Binnenkijken bij Meneer en Mevrouw van Hout

17 maart 2015
Hout 7

Verstopt in het dwaalgebied van Tilburg zit het prachtige industriële pand van Meneer en Mevrouw van Hout. De naam van de winkel staat pontificaal in blokletters op de houten voorgevel. Van de buitenkant is het misschien niet meteen duidelijk om wat voor winkel het hier gaat. Het lijkt een manusje van alles: er hangt kleding, maar er staan ook diverse designartikelen. Bij binnenkomst is het echter meteen duidelijk: bij deze winkel gaat het om de totaalbeleving.

De zaak is een lust voor het oog. Overal is iets fascinerends te zien. Neem bijvoorbeeld het houten geraamte dat in het midden van de zaak staat. Aan weerskanten hangt kleding, maar het stellage heeft ook een geïntegreerde tafel met allerhande prachtige boeken over fotografie. Geen toeval, want eigenaar Don van Hout is van huis uit fotograaf. Zijn vrouw (en mede-eigenaar) Hanneke was voorheen verantwoordelijk voor de winkelinrichting van Urban Outfitters in Antwerpen.

Hout2

Concept store

Don: “Je kunt ons een concept store noemen. Ik gebruik het woord normaal gesproken liever niet, maar het maakt het voor veel mensen duidelijker.” In een concept store zijn de look en feel van een winkel afgestemd op een bepaalde lifestyle. In het geval van Meneer en Mevrouw van Hout gaat het hier om de Scandinavische stijl. “We hebben over werkelijk alles goed nagedacht, want het totaalplaatje moet kloppen. We houden van die naturel, sobere stijl. Onze winkel is eigenlijk ons visitekaartje, want we geven interieuradvies”, vertelt Don. De zelfgemaakte boom, die bestaat uit verschillende aan elkaar getimmerde houten latjes, springt misschien wel het meest in het oog. Het is een knipoog naar de winkelnaam. “Bovendien zaten we voorheen in de Boomstraat”, lacht Don.

Hout4

Collectie

De collectie van Meneer en Mevrouw van Hout bevat merken als Normann Copenhagen, Muuto en Seletti. Wat opvalt, is dat de spullen erg betaalbaar zijn. Niet wat je direct zou verwachten bij designartikelen. Voor niet meer dan een tientje heb je bijvoorbeeld al een houten liniaal in de vorm van een pistool. Geestig is ook het vogelhuisje in de vorm van een kat. De vogel kan naar binnen door zijn open mond. De producten in de winkel zijn stuk voor stuk items waar het echtpaar volledig achter staat. “We spraken met elkaar af dat we, stel dat we zouden stoppen, alle artikelen zelf in ons huis zouden moeten willen zetten”, verklaart Don.

Hout3

Vijf maanden geleden verhuisd

Vijf maanden geleden verhuisde het echtpaar naar het huidige pand. Dat stond al drie jaar leeg op het moment dat zij het betrokken. “Toen we begonnen in Tilburg viel dit pand ons meteen al op, maar we wilden er vanwege het kostenplaatje eerst zeker van zijn dat onze winkel aan zou slaan bij het publiek”, vertelt Don. Het idee voor Meneer en Mevrouw van Hout ontstond toen de twee nog in Antwerpen woonden. Don: “We hebben onze woning toentertijd from scratch opgebouwd. We deden alles zelf, alleen het stuken en het plaatsen van de kozijnen hebben we aan een ander overgelaten. Naderhand kregen we zo’n enthousiaste reacties dat we besloten om er op professioneel vlak wat mee te gaan doen. Ons huis in Antwerpen was binnen een week verkocht. Daarna begonnen we ons bedrijf in Tilburg.”

Hout5

Alles is te koop

Grappig is dat alles, maar dan ook echt alles te koop is. “Het komt wel eens voor dat mensen de handgemaakte kisten waarin we alles tentoonstellen, willen kopen. Geen probleem, dan timmeren wij weer iets nieuws in elkaar voor in onze zaak”, vertelt Don. De verschillende vintage-items bij Meneer en Mevrouw van Hout zijn ook te koop. Neem bijvoorbeeld het prachtige houten bureau achter in de zaak, waarop verschillende design-items uitgestald liggen. “We gooien toch elke twee weken een gedeelte van onze collectie om. We zijn geen stilzitters, dat is de aard van het beestje denk ik”, grinnikt Don.

Hout6

Fotocredits: Don van Hout

MENEER EN MEVROUW VAN HOUT
Telefoonstraat 36
5038 DM Tilburg
Nederland
+31 13 211 03 82

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter