Eline van Brussel (27) met Centprent

25 januari 2016
Eline van Brussel bezig voor Centprent

De dromerige illustraties, kaartjes en prenten van Centprent nemen je mee in de fantasiewereld van Eline van Brussel. Haar werken balanceren tussen kunst en massaproductie. 

Wat is typerend voor jouw tekeningen?

“Mijn werken zijn heel verschillend van elkaar. Eigenlijk hangen ze tussen een volwassen tekening en een kinderprent in. Het enige wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is het gebruik van duidelijke zwarte lijnen. Ik werk dan ook het liefst met inkt. Ik hou van het snelle resultaat. Daarom schilder ik ook bijna nooit, dat duurt me te lang.”

Centrent 1

Waardoor raak jij geïnspireerd?

“Ten eerste observeer ik veel. Ik vind het heerlijk om lekker te luisteren en te kijken. Mijn tekeningen ontstaan heel natuurlijk. De aquarelbloemen ontstonden toen ik een rouwkaart aan het maken was. Ik begon wat te blazen met inkt en binnen een mum van tijd ontstond er een bloem. De man met de golvende baard ontstond ook tijdens het tekenen. Ik was enthousiast bezig met de baard en ineens ontstonden er golven. Ik moet er ook niet te veel over nadenken, want dan wordt mijn werk geforceerd. Nu ademt het spontaniteit. Dat is overigens wel eens lastig hoor. Je kunt creativiteit niet dwingen, maar ik zal toch moeten produceren. Ik spoor mezelf dan ook altijd aan om even naar een museum te gaan of gewoon een rondje te wandelen als het even niet lukt.”

Wat betekent Centprent?

“Ik kwam op de naam Centprent door mijn studie kunstgeschiedenis. Centsprent is namelijk een verzamelnaam voor beeldverhalen. Het zijn goedkope prentjes uit de achttiende of negentiende eeuw. Er waren allerlei soorten centsprenten: sprookjes, maar ook met schunnige grappen. Zie het als een voorloper van het stripverhaal. De prentjes bestaan net als mijn tekeningen uit duidelijke zwarte lijnen met weinig kleur. Mijn werk is dan ook geen elite-object, maar toegankelijk voor iedereen. . Voor mij is het een uitdaging om kunstvormen begrijpelijk en leuk te maken.”

Centprent-Eline-van-Brussel-art-illustration-illustrator-birth-cards-paper-Tilburg-illustratie-beard-boat-artprint-baardboot-zeeblauw-blue-

Wat vind je zelf het leukst om te doen?

“Hoewel er vaak een beetje denigrerend over wordt gedaan, vind ik het maken van geboortekaartjes misschien wel het allerleukst. Mensen kijken er vaak op neer, omdat ze het te commercieel vinden. Ik vind het juist ontzettend dankbaar werk dat me veel voldoening geeft. Ik ben elke keer helemaal blij als ik de gelukkig gezichten van de kersverse ouders zie.

En in de toekomst?

“Nou ik durf nog niet te ver vooruit kijken, maar het zou toch wel ontzettend leuk zijn om wat meer gebruiksvoorwerpen te maken. Dan denk ik aan eigen notitieboekjes of een mooi servies. Dat is wel echt een droom.”

 

InstagramCapture_aafffda3-fc5e-46e9-adba-089a6bfd829e

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter