5 tips om je tuin klaar te maken voor de lente

27 april 2022
lavender-3576129_1280

De lente is inmiddels alweer een paar weken begonnen, maar is je tuin er ook al klaar voor? Misschien heb je al wat dingen aangepakt, maar er is ook een grote kans dat je tuin (en jij) er nog niet helemaal klaar voor zijn. Om hier verandering in te brengen, hebben wij vijf tips voor je op een rijtje gezet om je tuin helemaal ready voor de lente te maken.

Tip 1: fris je tuin op

Eerlijk is eerlijk, dit is zeker niet de leukste taak maar wel eentje met veel resultaat. Om je tuin helemaal klaar te maken voor het voorjaar is het belangrijk om onkruid te wieden. Zeker nu (de meeste) nachtvorst voorbij is, gaat onkruid weer groeien als kool. Belangrijk dus om hier snel mee af te rekenen. De beste manier is om het onkruid gewoon ouderwets met de hand te verwijderen. Je maakt je opknapbeurt af door alle losse bladeren weg te harken en planten die je niet meer wilt uit je tuin te halen.

Tip 2: snoei planten en struiken

Eigenlijk zijn er het hele jaar door wel planten, struiken of bomen die een snoeibeurt kunnen gebruiken. Iedere soort heeft namelijk weer een andere periode waarin het gesnoeid moet worden. In april kun je beginnen met het snoeien van vroegbloeiers zoals een heester. Halverwege mei kun je doorpakken want dan is het tijd om najaarsbloeiers, zoals de hortensia, lavendel, rozenstruik en vlinderstruik te snoeien. Om zeker te weten dat je de juiste planten gaat snoeien, kun je ook nog even een rondje door te tuin maken en online checken welke planten je wanneer moet snoeien.

Tip 3: knap je tuinmeubelen op

Tijdens de herfst en winter hebben tuinmeubelen, zoals loungesets en houten tuinsets het zwaar te verduren gekregen als ze buiten stonden. Tijd voor een opknapbeurt dus! Heb je een kunstof of aluminium loungeset? Dan kun je simpelweg met een sopje aan de slag en is het een kwestie van schrobben. Als je houten tuinmeubelen vergrijsd zijn, is het een goed idee om ze te schuren en vervolgens te behandelen met een middel zoals beits. Je tuinmeubelen zijn dan weer als nieuw! Verder kunnen de meeste tuinkussens gewoon in de wasmachine, dus doe er je voordeel mee. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kun je ze ook prima met een sopje schoonmaken. Ben je eigenlijk wel toe aan nieuwe tuinmeubelen? Bekijk dan hier de laatste trends!

Tip 4: zorg dat al het groen klaar voor de lente is

Als je gezegend bent met een mooie grasmat en allerlei ander groen in je tuin, dan vind je het ongetwijfeld fijn als het er allemaal mooi bij ligt. Nu is het ideale moment om je gras te bemesten, zodat je er deze lente en zomer optimaal van kunt genieten. Verder is het ook weer tijd om je gras te maaien. Last but not least is dit ook een goed moment om nog wat vrolijke lentebloeiers aan je tuin toe te voegen. Stiekem mag je dit natuurlijk ook gewoon doortrekken naar je huis.

Tip 5: verwijder groene aanslag

Is je terras de afgelopen winter veranderd in een soort groene waas? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af! Pak daarom je terras aan met een hogedrukreiniger, een sopje met groene zeep of met een schoonmaakmiddel speciaal voor groene aanslag. Doe dit klusje op een dag met een lekker lentezonnetje, zodat je terras weer makkelijk kan drogen.

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter