Meubelatelier Koningstraat 5

29 december 2015
Het pakhuis van Meubelatelier Koningstraat 5

Het begon allemaal met de zoektocht naar een huis. Per toeval stuitte Jonas Mulder op het prachtige oude pakhuis op de Koningstraat 5. Hij besloot een eigen winkel te starten om zijn hobby, oude meubels opknappen, te professionaliseren. En hoe. Tegenwoordig is Meubelatelier Koningstraat 5 met twee vestigingen een gerenommeerde naam in Breda.  

Historische plek

We spreken af op de plek waar het allemaal begon, in het oude pakhuis. Gelukkig is er Google Maps, want het gebouw is niet één, twee drie gevonden. “Dat probleem hebben meer mensen. We zijn het enige huis in deze straat. Ooit is er waarschijnlijk ook nog een nummer één en drie geweest, maar die zijn in de loop der jaren gesloopt”, legt Jonas uit. Hij kwam het pand op het spoor via Funda en was direct verliefd. Het gebouw dateert uit 1900, met stukken die nog ouder zijn. De zware authentieke takel boven aan de gevel herinnert nog aan de tijd dat het pand diende als pakhuis. De takel werkt overigens nog gewoon. Aan de titel Koninklijk Paleis is niets historisch.”Voor ons woonde er een kunstenaar in. Die vond het opschrift een grappige verwijzing naar de straatnaam. Wij hebben het maar laten zitten”, vertelt Jonas.

12369145_726613860804031_1489421961385838701_n

Klaar met slavenwerk

Het pakhuis kwam exact op het goede moment op Jonas’ pad, vertelt hij terwijl hij een kopje thee inschenkt. Het was eind 2011 en hij had net zijn baan opgezegd, omdat hij naar eigen zeggen helemaal klaar was met dat ‘slavenwerk’. Hij had nog geen andere baan en verkocht als hobby oude, opgeknapte meubeltjes op Marktplaats. Hij besloot te gaan professionaliseren. Jonas: “Ik had nul verstand van meubels, maar ik ben er helemaal ingedoken. Ik zat immers toch thuis. De eerste keer dat ik een lamp ombouwde, heb ik er misschien wel anderhalf uur over gedaan.” Dat zijn kersverse huis een winkelvergunning had, kon niet beter uitkomen. Hij verbouwde het pand van voor tot achter en in mei 2012 ging hij open. Boven woont Jonas met zijn gezin, beneden is de winkel. “Het is geen monumentaal pand, dus we konden er praktisch alles mee doen. We mogen er alleen geen discotheek of hoerentent van maken, maar daar kan ik wel mee leven”, lacht Jonas.

11209528_669115239887227_8255725332271360487_n

Industriële vintage meubels

Jonas vindt het moeilijk om een bepaalde stijl aan zijn producten te hangen. Je vindt er onder meer zware ijzeren kasten, stoere industriële lampen en robuuste houten legerkisten. Eén ding is zeker: alle producten zijn echt oud. En verwar Meubelatelier Koningstraat 5 niet met een kringloopwinkel. Mensen die voor een prikkie aan hun vintage meubels willen komen, kunnen beter doorzoeken. “Ik hanteer geen dumpprijzen. Ik heb immers zelf veel werk in de meubels gestoken. Mijn klanten willen mooie oude spullen, maar hebben geen zin of tijd om er naar te zoeken of ze zelf op te knappen”, legt Jonas uit. Hij werkt dan ook alleen met materialen van goede kwaliteit. Steiger- of pershout komt er bij Meubelatelier Koningstraat 5 niet in. Grondstoffen als hout, staal, glas of bakeliet vind je er wel. Jonas: “Toen ik begon verkocht ook veel brocante meubels, maar naar verloop van tijd ben ik me helemaal gaan richten op de meer industriele en vintage items. Nu zou ik onze stijl omschrijven als Industrieel Vintage.”

11745856_674979912634093_7138273062828152787_n

Een tweede Meubelatelier Koningstraat 5

Jonas: “Op een gegeven moment wilde ik toch meer en groter, ik denk dat het iets menselijks is. Via een klant kwam ik per toeval een prachtig pand tegen in dé winkelstraat van Breda, op de Ginnekenweg. Ik geef toe dat ik veel mazzel heb gehad. Het is een mooie winkel met goede vloeren en een prachtige pui.” De tweede vestiging opende begin 2013. Zelf staat Jonas overigens niet in de winkel. Hij is liever bezig met het opknappen van de spullen in het pakhuis. “Niets in onze winkel is kant-en-klaar gekocht en alles is uniek. Het zijn oude spullen die nagekeken, opgeschuurd en verstevigd moeten worden. Ik lever mijn producten altijd netjes af”, zegt hij trots.

 

MEUBELATELIER KONINGSTRAAT 5
Locatie pakhuis
Koningstraat 5
Breda
Locatie winkel
Ginnekenweg 77
Breda

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter