Stilleven is constant in beweging

7 maart 2016
Voor koffie en lekker gebak moet je bij Stilleven zijn

De naam Stilleven is wellicht enigszins misleidend, want het leven is alles behalve stilletjes in deze winkel. Floor en Gijs Huijskes runnen de bijzondere houtwerkplaats annex lunchroom die vol staat met gekke snuisterijen. 

Alles is te koop

Een waterig zonnetje verlicht de serre op deze koude dinsdagmorgen. Je voelt je direct thuis in Stilleven. Het ouderwetse bladerbehang doet denken aan de ouderwetse wandbekleding zoals bij mijn oma thuis hing en de Perzische tapijten geven de zaak een knusse vibe. Vanuit de serre kijk je uit op een serene binnentuin. Zodra je zit, valt het op dat de meubels zijn voorzien van een prijskaartje. Alles is namelijk te koop en klaar om mee te nemen. “We hebben het wel eens meegemaakt dat op zaterdag de kapstok werd gekocht toen de winkel helemaal vol zat. Toen moesten we snel een noodoplossing bedenken”, zegt eigenaresse Floor Huijskes vrolijk.

10349006_576090465834258_397716130272259070_n

Nooit twee keer hetzelfde interieur in Stilleven

Dit is meteen de kracht van Stilleven, denkt Floor. “Doordat alles te koop is, verandert de winkel constant. Je zult hier nooit twee keer dezelfde zaak binnenlopen. Steeds zie je weer wat nieuws. Dit dynamische karakter doet wat met mensen. Zo heb je altijd een onderwerp voor een praatje”, vertelt ze. Het klantcontact is sowieso iets dat Floor erg waardeert aan haar werk. “Zo hebben we een meisje dat hier al elke zaterdag komt vanaf dat ze een jaar oud was. Ze mag altijd even komen helpen met een tosti maken of een drankje inschenken. Tegenwoordig grappen we al dat we haar alvast inwerken.”

562372_233317706778204_1754581566_n

Koffie, taart en ouwe meuk

Floor en Gijs werkten voor Stilleven ook al met elkaar, op een antroposofische zorgboerderij. Hoewel ze dit werk allebei leuk vonden, wilden ze graag samen iets opstarten. Floor bakte graag en Gijs is van huis uit timmerman. “In die tijd bestond het woord concept store nog niet, dus we waren een van de eerste die besloten twee totaal verschillende principes te combineren. In het voorste gedeelte van de zaak heb ik mijn lunchroom en Gijs heeft achter zijn werkplaats. De meubels die hij opknapt verkoopt hij hier in de winkel. Daarnaast maakt hij ook meubels op maat”, vertelt Floor. Een gouden beslissing, want inmiddels bestaat Stilleven al bijna zeven jaar. “Dat hebben we toch maar voor elkaar gekregen met koffie, taart en ouwe meuk”, lacht Floor.

1907517_695242390585731_5260393055447690835_n

Met zorg gemaakt

Hoewel het koppel vaarwel zei tegen de zorgboerderij, konden ze de zorg niet helemaal achter zich laten. Eén keer in de week komt er een jongen met een zorgvraag bij Gijs in de werkplaats werken. Floor: “We kenden hem van de zorgboerderij waar we werkten en wilden hem graag een plekje geven. Nu maakt hij prachtige kandelaars en planken voor ons. Het kaartje ‘met zorg gemaakt’ dat aan onze spullen hangt, heeft dus een dubbele betekenis.”

Stilleven ligt aan de mooiste winkelstraat van Breda

Gevoel voor humor

Floor is helemaal gek van oud beton en houdt van spullen met een knipoog. De een enorme, kleurrijke, betonnen kabouter die pontificaal in de zaak staat, is daar het levende bewijs van. “Misschien vind je zo’n kabouter foeilelijk, maar het is wel een item met humor. Ik moet elke keer lachen dat ik ernaar kijk.”

 

Stilleven
Ginnekenweg 26
4818 JE Breda
076-5151523

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter