Hoe kom je tot een sfeervol lichtplan?

23 september 2022
pexels-lisa-fotios-1090638

Je hebt net een nieuwbouwwoning gekocht of gehuurd. Misschien heb je al een woning, maar heb je een ingrijpende verbouwing gepland. Je wil sfeer in je huis brengen en je weet dat verlichting bij uitstek geschikt is om de gewenste sfeer te creëren.


Als je voor verlichting kies, wil je geen ratjetoe aan stijlen en ook heb je geen zin om met veel verlengsnoeren te werken. Je hebt gelijk; het is voor jou verstandig om te beginnen met een lichtplan. Dit is niet alleen van belang als je werkt met inbouwverlichting, maar ook met los te plaatsen lampen.

Led armatuur aanleggen – begin met een schets van je woning

Omdat je geen zin hebt om onnodig veel geld te spenderen aan energie, kies je voor ledverlichting. Ledlampen zijn energiezuinig en gaan bijzonder lang mee. Was een led armatuur van vroeger ongeschikt om aan te sluiten op dimmers, met de huidige generatie ledverlichting is dit wél mogelijk. Dimbare ledverlichting kan dus niet alleen helderheid geven, maar je kunt er ook een meer intieme sfeer mee oproepen.

Je maakt een schets van elke ruimte van je huis waar je een led armatuur wil plaatsen. Zo weet je zeker dat je niets overslaat. Maak je schets op schaal en vergeet niet om schematisch je meubilair aan te geven. Maak je lichtplan op schaal, het liefst op ruitjespapier, waarbij 1 cm overeenkomt met 50 cm in werkelijkheid.

Led armatuur aanleggen – hou rekening met aansluitpunten en ophangpunten

Bij veel nieuwbouwwoningen kun je zelf aangeven waar je de aansluitpunten wilt hebben. Is je woning al gebouwd, dan zijn je aansluitpunten vaak een gegeven. Dan nog heb je veel vrijheid om verlichting te plaatsen waar je maar wilt.

Werk met snoeren die je op een nette manier wegwerkt of maak gebruik van ophangpunten die al aanwezig zijn of die je zelf aanbrengt in je plafond. Kies je voor plafond- of muurverlichting met flexibele armen, dan geef je jezelf veel mogelijkheden om je verlichting nauwkeurig uit te richten.

Led armatuur aanleggen – concentreer je eerst op je basisverlichting

In een goed lichtplan hou je rekening met basisverlichting en met lampen om speciale accenten te geven. Voor je basisverlichting maak je het beste gebruik van plafondlampen die hun licht over een groot oppervlak geven, of je kiest bijvoorbeeld voor handige inbouwspots met led armatuur.

Heb je geen mogelijkheden om een led armatuur en spots in te bouwen? Met opbouwspots krijg je een vergelijkbaar resultaat. Kies voor een dimbare led armatuur voor je basisverlichting, zodat je kunt switchen tussen helder werklicht en een intiemere sfeerverlichting.

Nu wordt het tijd voor decoratieve ledverlichting

Je thuiswerkplek, je zithoek of je dressoir waar je mooie kunstvoorwerpen hebt uitgestald. Deze plekken verdienen meer dan alleen maar basisverlichting. Met hanglampen, staande lampen en tafellampen breng je de juiste verlichtingsaccenten aan en geef je bepaalde plekken in je woning de aandacht die ze verdienen.

Lampen voor je zithoek kunnen het beste diffuus licht geven, terwijl je op je werkplek juist behoefte hebt aan directe en makkelijk te richten verlichting.

Led armatuur aanleggen – kies de stijl die het beste bij je woning past

Wat is de stijl van je woning? Pas je basisverlichting en je decoratieve verlichting hierop aan en maak ze onderdeel van je woonstijl. Kies voor industriële lampen, strak vormgegeven moderne verlichting of ga voor een romantisch of rustiek interieur. Bij de meeste lampenleveranciers vind je alle mogelijke stijlen, waarvan er altijd wel een in jouw woning past.

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter