4 materialen waarvan een dakkapel gemaakt kan worden

22 september 2022
dakkapel

Dakkappellen bestaan er in verschillende soorten en maten. Allemaal voegen ze leefruimte aan je woning en verhogen ze de waarde van je woning. Daarom is een dakkapel eigenlijk altijd wel een goede investering. Maar ga je voor je dakkapel een offerte aanvragen, dan is het wel handig om te weten wat van soort materiaal je wilt. We bespreken de verschillende opties.


 

Houten dakkapel

Houten dakkapellen zijn veelal het meest betaalbare soort dakkapel. Een houten dakkapel geeft een sfeervolle uitstraling en geeft je woning ook karakter en een authentieke uitstraling. Hout leent zich ook uitstekend voor maatwerk. Gaat er iets kapot, dan is het ook nog eens eenvoudig te repareren.

Maar er zit ook een minpunt aan hout. Het heeft meer onderhoud nodig dan andere materialen en levert dus meer onderhoudskosten op. Daarnaast gaat een houten dakkapel gemiddeld genomen maar 25 jaar mee, hoewel die levensduur met goed onderhoud nog wel wat te verlengen is. Ook is het wijs om bij een houten dakkapel te investeren in extra isolatie.

Kunststof dakkapel

Een alternatief voor hout is een kunststof dakkapel. Het grote voordeel van kunststof, is dat het zeer onderhoudsvriendelijk heeft en toch een lange levensduur heeft van ongeveer 50 jaar. Eens per jaar de kunststof dakkapel reinigen met een mild sopje en een zachte doek is daarvoor voldoende.

Daar komt bij dat de kleur van het kunststof weerbestendig is en dus bewaard blijft. Ook heeft kunststof een uitstekende geluids- en warmte-isolatie. Wel kost een kunststof dakkapel meer dan een houten dakkapel en is de uitstraling wat minder authentiek.

dakkapel1

Polyester dakkapel

Polyester is ook een kunststof, wat is dan het verschil tussen een polyester dakkapel en een kunststof dakkapel? Dat een polyester dakkapel altijd prefab uit één stuk gemaakt wordt, waardoor hij naadloos is. Dat zorgt voor een hoge duurzaamheid en uitstekende isolatie, maar betekent ook dat hij niet voor elke dakhelling geschikt is.

Ook is de dakkapel hierdoor gemakkelijk en snel te plaatsen. Wel is polyester behoorlijk duur en moeilijk en duur om te repareren. Net als kunststof dakkappellen is een polyester dakkapel onderhoudsarm en gaat hij 50 jaar mee.

Zinken dakkapel

Wat we hier een zinken dakkapel noemen, is in feite een houten constructie met een zinken afwerking. Zink écht onderhoudsvrij, dus vergt in tegenstelling tot kunststof en polyester helemaal geen onderhoud. Daarnaast is zink goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft een zeer lange levensduur van 50 tot 80 jaar. Een zinken dakkapel geeft een moderne uitstraling.

Afhankelijk van je budget je voorkeuren kies je dus één van deze opties. Maar wat je ook kiest, je investeert in een verrijking voor je woning, en dat is altijd een feestje.

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter