Dutch Design Brand verovert de wereld met karton

1 maart 2016
De Dutch Design Chair is het bekendste product van Dutch Design Brand

De Dutch Design Chair, wie kent hem niet? Het oersterke kartonnen krukje mogen we inmiddels met recht een klassieker noemen in Nederland. Maar wist je dat Dutch Design Brand nog veel meer leuke dingen maakt? Lees onder meer wat het nieuwste product is dat vanaf half maart in de winkel ligt. 

Het begon met de FestivalChair

Laten we bij het begin beginnen, want het begon natuurlijk allemaal met de eveneens bekende FestivalChair. Dit handige stoeltje werd geboren uit nood. Oprichter Tim Várdy was op het North Sea Jazz festival en het viel hem op dat er nergens stoelen waren of een plek om op te zitten. Het bleek een soort traditie te zijn om je eigen stoel mee te nemen, maar dat wist hij niet. Nergens lukte het hem om een stoel te huren, kopen of zelfs lenen. Hij verzon een ontwerp voor een kartonnen stoel die gemakkelijk mee te nemen is en er ook nog eens leuk uit ziet. Het was meteen een hit. Doordat het krukje helemaal te customizen is, was het ideaal voor bedrijven. Die kunnen er hun eigen logo op laten drukken.

Vintage-960x524

Een Nederlandse klassieker

Hoewel de Festival Chair eigenlijk een soort verkapte reclamefolder was, vonden mensen het ontwerp zo leuk dat ze het kartonnen krukje mee naar huis namen. Het idee ontstond om te kijken of er geen markt was voor consumenten. Suzan Bergman, mede-oprichter van Dutch Design Brand, ging aan de slag. “De Festival Chair werd in een nieuw jasje gegoten en kreeg de naam Dutch Design Chair. We startten een pilot in twee winkels. Binnen één week was de hele voorraad er doorheen. Van het een kwam het ander en nu zijn we hier. Ik durf wel te zeggen dat het krukje inmiddels een klassieker is in Nederland”, vertelt ze.

Lamp-Haarlem-960x680-overzichtpagina-792x524

Het karton is oersterk

Inmiddels bestaat de collectie van Dutch Design Brand uit meerdere kartonnen producten. “We besloten meer kartonnen artikelen ontwerpen, zo wilde Tom heel graag een lamp. Het ontwerpen van deze producten lijkt overigens makkelijker dan het is, want er is geen ruimte voor fouten. De producten zijn goedkoop, maar moeten hun belofte ook waarmaken. Er mogen geen oneffenheden in zitten en alle onderdelen moeten perfect in elkaar passen. Bovendien is karton sterker dan je wellicht denkt. Wist je dat onze krukken wel achthonderd kilo aan gewicht kunnen dragen? Je hoeft dus niet bang te zijn dat je er doorheen zakt”, lacht Suzan.

beachwood-whiteboard-3000x2000-785x524

Een whiteboard dat niet wit is

Misschien is de naam whiteboard misleidend voor het nieuwste product van Dutch Design Brand, want het is helemaal niet wit. De productlijn bestaat uit ‘whiteboards’ met verschillende soorten achtergronden, zoals sloophout of oud-Hollandse tegeltjes. Suzan: “We ontdekten eigenlijk per toeval dat ons karton hier het ideale materiaal voor was. Een collega had namelijk op zijn krukje geschreven en kwam erachter dat hij deze stift er gemakkelijk weer af kon vegen.” En zoals je gewend bent van Dutch Design Brand is het product wederom goedkoop: voor 14,95 scoor je er eentje en dan krijg je er ook nog een stift bij. Het whiteboard ligt vanaf half maart in de winkel.

drieluik-Dutch-tiles-960x524

Een kerstpakket dat je niet weg wil gooien

In Nederland worden elk jaar  vijf miljoen kerstpakketten ingeslagen. Helaas worden er daardoor ook jaarlijks zo’n vijf miljoen dozen bij het grofvuil gezet. Zonde, vond Suzan: “Wij hebben een kerstpakketdoos ontworpen die ook leuk is om te houden na de kerst. De doos is bedrukt met een leuk printje en je kunt hem ombouwen tot krukje. Dat gooi je toch niet weg?”

Dutch-Design-Box-Beachwood-960x680-786x524

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter