Westside

6 oktober 2015
1415_2

De winkel Westside biedt een imposante collectie van verschillende soorten kleding, meubels en woonaccessoires aan. Tegenwoordig is het niets nieuws meer dat kledingwinkels een combinatie met woonaccessoires leggen, maar toen René en zijn vrouw Liselot hun winkel bijna 35 jaar geleden begonnen, zag je dit nog nergens. Zij geloven dan ook heilig in deze winkelformule. Meubeltrack neemt je mee op een wandelingetje door hun bijzondere pand.

1415_3

Het huis

Het gebouw van Westside is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Het ademt historie. Het oudste gedeelte van het statige herenhuis stamt nog uit het jaar 1500. Eigenlijk is de winkel een samenvoeging van drie verschillende panden die in een ver verleden dienden als werkplek voor lakenververs. Zijn straat (de Verwersstraat, vroeger ook wel Ververstraat genoemd) is zelfs vernoemd naar dit uitgestorven beroep. De gebouwen leidden allemaal naar een smal riviertje aan de achterkant. Hier wasten de ambachtslieden vroeger hun stoffen uit.

gal_1

De woonkamer 

Om het verhaal overzichtelijk te houden, delen we de winkel op in verschillende kamers. Het pand zou dan ook makkelijk als woonhuis kunnen dienen. Er is een keuken en berghok, alleen een fatsoenlijke douche ontbreekt. We starten onze wandeling op de begane grond, waar we binnen komen. Laten we het de woonkamer noemen, al is het een behoorlijk flinke. Op de vloer liggen her en der prachtige dierenhuiden en de wanden worden gesierd door verschillende soorten kunst. In deze ‘woonkamer’ vind je verschillende soorten kleding, gemixt met wat woonaccessoires. Denim wordt moeiteloos gecombineerd met matchende blauwe servetten en servies. Zin in een lekker zomertruffeltje? Westside heeft ook een hoekje met een kleine selectie luxe etenswaren. Of wil je graag een zeepje in de vorm van het hoofd van Mozart? Westside heeft het allemaal. Als ik een schilderij sta te bewonderen, komt René het haastig recht hangen. Hij heeft er een hekel aan als de doeken scheef hangen. René is kunstliefhebber pur sang en heeft altijd al kunst verkocht in zijn winkel. Hij had een tijdje een galerie, maar die kon hij niet aanhouden, omdat de winkel te veel tijd opslokte.

7

De keuken

Als je door loopt naar achteren, kun je een rondje om de fraaie patio maken. Alles is op elkaar afgestemd. Zelfs het slordig opgestapelde rijtje houten bierkratten past bij de ambiance. Het is bijzonder om te zien dat elk gedeelte van de winkel optimaal wordt benut. Achter de tuin ligt een oud keukentje dat decor is voor een assortiment sponsen, pollepels, kurkentrekkers en er worden zelfs flessen limoncello verkocht. Het berghok ernaast doen dienst als ruimte om gieters en ander tuingereedschap aan de man te brengen. René’s stelregel voor producten die hij verkoopt is: “Het zijn dingen die tien jaar geleden goed waren, nu goed zijn en wellicht over tien jaar nog steeds perfect zijn.”

buit_1

De dierenkamer

We lopen terug naar de woonkamer waar een ijzeren trap ons naar de eerste verdieping leidt. Deze kamer is een waar dierenparadijs. Opblaasbeesten van FatBoy worden stijlvol afgewisseld met een opgezette Ibis Hadada (een vogel uit de familie van de lepelaars). Het enorme houten vogelhuis dat veel meer weg heeft van de Taj Mahal dan een simpel vogelkooitje trekt meteen de aandacht.  We vinden hier geweien in alle soorten en maten, verwerkt in messengrepen of kandelaars. Verstopt in de hoek zit nog een trap die leidt naar een kamer in de stijl van de overleden Brabantse kunstenaar Leon Adriaans. God, wat had ik hier graag verstoppertje gespeeld als klein kind.

3

De slaap- en werkkamer

In de woonkamer ligt nog een trap, die leidt naar een ander vertrek op de eerste verdieping. Een klassieke wenteltrap voert je naar een bijzondere etage, uitgerust met enorme ramen en een glazen dak. De ene kant van deze kamer is gewijd aan vintage meubels, aan de andere kant van de kamer stelt kunstenares Mieke van Schaijk verschillende tentoonstellingen samen.  Elke zes tot zeven weken vinden hier nieuwe exposities plaats. Een andere wenteltrap gaat omhoog naar een vide, waar een wimperstudio zit die op afspraak wimperextensions zet. Westside is een lust voor het oog en je raakt letterlijk niet uitgekeken. Met deze laatste kamer komt deze online tour tot een einde, maar ga vooral zelf kijken wat de winkel je allemaal te bieden heeft.

1415_12

 

Westside
Ver­w­ersstraat 19–21
5211 HT ‘s-Hertogenbosch

 

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter