Lars Janzee (24) met Forage

14 december 2015
Forage-10

De slimme voorraadkast Forage is de uitvinding van Lars Janzee. Het was zijn afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven. 

Wat is forage?

“Forage is een voorraadkast die bijhoudt hoeveel eten je nog hebt. Iedere plank is voorzien van een weegschaal. Daarnaast weet het systeem ook of het eten nog niet over de datum is. Als voedsel dreigt te bederven, stuurt de kast een waarschuwing. Je kunt alle informatie over jouw voorraad zien in een speciale app.”

Hoe werkt de uitvinding?

“Je moet het eten in de kast voorzien van RFID-tags, waarbij je bij elke tag aangeeft om wat voor soort eten het gaat. Vervolgens weegt hij het eten op gewicht, maar ook per stuk. Stel je hebt vijf bananen op een plank liggen, dan meet hij het gewicht van het fruit en deelt dat door vijf. Zo weet de voorraadkast ongeveer hoeveel de bananen per stuk wegen. Nu zou je elke tag nog zelf moeten invoeren, maar in de toekomst hoeft dat niet meer. Naar verwachting verdwijnt de goede oude barcode namelijk binnen een paar jaar uit de supermarkt en worden alle producten daar ook voorzien van een tag. Dit is een veel efficiëntere manier om te controleren wat er in de schappen staat en wanneer het bederft. Een winkelmedewerker hoeft dan alleen nog maar een schap te scannen, in plaats van het hele schap leeg te halen.”

Forage-2-process

Kunnen de planken ook koelen?

“Jazeker. Het koelsysteem ziet er precies hetzelfde uit, maar heeft alleen iets dikkere wanden. Het is een erg energiezuinige manier om te koelen, omdat je maar één kastje opent om er iets uit te pakken in plaats van een hele koelkast.”

Wat is de gedachte achter forage?

“Forage is een hulpmiddel om voedselverspilling tegen te gaan. Er wordt heel veel eten weggegooid in de Nederlandse huishoudens. Vaak komt dit doordat mensen iets dubbel kopen of niet weten wat ze ermee moeten koken. Met deze voorraadkast is dat geen probleem meer, omdat je altijd en overal kunt zien wat je nog in huis hebt. Weet je niet wat je wilt koken? Geen probleem. De app heeft een functie waarmee hij recepten zoekt met de ingrediënten die jij nog in huis hebt. Daarbij zal hij de producten die het snelst over de datum gaan het eerst gebruiken en rekening houden met recepten die jij lekker vindt.”

Het kastensysteem lijkt best groot. Neemt het niet ontzettend veel ruime in beslag tegenover een normale voorraadkast?

“Het neemt inderdaad wat meer ruimte in dan een reguliere kast, omdat de planken niet diep zijn. Dit is echter expres gedaan om het idee van de kast te versterken. Als je niet kunt zien wat er in jouw kast ligt, zal het wellicht namelijk eerder vergeten worden en over de datum gaan. Ik wil dus dat mensen kunnen zien wat ze in huis hebben. Het is echt een eyecatcher in jouw interieur.”

Forage-1

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter