Zo bepaal je de ideale plaats voor je TV

6 november 2020
Afbeelding2

Ben jij een echte tv-liefhebber? Dan is de plaatsing van het scherm heel belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je comfortabel kunt kijken zonder nekklachten te krijgen. Bepaal zelf de ideale plek voor het tv-scherm door de onderstaande stappen te volgen. Je kunt de tips niet alleen toepassen in de woonkamer, maar ook in een slaapkamer of gameroom. (samenwerking)


Stap 1. Bepaal de ideale afstand

Als je al een tv hebt, is het niet altijd mogelijk om de ideale kijkafstand toe te passen. Bijvoorbeeld omdat de bank niet verder naar achteren verschoven kan worden. Toch is het handig om een inschatting te maken van die ideale afstand. Dit verschilt per formaat van het scherm. Hoe groter het televisiescherm, hoe groter de kijkafstand. Handige richtlijn als je een nieuwe tv gaat kopen: Meet de afstand tussen de bank en de mogelijke plek van de tv. Reken dit om naar centimeters en deel het getal door 2,4. De uitkomst geeft aan hoe groot het beeldscherm ongeveer moet zijn om er een ideale kijkafstand van te maken.

Stap 2. Bepaal de ideale hoogte

De ideale hoogte van de tv is voor iedereen verschillend. Het is namelijk belangrijk dat het midden van het scherm op ooghoogte hangt. Kijkt daarom niet alleen naar het formaat van je tv, maar ook naar je eigen lengte. Ga op de bank of stoel zitten en maak een inschatting van jouw ooghoogte. Doe dit eventueel ook voor je partner of huisgenoot en neem er een gemiddelde van. Dit is de ideale hoogte voor jullie televisie!

Stap 3. Plak de ideale plek af

Voordat je een nieuwe tv koopt of het direct aan de muur hangt, raden we aan om de plek eerst af te plakken. Het liefst zo precies mogelijk. Zo kun je vanuit de zithoek goed inschatten of je de juiste keuzes hebt gemaakt.

Stap 4. Hang het scherm aan de muur

Heb je een tv met geschikt formaat gevonden? En weet je ook de ideale hoogte? Dan is het officieel tijd om het tv-scherm een plekje te geven. In veel gevallen is de plaatsing op een klein tv-meubel te laag. We raden daarom aan om het aan de muur te bevestigen met een stevige tv beugel. Met zo’n muurbeugel kun je het pas echt op de ideale hoogte hangen. Extra tip: kies voor een tv beugel die je kunt kantelen en/of draaien. Op deze manier kun je de positie altijd blijven aanpassen op de situatie. Superhandig!

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter