Haal een stukje tijdloos Italiaans design in huis

7 augustus 2019
Artemide Orsa Hanglamp

Kan jouw interieur wel een snufje elegantie gebruiken? Dan kun je je vast vinden in ontwerpen die als basis een typisch Italiaans design bevatten. Italiaans? Yes! En vergeet eventuele vooroordelen over te drukke tierlantijntjes, want de designers uit de Zuid-Europese ‘Laars’ kunnen er wat van! (samenwerking)

Italianen en design zijn over het algemeen nauw verbonden met elkaar. Het moge dus duidelijk zijn dat ze het een en ander afweten van styling, zowel op het gebied van fashion als interieur. Beide branches zijn vrij trendgevoelig, maar de laatste is niet altijd op de voet te volgen. Het zou uiteraard van de zotte zijn als je je inrichting per seizoen volledig moet omgooien. Dat weten de Italianen ook. Veel designs zijn daarom ook ontworpen vanuit een tijdloos oogpunt.

Artemide Tolomeo wandlamp

[ Artemide – Tolomeo Micro Parete wandlamp ]

Herken Italië

Italiaans design is doorgaans te herkennen aan een aantal typische kenmerken. Allereerst betreft dat een overwegend tijdloze vormgeving, zoals we hierboven al aanhaalden. Tijdloos betekent in dit geval niet saai, want de meeste interieur items zijn echte pronkstukken. Precies wat je mag verwachten van producten van Italiaanse komaf. Daarnaast zijn ze goed met elkaar én andere stijlen te combineren, wat het extra eenvoudig maakt om iets Italiaans toe te voegen aan je eigen woonstijl.

Een ander succesvol en herkenbaar element is de industriële touch, welke haar oorsprong vindt vroeg in de twintigste eeuw. Denk aan de geperfectioneerde auto’s van Italiaanse makelaardij, die ervoor zorgden dat design gezien werd als cool en sexy, maar in de basis altijd functioneel en comfortabel waren. En dat is hetgeen wat je tot op de dag van vandaag terugziet in de ontwerpen.

 

Artemide Tolomeo Faretto wandlampen

[ Artemide – Tolomeo Faretto wandlampen ]

Flos wandlamp en hanglamp

[ Flos – 265 wandlamp & Parentesi hanglamp met dimmer ]

Verlichting tot in perfectie

Met de (voor sommige) jaloersmakende eigenschap om alles tot in uiterste perfectie uit te werken, creëren de Italianen keer op keer stijlvolle en strakke designs, zonder daarbij de functionaliteit uit het oog te verliezen. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen als natuursteen, marmer, staal, hout en leer, krijgen de ontwerpen een rustgevende uitstraling. Maar niet zonder het nodige vleugje glamour – het blijft wel Italië.

Een combinatie van deze kenmerken zien we bijvoorbeeld terug in de verlichting van Artemide en Flos. Artemide wordt beschouwd als het grootste en meest gerenommeerde designverlichtingsmerk ter wereld. Dat is niet vreemd, want de lampen zijn van vooruitstrevende kwaliteit, functioneel én uiteraard prachtig vormgegeven. En het is goed mogelijk dat je de ontwerpen eerder hebt gespot. Artemide wordt namelijk goed vertegenwoordigd in diverse openbare locaties, zoals restaurants, winkels, werkplekken en hotels.

Flos IC Lights vloerlamp

[ Flos – IC Lights F2 vloerlamp ]

Family first

Dat is wellicht een verwarrende subtitel, maar het Italiaanse designmerk Flos wordt sinds 1962 gerund door eenzelfde familie. Daarmee is het een écht familiebedrijf. Eentje met een enorme passie voor designlampen welteverstaan. Naast een aantal design klassiekers, beschikken de ontwerpers ook over de nodige portie durf. Dit alles zorgt voor een grote diversiteit in hang-, vloer-, tafel-, wand- en plafondlampen én zelfs kroonluchters. Je kunt dus gerust zeggen dat er voor elke interieurstijl en individuele smaak een passend Flos design is.

Flos - 7 - String Lights Sphere hanglamp LED

[ Flos – String Lights Sphere hanglamp LED ]

Benieuwd of er ook een stukje Italië past in jouw woning? Neem dan eens een kijkje in het ruime assortiment designlampen van Artemide en Flos. Wie weet, kunnen de Italianen jou ook wel positief verrassen.

 


Volg Meubeltrack ook op InstagramPinterest en Facebook voor een flinke dosis interieur-inspiratie!

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter