Teveel vocht in huis kan schadelijk zijn

10 februari 2022
Huis

Als je huis een slechte luchtcirculatie heeft kan dit zorgen voor een hoge hoeveelheid vocht in huis. Vocht dat vrijkomt bij het douchen en koken kan nergens naartoe en blijft daarom achter in huis. Dit kan veel nare gevolgen hebben: zo is er een verhoogde kans op schimmel en kan het de gezondheid schaden. Denk je last te hebben van vocht in huis? Laat je huis dan controleren door een derde partij die hier verstand van heeft. Op deze manier kan het vocht probleem onderzocht worden en kan het probleem worden aangepakt.

Hoe ontstaat overtollig vocht in huis?

Vocht in huis kent meerdere oorzaken. Zo kan het voorkomen bij een slechte luchtcirculatie en kan vocht dat vrijkomt bij douchen en koken blijven hangen in huis. Een andere oorzaak is optrekkend vocht uit funderingen of muren. Als de onder fundering dicht bij grond water ligt kan het vocht omhoog kruipen en via je vloer en muren het huis binnendringen. Nog een mogelijkheid is ‘koudebruggen’, condensatie dat vooral bij ramen te zien is. Vocht komt vrij als er warme lucht wordt geblazen op koude oppervlakken. Bij de afkoeling van de lucht ontstaat er condensatie. Tenslotte kan er ook vocht in huis ontstaan door een lekkage. Pas als er vochtplekken ontstaan raak je pas bewust van een lekkage en dan is het eigenlijk al te laat: de schade is al aangericht.

Lichamelijk klachten door vocht in huis

Teveel vocht in huis is schadelijk voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Zo kan het klachten zoals hoofdpijn, benauwdheid en ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. Ook kunnen er fysieke klachten ontstaan, zo worden bijvoorbeeld de spieren en gewrichten aangetast. Vocht in huis veroorzaakt reumatische klachten.

Verder verhoogt vocht in huis ook de kans op schimmels. Als er schimmels gaan groeien in huis kunnen je gezondheidsklachten verergeren. Ze veroorzaken met name problemen aan de luchtwegen: schimmels kunnen leiden tot benauwdheid, keelpijn en vermoeidheid. Ernstig schadelijke schimmels zijn zelfs in staat om bronchitis te veroorzaken. Vocht in huis dient dus snel bestreden te worden. Hoe langer het vocht blijft, hoe meer de gezondheid wordt beschadigd.

Vocht in huis bestrijden en voorkomen

Om vocht in huis tegen te gaan kun je een aantal dingen ondernemen. Allereerst is het belangrijk dat je huis een goede luchtstroming krijgt aangevoerd. Zet dus regelmatig de ramen op een kier en laat de kamers doorluchten. Voornamelijk bij de badkamer is dit belangrijk. Als je badkamer geen raam heeft is het beter om de deur een klein beetje open te houden. Bovendien is het belangrijk dat je huis een goede afzuiging heeft, zowel in de keuken als in de badkamer. Om condensatie tegen te gaan is het cruciaal om je huis goed te isoleren.

Als je denkt dat er teveel vocht in huis is, kun je het beste een bedrijf inhuren die het probleem zal inspecteren. Als het nodig is kan het bedrijf direct aan de slag gaan om het vochtprobleem op te lossen. Denk aan de gezondheid van de bewoners en verwijder vocht in huis zo snel mogelijk.

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter