Nep of echt: welke kerstboom kies jij?

20 november 2019
eugene-zhyvchik-KyatpmdWkXQ-unsplash

Ok, Ok, het is misschien nog ietwat vroeg om de kerstboom op te zetten. Toch kun je – wat ons betreft – niet vroeg genoeg beginnen met oriënteren op een geschikt exemplaar. Ga je voor het gemak van een kunstboom óf juist voor een sfeervolle en geurende échte naaldboom? Inderdaad, een dilemma waar velen jaarlijks mee worstelen. Hieronder verzamelden we de voor- en nadelen van beide varianten. (samenwerking)

Voordat je een definitieve keuze maakt, heb je natuurlijk nog even. Volgens een ongeschreven regel mag de boom vanaf 21 december worden opgetuigd. Desalniettemin doen veel Nederlanders dit al veel eerder. Zelfs al vanaf het moment dat Sinterklaas wordt gevierd of nóg vroeger. En laten we eerlijk zijn: dat is ook gewoon hartstikke gezellig, zo’n knusse en versierde boom in de woonkamer.

david-boozer-fO_47unvY3M-unsplash

De sfeer van een échte kerstboom

Er gaat eigenlijk niets boven een echte kerstboom in de woonkamer. Ten minste, als je houdt van de ultieme kerstsfeer én heerlijke geur die de boom met zich meebrengt. Het uitzoeken vergt echter wel enige nauwkeurigheid, want ze hebben vanzelfsprekend een eigen willetje wat hoogte en breedte betreft. Het is dan ook wel zo fijn als je een kerstboom vindt die perfect past in het hoekje dat jij in gedachten hebt.

Eén van de populairste varianten is de Nordmann spar, ook wel bekend als de Kaukasische spar of Krimspar. Deze boom heeft sterke takken en een diepgroene kleur, waardoor het voor veel mensen een favoriet is. Naast de Nordmann spar, zien we ook veel blauwe sparren in de woonkamers van Nederland staan. Deze kun je, zoals de naam al zegt, herkennen aan de blauwgrijze gloed.

pexels-photo-1684236

Of zo’n echte kerstboom ook nadelen heeft? Jazeker, zo vergt het net zoals je andere kamerplanten enig onderhoud om de uitstraling te behouden. Geef ze dus af en toe wat water en maak de naalden zo nu en dan blij door ze te vernevelen. Heb je vloerverwarming? Dan mag je dit laatste natuurlijk wat vaker herhalen en heb je langer plezier van je échte kerstboom. Houd overigens ook de kruimeldief of stofzuiger paraat, want na verloop van tijd kan de boom wat naalden verliezen.


tiard-schulz-axhtvh0SVeI-unsplash

Het gemak van een kunstkerstboom

Net zoals echte kerstbomen, heb je tegenwoordig de keuze uit allerlei verschillende kunstexemplaren. Denk bijvoorbeeld aan groene of blauwe naalden, uiteenlopende hoogtes en breedtes, de dichtheid in naalden én natuurlijk de prijscategorie. De iets duurdere kunstbomen zijn bijna niet van echt te onderscheiden, doordat ze rijkelijk gevuld zijn met naalden en daardoor zeer natuurgetrouw aandoen. Bovendien kun je zo’n boom jarenlang gebruiken, waardoor je slechts eenmalig een boom hoeft aan te schaffen.

Een ander voordeel van de kunstkerstboom is dat je geen ongemak hebt van loslatende naalden en eventuele vlekken van de hars. De naalden van een kunstboom zijn zelfs een stuk gebruiks- en kindvriendelijker, want ze zijn vervaardigd uit een zacht type plastic. Wil je nog meer gemak? Kies dan voor een variant met ingebouwde LED-lampjes, zodat het opzetten van je boom wel heel eenvoudig wordt. Heb jij weer meer tijd over voor andere dingen.


Wil je nog meer weten over kunstkerstbomen en hoe je deze opzet? Bekijk dan eens onderstaande video. Voor welke kerstboom ga jij dit jaar?


Volg Meubeltrack ook op InstagramPinterest en Facebook voor een flinke dosis interieur-inspiratie!

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter