Koekwaus

16 oktober 2015
Koekwaus Den Bosch

De enthousiaste zussen Laura en Marlou runnen sinds anderhalf jaar de winkel Koekwaus in Den Bosch. De winkel ligt vol bijzondere producten en is dé perfecte plek om inspiratie op te doen of een origineel cadeautje te scoren. Verveeld raken is moeilijk bij Koekwaus, want er is elk bezoek wel iets nieuws te zien. 

Verrekte koekwaus

Laten we eerst een ding ophelderen: Koekwaus is niet vernoemd naar de New Kids uit het Brabantse Maaskantje die veelvuldig gebruik maken van het scheldwoord. De naam ontstond doordat de winkel zich in het begin alleen op producten uit Den Bosch richtte. Het leek de zussen daarom ook logisch om de conceptstore een echte Bossche naam te geven. In een Bosch woordenboek stuitten ze op de naam Koekwaus en ze waren beiden meteen verkocht. Laura lacht: “Onze ouders vonden de naam helemaal niets. Dat is toch geen naam voor een winkel, vonden zij. Wij zijn zelf nog steeds erg blij met onze keuze. De naam wekt nieuwsgierigheid. Mensen van buiten Brabant weten vaak niet eens wat het betekent.”

_MG_0595

Gezellige chaos

De dames beschrijven hun winkel zelf als een ‘gezellige chaos’. Ze hebben een hekel aan van die stijve winkels waar je niets mag aanraken. Ze nodigen hun klanten dan ook van harte uit om alles vast te pakken en lekker door de spullen heen te rommelen. Er zijn zeer uiteenlopende producten te koop. Van papieren dierenhoofden in geometrische vormen die als geweien aan de muur hangen tot de NIP wijnproeverij in een kit waarmee je jezelf in een mum van tijd een echte wijnconnaisseur maakt. Een product waar ze erg trots op zijn, is het plantenconcept Ogreen. Dit zijn planten die zijn geselecteerd op hun uitzonderlijk zuiverende vermogen, soms filteren ze tot wel dertig vierkante meter lucht. Je hoort het al, Koekwaus heeft voor ieder wat wils. Marlou: “Wij willen graag dat onze winkel een inspiratieplek is, daarom vernieuwen we constant. De collectie bestaat voor het overgrote deel uit jonge ontwerpers en startende merken. De meeste liggen ook alleen bij ons in de winkel.”

_MG_0630

Perfecte samenwerking

Sinds een aantal weken is Koekwaus zes dagen per week open. Een grote stap voor de zussen, want ze vulden hun inkomsten tot nu toe allebei nog aan met bijbaantjes. Laura: “Ik heb nog nooit in mijn leven zo weinig geld verdiend, maar dat wordt dubbel en dwars goedgemaakt doordat ik nooit het idee heb dat ik naar mijn werk ga.” Het heeft vooralsnog dan ook nog geen problemen opgeleverd dat Laura en Marlou zo dicht op elkaars lip zitten. Sterker nog, ze vullen elkaar perfect aan. Laura is commercieel en zorgt dat de zaken financieel op orde zijn, Marlou is creatief en zorgt ervoor dat de winkelpresentatie altijd origineel en tip top in orde is. Als er al kleine meningsverschillen zijn, worden deze meteen uit de weg geruimd. Marlou: “Wij kunnen denk ik veel meer tegen elkaar zeggen dan dat je bijvoorbeeld tegen een vriendin zou zeggen. Dat is wel makkelijk.”

Schermafbeelding 2015-10-06 om 14 57 23

Kleinschalig

De dames raakten geïnspireerd voor hun winkel toen ze in de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht steeds meer conceptstores en creatieve winkels zagen. In Den Bosch was nog geen enkele conceptstore te vinden, dus de dames pakten deze kans met beiden handen aan. Het plan was in eerste instantie om hun stad wat meer bekendheid te te geven. “Er zijn hier zoveel dingen, maar ze komen niet samen op één plek. Die plek wilden wij zijn”, vertelt Marlou. Ze verkochten in het begin dus alleen producten uit Den Bosch en omgeving, maar deze visie bleek al snel te beperkt. De zussen moesten regelmatig met pijn in hun hart leuke items weigeren, puur en alleen omdat ze niet uit Den Bosch kwamen. Het was tijd voor een nieuw plan. Marlou kijkt Laura aan: “Jij vond dat erg moeilijk in het begin. Het idee werkte onze creativiteit tegen, maar het was moeilijk om het los te laten. Nu zijn we allebei blij dat we veel vrijer in onze keuzes zijn. De voorwaarde is wel nog steeds dat het kleinschalig moet zijn, we willen geen ketens vertegenwoordigen.”

KOEKWAUS
Vughterstraat 107
5211 GA Den Bosch

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter