VanJoost

9 juni 2015
jjj

Joost van Veldhuizen (29) maakt met VanJoost meubels die nèt wat anders zijn dan we gewend zijn. Zo ontwierp hij een 6 meter lange tafel en een wiegje dat gebaseerd is op de ark van Noach. In al zijn producten komt zijn gereformeerde achtergrond terug.

Joost_VanJoost_EHI

Bible belt

“Religie is mijn drijfveer en al mijn producten hebben een religieuze lading. Dat is de erfenis van mijn opvoeding”, vertelt Joost. Hij groeide op in Barneveld, hart van de bible belt. Er was tijdens zijn jeugd geen televisie, de dames droegen allemaal lange rokken, op zondag mocht je niet naar buiten en sport was verboden. Joost: “Toen ik 18 was ben ik uit de gemeenschap gestapt. Dat is best een ding. Mijn moeder heeft het ook gedaan en die wordt niet meer aangekeken op straat.” Nadat hij Barneveld vaarwel zegt, gaat hij eerst een jaar op wereldreis. Een avontuurlijke, maar naïeve onderneming waarin het idee is om vanuit Zuid-Afrika naar huis te liften. De reis eindigt als hij met geheugenverlies in een ziekenhuis wakker wordt. Hij is gedrogeerd en beroofd van al zijn spullen. Het duurt daarna nog even voordat Joost bij het meubelmaken terecht komt. Hij doet meerdere opleidingen, maar maakt geen van allen af. Uiteindelijk kan hij aan de slag bij een bedrijf dat meubels maakt met oude bouwmaterialen. Daar ontwikkelt hij zijn eerste succesvolle product: De 6 meter lange tafel Heelgroot.

Altaar_proto_VanJoost_03

Opnieuw beginnen

Inmiddels heeft Joost een werkplaats bij Radio Kootwijk, in een oude schuur genaamd de ‘Utrechtse Loods’. Deze loods is geheel van hout en is in 1940 van Utrecht naar Radio Kootwijk verplaatst. Joost werkt graag op locaties met een verhaal en dat maakt deze werkplaats perfect voor hem. Voorheen zat hij in een oude boerderij, maar die brandde 2 jaar geleden tot op de grond af. “Het was de dag voor kerst. Ik ging net ff een bakkie koffie halen in een ander gebouw, toen ik ineens rook uit het dak zag komen. De brandweer was er binnen vijf minuten, maar er was niets meer te redden van mijn spullen. Alles was afgebrand en ik moest compleet opnieuw beginnen. Ik had net een tafel verkocht aan Ruud Gullit en die moesten met kerst geleverd worden. Dat was niet oké.”

Cradle_noah_groot

Maakbaarheid van het leven

Joosts motto is ‘bend the norm’. “Ik woonde vroeger in een gemeenschap die was van het principe ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ik vind dat je jouw passies remt als je zo leeft. Je hoeft geen genoegen te nemen met gewoon, probeer de norm een beetje te buigen”, legt hij uit. Hij vindt dat je de maakbaarheid van dingen op moet zoeken en zaken eens vanuit een andere hoek moet benaderen. Vanuit dit principe maakt hij zijn tafel Heelgroot. Joost: “Ik was benieuwd hoe lang je een tafel kunt maken voordat het hout doorbreekt.” Zijn producten vertellen de maakbaarheid van het leven, gekoppeld aan religie. “Het hele zeker weten van gelovigen stoort me. Sterker nog, volgens mij is de letterlijke betekenis van het woord geloof het tegenovergestelde van zeker weten. Gelovigen richten hun leven in voor hun geloof en niet voor zichzelf. Dat is die maakbaarheid waar ik het over heb.” En dat Joost de norm buigt in zijn producten, is één ding dat zeker is. Zo maakte hij een vuurkorf die eruit ziet als een Mikado-spel. Joost: “Op het eerste gezicht hebben mensen vaak geen idee wat het is.” Of denk eens aan het wiegje dat hij maakte, naar de beeltenis van de ark van Noach. De houten kribbe kan aan het plafond opgehangen worden en deint als een boot heen en weer. Het meest trots is Joost op zijn tafel Altaar. Saillant detail: Jan des Bouvrie wilde hem meteen hebben.

brokencross_VanJoost_01

In de pijplijn

Maar Joost wil meer dan alleen meubels maken. Hij is een echte duizendpoot. “Ik wil gewoon doen wat ik leuk vind. Het kost alleen veel tijd om iets neer te zetten. Maar ik ben een doener. Dat zit erin. Ik heb niet snel het idee dat ik iets niet kan. Ik doe het gewoon”, vertelt hij.  Zijn volgende project is een sieradenlijn, wederom gebaseerd op religie. Zijn eerste sieraad is een gouden hanger waar een kruis uitgesneden is. Bij de hanger hoort een bijbeltekst: ‘De dwaas zegt in zijn hart: er is geen god.’ Joost: “De hanger gaat over twijfel, want is er nou een god, of niet?” Daarnaast richtte hij samen met Wouter Smit het nieuwe verlichtingsmerk Karven op. De eerste collectie – Roest – is nu verkrijgbaar.

heelgroot_zendgebouw_01

Fotocredits: VanJoost

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter