Tips: zo richt jij je huis minimalistisch in

12 november 2021
hutomo-abrianto-9ZvuWg8deho-unsplash

Aanhangers van de minimalistische stijl zweren erbij: minder spullen om je heen zorgt voor meer rust. In het begin kan het wel uitdagend zijn, omdat je erg kritisch moet zijn over wat kan blijven en wat weg moet. In dit artikel lees je hoe je jouw huis minimalistisch kunt inrichten.


 

Opruimen

De eerste stap is om alle spullen die rondslingeren uit het zicht te halen. Eerst moet je beginnen met een opgeruimd huis. Bij alles wat je vindt moet je bedenken of het essentieel is. Indien het niet essentieel is moet je jezelf afvragen of je het weg moet doen of dat je het nodig hebt voor later. Doe dit elke paar maanden weer. En onthoud: wegdoen is niet per se weggooien. Vraag of je vrienden en fBewerken Status bewerkenamilie er een plezier mee kan doen, verkoop spullen en geef weg aan een kringloopwinkel.

Quitte

Als je iets wilt kopen moet je quitte staan. Dat betekent als je iets nieuws koopt er ook iets weg moet. Door deze regel aan te houden blijft je inboedel minimalistisch.

Neutrale basis

Binnen deze stijl bestaan de spullen voornamelijk uit onuitgesproken kleuren, zoals beige, ecru en taupe. Het moet schoon en rust uitstralen. Zorg dat je huis veel natuurlijk licht krijgt, waardoor je huis er warm uit blijft zien. Dit kan door natuurlijk licht en LED of fluorescerende verlichting. Anders kan je huis er te schoon en leeg uitzien, waardoor er een medische sfeer kan ontstaan. Binnen de minimalistische stijl is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Over elke potentiële aanschaf moet je kritisch nadenken of je het echt nodig hebt. Zo leer je tegelijkertijd ook slimmer omgaan met je zuurverdiende geld!

Raamdecoratie

Kies gordijnen die je goed open kan doen. Zo kan je optimaal gebruik maken van natuurlijk zonlicht. In deze stijl kan je het beste kiezen voor neutrale gordijnen die niet opvallen, zoals rolgordijnen of kant en klare vitrage in een neutrale kleur. Je kunt ook kiezen voor houten jaloezieën van Veneta in een neutrale kleur. Door te kiezen voor luchtige stoffen houd je de sfeer in de ruimtes open en fris.

Materialen

Ondanks dat er voornamelijk met neutrale tinten wordt gewerkt binnen deze stijl, kan je toch ervoor zorgen dat dit niet eentonig wordt. Dit doe je door verschillende tintkleuren te gebruiken. Door accessoires te gebruiken in verschillende materialen zoals gebreide plaids, fluweel en kussens creëer je een warme sfeer.

Meubels

Als je nieuwe meubels gaat aanschaffen kan je het beste kiezen voor strakke en rechte meubels. Meubels met afwijkende kleuren of vormen zorgen voor te veel drukte in de stijl. Zorg ook voor symmetrie in de keuze van je meubels. Dat betekent dat als je aan de ene kant van de tafel twee stoelen hebt dat je ook aan de andere kant van de tafel twee stoelen hebt. Dit creëert rust.

Een grote kenmerk van de minimalistische woonstijl is dat spullen een vaste plek hebben. Hierdoor blijft je huis minimalistisch en hoef je niet vaak op te ruimen of iets te zoeken. Alles heeft namelijk een vaste plek en hierdoor ontstaat er geen verwarring.

 

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter