DIY: dit kun je allemaal met diverse soorten hout maken

29 juni 2022
pexels-ono-kosuki-5974325

Hout is een van de weinige klusmaterialen waar je echt van alles mee kan maken. Het is enorm veelzijdig materiaal en de mogelijkheden om unieke objecten te creëren zijn dan ook oneindig. Ook kan je het jezelf zo makkelijk en zo moeilijk maken als je maar wenst.


Het benodigde hout kopen gaat ontzettend makkelijk, gewoon online en met maar één druk op de knop! Zou je graag zelf aan de slag willen gaan met hout? Hier lees je welke leuke DIY-projecten je kan maken en welk hout daarvoor nodig is.

Bouw grote constructies met Vurenhout

Vurenhout is misschien wel het meest voorkomende en meest gebruikte hout. Dit hout type is ideaal voor de wat grotere klussen. Van het maken van je eigen meubels die zowel binnen als buiten in de tuin kunnen staan tot een houten schutting als tuinafscheiding. Vurenhout kan alle weersomstandigheden aan en is daarom heel geschikt voor binnen én buiten.

Wil je dus lekker aan de slag gaan met het bouwen van je eigen meubels voor binnen in je huis óf in je tuin? Dan is Vurenhout waarschijnlijk de houtsoort waar je het beste voor kunt kiezen. Het is namelijk ontzettend veelzijdig en stevig, dus het kan ook nog eens goed tegen een stootje.

Kleinere klussen met Grenenhout

Grenenhout is een favoriete houtsoort onder de ‘Do It Yourself-ers’. Je kan er namelijk echt van alles mee! Grenenhout kan gebruikt worden om mooie decoratiestukken mee te maken, zoals bijvoorbeeld een leuk houten krat voor het oud papier, of een gezellige tijdschriften bak.

Ook voor een klein meubel, zoals een dressoir of eenvoudig boekenkastje is deze houtsoort zeer geschikt. Het is namelijk makkelijk te bewerken en je kan het daarom geheel naar eigen smaak afwerken met een mooie verfkleur of lak. Zelfs de grepen kun je van hout maken! Dat is alleen wel een iets lastigere klus.

Balsahout voor de hobbyisten

De echte hobbyisten onder ons kennen de term ‘Balsahout’ waarschijnlijk als geen ander. Balsahout is namelijk een wat zachtere houtsoort, die makkelijk te bewerken is. En daarom een heel veelzijdige type hout is, die je op allerlei manieren kan gebruiken.

Omdat Balsahout een zeer lichte houtsoort is, kun je het perfect gebruiken voor modelbouw. Het hout is zacht en elastisch, waardoor menig modelbouwer graag gebruik maakt van dit hout. Voor het precisiewerk wat er vereist is bij het maken van modelschepen en vliegtuigen, is Balsahout echt het meest geschikte hout type.

Steigerhout voor iedere woonstijl

Steigerhout heeft een prachtige doorleefde look wat heel mooi samengaat in veel verschillende woonstijlen. Met de robuuste, stoere uitstraling kan het bijvoorbeeld een mooie toevoeging zijn aan een industrieel interieur. Maar door het een zachte kleur te geven, krijgt het steigerhout weer een hele klassieke look.

Jouw creatie van steigerhout kan dus een echte eyecatcher worden in je huis of tuin. Met steigerhout kun je ook heel makkelijk kleinere objecten maken, zoals een decoratieve wandplank waar je leuke accessoires op kan plaatsen of een handig schoenenrek voor in de gang.

 

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter