Oak & Steel

9 juli 2015
400_s

Oak & Steel maakt robuuste meubels op maat. Hoewel de winkel pas een jaar bestaat, is hij vanaf het begin af aan al een doorslaand succes. Eigenaar Janus Hermus (29): “In de eerste week kreeg ik al 6 aanvragen. Ik had nog niet eens een website.”

Nieuwe locatie

Het pand van Oak & Steel is een grote rommel, want de winkel is net verhuisd. “Het lijkt misschien een zooitje, maar daar kijk ik doorheen. Bovendien vind ik de Piushaven een fantastische plek, dat water doet gewoon iets met je”, vertelt Janus glunderend. Op dit moment is het pand nog aan bouwval, maar over 2 maanden hoopt Janus klaar te zijn met verbouwen. Een ambitieuze klus. Overal waar je kijkt liggen planken en (onderdelen van) meubels. In het pand heeft al van alles gezeten. Heel vroeger zat er een marmerfabriek en wat recenter is er een wietplantage opgerold. Muren zijn gestript en de elektra hangt los uit de muur.

Gelukkig zijn er ook veel positieve elementen die herinneren aan het industriële verleden van het gebouw. Er hangen nog grote stalen balken aan het plafond, een overblijfsel van de marmerfabriek. “Die passen hartstikke mooi bij onze industriële sfeer en ik ga ze op den duur ook echt gebruiken in onze werkplaats”, zegt Janus enthousiast. Oorspronkelijk zat Oak & Steel een paar deuren verderop, maar deze locatie werd al snel te klein. Janus: “De staal- en houtwerkplaats zaten op een andere locatie, dus ik reed op een gegeven moment alleen nog maar heen en weer met materialen.” Voor het nieuwe gebouw heeft hij grootste plannen. De klanten komen straks binnen in de werkplaats, in het voorste gedeelte van het pand. Daar worden ze van harte aangemoedigd om rond te lopen om de mannen aan het werk te zien. Als ze doorlopen naar het achterste gedeelte van de zaak kunnen ze sfeer snuiven in een showroom.

471_s

Solide meubels

Janus maakte al tijden als hobby meubels in zijn schuurtje. In het begin gebruikte hij veel steigerhout, maar hij raakte al snel op het materiaal uitgekeken.  “Het bracht me geen voldoening. Iedereen doet het tegenwoordig en er is veel ruimte voor slordigheidsfouten. Ik vind het belangrijk dat iets stevig en goed gebouwd is. Die sloophoutenmeubelen kun je 9 van de 10 keer al na een jaar weggooien”, legt Janus uit. Toen hij zijn bedrijf opstartte, was het dan ook meteen duidelijk dat hij in elk geval niet met sloophout ging werken. Deskundigheid staat voor hem hoog in het vaandel. “Ik wilde niet de zoveelste timmerman in een schuurtje zijn. Ik wil vakmanschap afleveren”, zegt hij.

Daarom werkt Oak & Steel voornamelijk met Frans eiken. Dat is licht van kleur, rustiek en heeft kenmerkende ‘knoestjes’. De kwaliteit van het hout is subliem. De combinatie met staal maakt het een uniek concept. Janus: “Ik denk dat mijn bedrijf meerwaarde heeft doordat wij staal met hout combineren. Daarnaast kunnen we vrijwel alles maken en ik ben er ook transparant over als we iets niet kunnen. Mensen kunnen me een idee aanleveren en ik maak het. Ik nodig ze ook altijd tussendoor uit om te komen kijken, zodat ze zo nodig nog dingen aan kunnen passen. Dat is volgens mij de kracht van het concept, want dan heb je het idee dat je het ook een beetje zelf hebt gemaakt.”

foto 2 (46)

Draaimolenboekenkast

Oak & Steel heeft al talloze projecten onder handen genomen. Zo realiseerden ze onder meer de inrichting voor bakker Bikken & Bakken op de Piushaven en horecaonderneming The Talk. De grootste uitdaging tot nu toe kwam echter van een particuliere klant. Deze bestelde een wel heel bijzondere boekenkast (zie foto hierboven). Het was de bedoeling dat er een soort carrousel verwerkt werd in de kast, zodat alle boeken konden roteren. Een ontzettend ingewikkeld project waar er minutieus gewerkt moest worden. Janus: “Als je wil dat zo’n draaiend onderdeel soepel draait, gaat het echt om millimeterwerk. Als je er een haartje naast zit, draait alles stroef en is het hele effect weg. Het gaat om de details.”

foto (2)

Gedwongen naamsverandering

Nu is Janus erg blij met de naam Oak & Steel, maar dat was in het verleden wel eens anders. Hij begon zijn zaak namelijk als Janus Design. “Deze naam was een soort grapje, want ik heet Janus en ik zat op dat moment in de voormalige Janusloodsen. Dat was een enorm metaalbedrijf uit Tilburg. Helaas werd deze naam niet gewaardeerd. Dezelfde week kreeg ik meneer Janus nog op bezoek, of ik even mijn naam wilde veranderen”, vertelt hij verontwaardigd. Tegen beter weten in nam hij een advocaat in arm, maar hij zwichtte al snel voor de druk.

bakker 4

Aard van het beestje

Voordat Janus aan het meubelbouwen begon, werkte hij in de bouw.  Zijn vriendin werd zwanger en hij besloot te stoppen en voor zichzelf te beginnen. Oorspronkelijk met het idee dat hij dan wat meer vrije tijd zou hebben. Nu concludeert hij dat dit voornemen jammerlijk is mislukt, want vrije tijd is er niet meer bij. Misschien is het ook wel de aard van het beestje. ” Het lijkt wel een gen uit onze familie. Als je hard wilt gaan, moet je hard werken. Wij kunnen onze grenzen gewoon niet zo goed aangeven”, grinnikt hij.

foto (4)

OAK & STEEL
Bisschop Zwijsenstraat 77
5021 KA
Tilburg
013 – 203 51 59

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter