-filmpjes op Instagram er ook uitzien, ik doe mijn ogen dicht en swipe verder. Of ik stuur de maker een persoonlijk bericht: die leuke linnen lampion boven je eetkamertafel…. maak je die ook op bestelling?

Gezin_wonen.met.anDit blog is geschreven door Annemiek. Zij woont, samen met haar 4 kinderen, in een jaren ’30 woning in Breda.

De passie voor interieur heeft ze altijd gehad en ziet ze ook bij haar dochters terug. Haar stijl is licht en fris, waarbij de karakteristieke elementen van haar woning zeker niet mogen ontbreken.

Je kunt Annemiek volgen op Instagram @wonen.met.an

Kijk ook eens naar

5 Reacties

 • Reply Nanda 26 oktober 2018 at 13:13

  Wat leuk beschreven Annemiek en tjee een brand.Vreselijk!!!
  En maar goed dat er ook mensen zijn zoals jij,anders was ‘t okk maar saai.
  Liefs Nanda

 • Reply An 26 oktober 2018 at 15:29

  Super leuk weer geschreven An!

 • Reply Mona Koerts -Groenhout 27 oktober 2018 at 00:27

  Hallo Annemiek,
  Wat heb je dit weer geweldig met humor geschreven ik zit hier lachend op de bank !.. ach we kunnen ook niet allemaal handig zijn, daar zijn gelukkig klusjesmannen voor.

  Groetjes Mona.

 • Reply Fleur Bolinde 27 oktober 2018 at 12:04

  Wat heb je dat weer leuk geschreven Annemiek! En wat heftig van de brand. Ook zonder DIY stukken ziet jouw huis er geweldig uit. Lekker blijven doen waar jij je goed bij voelt!

 • Reply Margot 29 oktober 2018 at 23:06

  Leuk om te lezen en heel herkenbaar

 • Laat een reactie achter