Met deze onderhoudstips gaat je matras langer mee

9 juni 2022
Afbeelding2

Zelfs als je het beste matras uitkiest, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden. Zo zorg je ervoor dat het matras daadwerkelijk zo lang meegaat als beloofd. Met het juiste onderhoud zal jouw matras minder gauw slijten en bovendien langer hygiënisch schoon blijven. Dat willen we toch allemaal?

Tip 1: Zorg voor goede ventilatie

Tijdens je slaap verlies je veel lichaamsvocht. Dit kan in het matras terechtkomen en uiteindelijk slijtage veroorzaken. Het is daarnaast niet zo hygiënisch als dit vocht niet de kans krijgt om te verdampen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een bedbodem die goed ventileert. Hierbij moet minstens de helft van het matras vrij liggen zodat het goed kan luchten. Een andere tip is om een ventilerend matras aan te schaffen dat vocht goed doorlaat.

Tip 2: Laat je matras luchten

Laat jouw matras (en beddengoed) iedere dag goed luchten. Sla de dekens in de ochtend open zodat het vocht kan verdampen. Zet bij voorkeur een raam open voor extra goede ventilatie. Ook wanneer je net een nieuw matras hebt gekocht, is het belangrijk om het eerst goed te laten luchten voordat je het bed opmaakt.

Tip 3: Draai het matras om

Om een matras langer in topconditie te houden, moet je het regelmatig omkeren. Zo kun je kuilvorming voorkomen en geniet je langer van de juiste ondersteuning. Draai het matras 4 tot 6 keer per jaar om. Let op: niet ieder matras kan aan beide kanten worden beslapen. In dat geval draai je enkel het hoofdeinde naar het voeteneinde en andersom. Kan het matras wel aan allebei de kanten worden beslapen? Dan kun je het ook nog in zijn geheel omdraaien.

Tip 4: Was de tijk

Een tijk (matrashoes) zit om je matras heen om het te beschermen tegen vocht, vuil en beschadigingen. Je kunt het vaak gemakkelijk losmaken door middel van een rits en daarna in de wasmachine doen. Kijk altijd op het waslabel om de juiste temperatuur te bepalen. Kan jouw tijk niet in de wasmachine? Dan kun je een stoomreiniger of een speciaal reinigingsmiddel gebruiken om het schoon te maken.

Tip 5: Gebruik een hoeslaken

Een tijk beschermt je matras goed, maar het is nog beter om er daarnaast een hoeslaken overheen te doen. Deze kun je sneller, gemakkelijk en dus vaker verschonen. Hiermee verleng je de levensduur van je matras aanzienlijk.

Wat doe jij om je matras goed te onderhouden en de levensduur te verlengen?

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter