Studio Maatwerk: social design in openbare ruimtes

22 december 2015
Studio Maatwerk fleurt Eindhoven op

Studio Maatwerk begon voor René Vullings (32) tijdens zijn studietijd als een hobbyproject, maar is inmiddels een volwassen onderneming. De naam heeft een dubbele betekenis: de studio maakt niet alleen maatwerk, maar werd ook opgericht door drie maten. Studio Maatwerk maakt publieke ruimtes in Eindhoven en omgeving graag een stukje mooier met zijn sociale projecten.

Het verhaal van Studio Maatwerk begon toen er een boekje van een woningcorporatie in de brievenbus viel waar mooie en lelijke plekken van Eindhoven werden uitgelicht. Hierin stond een foto van de achterkanten van een houten schutting aan de Kennedylaan. René: “We hebben toen de stoute schoenen aangetrokken en de betreffende corporatie gebeld om te vragen of we de krotjes mochten voorzien van een mooie schildering. De schuurtjes bleken helaas niet van de corporatie te zijn, maar er was wel een ander project dat we op konden pakken. Zo kwam het balletje aan het rollen.”

Onderzoek

Focus op de gebruiker

Alle projecten worden bedacht met het zwaartepunt op de context. Er wordt hierbij vooral gelet op de gebruiker, die hij altijd op een bepaalde manier probeert te betrekken bij het project. René gaat altijd in gesprek met buurtbewoners om te kijken welken behoeften er zijn. René: “Ik vind het belangrijk dat mensen trots zijn op hun leefomgeving. Ik doe daarom het liefst dingen in overleg. Het bedrijf heet niet voor niets Studio Maatwerk.” De meeste opdrachten beginnen vanuit een probleemstelling.  In sommige gevallen blijkt de oplossing of de start van een ontwerp dichterbij dan je denkt. Een goed voorbeeld hiervan is de buurt in Eindhoven waar mensen zelf spijkers en glas op hun schuttingen plakten om inbrekers tegen te gaan. “Wij hebben toen een anti-inbraakstrip ontwikkeld waarin we de skyline van Eindhoven hebben verwerkt. Het doel is hetzelfde, het ziet er alleen een stuk vriendelijker uit”, vertelt hij trots.

Schuttingstrips01

“Je kunt toch niet écht naar binnen kijken?”

Een ander voorbeeld is de buurt die kampte met een graffitiprobleem. De onderste plint van een appartementen complex werd steeds helemaal onder gekalkt. Uit gesprekken met de buurtbewoners bleek dat er vaak jongeren van een nabijgelegen school rondhingen rond de flats en niet altijd even netjes met de omgeving omgingen. René: “Niemand sprak ze ooit aan op hun gedrag, dus het leek ons mooi om de buurtbewoners en de jongeren dichter bij elkaar te brengen en te zorgen dat de scholieren meer binding zouden krijgen met de buurt. Zij studeren multimedia en we besloten om onze krachten te bundelen. Studio Maatwerk verzorgde een strakke graffitischildering op het flatgebouw en de jongeren verzorgde de content en visuals voor een app die werkt met augmented reality. Als je een telefoon op de schildering richt, verschijnt er een spelletje waarbij je met een kogeltje bakstenen weg kan spelen. Je kunt zo de hele gevel van het appartementencomplex ‘open’ spelen waardoor je als het ware binnen kijkt in het flatgebouw. Wat overigens wel heel schattig was: een zeventigjarige buurtbewoonster vroeg ons met een angstig stemmetje of mensen niet écht naar binnen konden kijken.”

GevelsKomenTotLeven03

Blikvanger van de stad

Het meest trots is René op het animatiehekwerk dat hij maakte in samenwerking met Studio 1:1. “We voerden dit project uit aan (eenrichtings)weg en de toegangspoort naar het centrum van Eindhoven, waar het oorspronkelijk erg donker was. Sommige mensen durfden er ‘s avonds niet eens hun hond uit te laten. De muren aan de weg waren helemaal volgespoten met graffiti, daarom hebben we een graffitiwerend hekwek aangebracht. Nu is het een prachtige entree voor de stad. De omheining is aangebracht aan een eenrichtingsweg en als je er langs rijdt, zie je een animatie door het hek heen verschijnen. Dit principe wordt ook toegepast in bochten langs de snelweg waar de pijlen meebewegen waneer je ze passeert. Vanaf de ene hoek zie je een vogel met de vleugels omhoog, vanaf de andere hoek zijn de vleugels omlaag. Als je er langs rijdt, bewegen de figuren met je mee. In dit project kwam alles samen: we werkte samen met de gemeente, moest goed luisteren naar de bewoners en het hek is helemaal op maat gemaakt voor specifiek die plek. Sinds de afrastering er staat, is er geen sprake meer geweest van graffitioverlast. Bovendien hebben we de omheining verlicht, dus mensen durven hun hondje ook weer met een gerust hart uit te laten.”

AnimatieHekwerk01

Studio Maatwerk
Zwaanstraat 1
Gebouw TAB
Eindhoven

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter