De Kookwinkel verkoopt geen gebakken lucht

28 februari 2016
De Kookwinkel in Breda is hét adres voor goed kookadvies

Yvette Elbers is de tweede generatie die aan het roer staat van De Kookwinkel. Het bedrijf floreert al 28 jaar in de binnenstad van Breda. Toen Karel en Trudy Elbers in 2001 stopten met De Kookwinkel nam dochter Yvette het stokje van hen over. “Zo’n mooie winkel mocht niet verloren gaan”, vertelt ze. En daar zijn wij maar wat blij om!

De Kookwinkel is een echt familiebedrijf. Karel en Trudy wonen nog altijd boven de zaak en zijn vaak in de winkel te vinden. Dat is ook niet gek, want hun keuken ligt midden in de winkel. “Boven is ook een keuken, maar die gebruiken we niet. Dat is een museumkeuken. We zetten er alleen af en toe een kopje koffie”, lacht Karel.

Een pan voor het leven

Karel: “Kenmerkend voor ons is dat we bescheiden zijn. We blazen niet hoog van de toren. Ik heb een hekel aan schreeuwlelijken.” Dat betekent overigens niet dat Karel niet achter zijn producten staat. “Ja, natuurlijk zijn wij de beste. We zijn kritisch over onze producten en gaan niet mee met allerlei modegrillen. Voor ons is duurzaamheid een van de belangrijkste factoren van onze winkel.” Yvette vult aan: “Daarom hebben wij geen honderd verschillende series pannen. We verkopen alleen de series die wij goed vinden. En in de meeste gevallen zijn dat dezelfde pannen als 28 jaar geleden. De klassiekers, zoals de pannen van Spring of Le Creuset, blijken vaak toch het beste. Ze gaan jarenlang mee.” Karel haalt een kleine, zwarte gietijzeren pan uit zijn keuken. “Tegenwoordig willen mensen pannen in allerlei leuke, hippe kleurtjes. Wij zeggen altijd: Niet doen. Zwart is het beste. Het bakt niet alleen het beste, maar verliest zijn kleur daarnaast ook niet. Deze pan is al 55 jaar oud, wist je dat?”

10397983_1625735767645551_7677010671930758287_n

Kookmythes ontkracht

De Kookwinkel is er een van het principe ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Mode-items als slowjuicers of Japanse messen zul je er om die reden niet vinden. Maar zijn die dan per definitie slecht? Karel: “Nou, neem die Japanse messen. Die zijn niet alleen lastig te slijpen, maar ook nog eens veel te duur. Maar goed, mensen willen mooie spullen. Mijn lievelingsmes is een foeilelijk mes van het Duitse merk Herder. Het verkoopt moeilijk, maar een beter snijmes zul je niet vinden.” Kare is van huis uit productontwikkelaar, door deze achtergrond leerde hij zijn producten te bestuderen vanuit een technisch oogpunt. Hij leert me dat een anti-aanbaklaag klinkklare onzin is. “Het is volledig nutteloos en niet duurzaam. Als je jouw eten op de goede temperatuur bakt, koekt er niets aan.” Ik breng er tegenin dat mijn eten wel degelijk aankoekt als de anti-aanbaklaag eenmaal is verdwenen uit mijn pannen en Karel geeft me gelijk. “Dat klopt. Als producenten een anti-aanbaklaag aanbrengen in een pan moeten ze eerst het onderliggende metaal opruwen. Als de laag vervolgens weg is, blijft er dus een ruwe laag over waaraan het eten gemakkelijk vastplakt. Als ze dan pan in de eerste plaats geen anti-aanbaklaag zouden geven, bestond dit probleem niet.”

Breda Sint Jansstraat 26 De Kookwinkel Lekker Brabant Karel Elbers bezig met het fabriceren van de speciale houten snijplank.

Gefundeerd advies

Het moge duidelijk zijn: bij de Kookwinkel kun je echt terecht voor degelijk advies. Om die reden nemen ze niet zomaar iedereen aan.  “Het personeel moet echt weten waar ze het over hebben. Ik denk dat onze klanten die eerlijkheid echt waarderen. Het gaat ons er niet om dat we nu iets moeten verkopen, we geven liever betrouwbaar advies”, vertelt Yvette. “Zelfs de medewerkers van andere kookwinkels verwijzen hun klanten hier naartoe wanneer ze iets niet weten”, lacht Karel. De familie heeft dan ook een schat aan kookkennis in huis die ze graag delen met hun klantenkring. Want wist je bijvoorbeeld dat een braadpan niet veel groter moet zijn dan het stuk vlees dat je wilt braden? Dit heeft te maken met de infraroodstraling die van de zijkant van de pan komt. Of wist je dat je nooit pannen met een dunne bodem moet pakken om in te bakken? Deze koelen namelijk erg af op het moment dat je er een stuk vlees in legt. Gietijzeren pannen blijven daarentegen heet en ‘schrikken’ niet.

SONY DSC

De Kookwinkel Karmel snijplank

Het bedrijf staat daarnaast bekend om zijn hoge kwaliteit snijplanken van kopshout die het al sinds 1988 zelf maakt. Het hout importeert De Kookwinkel uit Canada en wordt daarna zelf bewerkt en geolied.  De speciale Chinese olie trekt in het hout en zorgt ervoor dat de planken volledig waterdicht zijn, waardoor bacteriën geen kans krijgen. Je kunt ze zelf afwassen in de gootsteen, daarna zijn ze direct weer kurkdroog.Frans (72) is verantwoordelijk voor de snijplanken. Hij is al sinds zijn veertiende timmerman en voorlopig nog niet van plan om ermee te stoppen. “Dit is echt vakmanschap”, vertelt hij. “We zijn de enige ter wereld die de planken op deze manier behandelen en het is een omslachtig proces, maar dit is echt de Rolls Royce onder de planken. Dat durf ik je te verzekeren.” Karel: “Zestig procent van de plank verandert in zaagsel. Daar kunnen we niets aan doen. Gelukkig krijgt het zaagsel een tweede leven bij de boer. Daar mogen varkentjes erin rollen.” Ook voor de planken geldt: er wordt niet meegedaan aan onzinnige modegrillen. Daarom zijn de snijplanken wel in verschillende groottes te krijgen, maar absoluut niet in een ronde vorm. “Dat is zo’n onzin. Als je een plank rond wil krijgen, moet je nog meer van het hout weggooien”, verzucht Karel.

Fotocredits: Beeld Werkt

De Kookwinkel
St. Janstraat 26
4811 ZL Breda
Tel. 076-5210054

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter