Elk interieur kan een dosis ‘hygge’ gebruiken

27 augustus 2019
Muuto - 2 - Around Coffee salontafel large 72 en Five poef

Switch je ook met enige regelmaat tussen verschillende woonstijlen en vind je het daardoor lastig om een tijdloze inrichting te kiezen? Neem dan eens een kijkje bij onze noorderburen, oftewel de Scandinavische stijl. Het is de interieurtrend bij uitstek die geschikt is voor elk type woning én laat design en functionaliteit samenvloeien tot een tijdloos geheel. (samenwerking)

Zeg je Scandinavisch design, dan zeg je hygge. Net zoals het Nederlandse woord gezelligheid heeft hygge geen direct vertaalbare betekenis in andere talen. Het woord komt wat betekenis betreft echter vrij dicht in de buurt van de manier waarop wij gezelligheid of knusheid beschouwen. Daarnaast staat hygge voor een bepaalde warme sfeer of een interieur, maar ook eten of drinken kan ermee te maken hebben. Als we dit begrip vertalen naar interieur kun je denken aan uitnodigende vormen, warme kleuren en natuurlijke materialen. Kijk hieronder verder en je snapt wat we bedoelen:

Muuto - 1

[ Rest bank driezitter – Muuto ]

Accentueren kun je leren

Een veel voorkomend en opvallend kenmerk van Scandinavisch gestylede interieurs is het gebruik van accentkleuren. Om wat specifieker te zijn: één accentkleur. Rondom deze ene kleur is het pallet doorgaans rustig. In de rest van de ruimte zie je voornamelijk natuurlijke materialen als hout, rotan of riet én strakke (geometrische) vormen terug.

Muuto - 5 - Visu Sled stoel

[ Viso Sled stoel, Leaf bureaulamp en 70/70 tafel – Muuto ]

Het ligt aan het licht

Uitgangspunt in deze woonstijl is overduidelijk het ‘less is more’ principe. Vrijwel elk element in de ruimte heeft een bepaalde functie. Is dat niet het geval, dan hoort het niet in de woning thuis. Dat geldt zowel voor het ontwerp van meubelstukken als voor het gebruik van kleuren – denk aan de eerdergenoemde accentkleur. Verder heeft het toepassing op de eenvoudige vormen, waarbij tierlantijntjes uit den boze zijn.

Toch is er ook nog ruimte voor creativiteit, want er wordt vaak gespeeld met licht en ruimte. Door de grote hoeveelheid donkere dagen in het noorden, zijn de interieurs hierop aangepast. Denk aan grote raampartijen, maar ook soepele lijnen en (weer die) neutrale kleuren, welke meehelpen om de ruimte zo licht mogelijk te maken. Deze soepele lijnen in menig Scandinavisch ontwerp zijn zeer kenmerkend voor deze interieurstijl. Je ziet het dan ook terug in diverse items, zoals lampen, stoelen, tafels, kunstobjecten en illustraties.

Muuto - 4 - Reflect dressoir en Framed spiegel large

[ Reflect dressoir, Framed spiegel en Leaf vloerlamp – Muuto ]

Natuurlijke materialen

Natuurlijk spreken de afbeeldingen uit het blog voor zich, maar is het je ook al opgevallen dat er veel natuurlijke materialen worden gebruikt? Met name hout vind je geregeld terug in een Scandinavisch ingericht huis. Deze grondstof is in overvloed verkrijgbaar in landen als Finland, Denemarken en Zweden. Niet zo gek dus, dat je hout in veel Scandinavische interieurs terugziet. We hebben het in dezen met name over onbewerkt hout, zodat je de natuur letterlijk kunt herkennen.

Muuto - 3 - Lean wandlamp LED

[ Lean wandlamp, Corky karaf en Corky glas – Muuto ]

Scandinavische designhelden

En, hebben de noorderlingen je inmiddels overgehaald om je inrichting toch nog één keer om te gooien naar deze prachtige woonstijl? Kijk dan zeker eens naar de collecties van Scandinavische designhelden (lees: merken) als Muuto, Ferm Living of HAY. Het Deense Muuto staat overigens letterlijk voor ‘nieuw perspectief’, dus wat ons betreft meteen een mooie betekenis voor een update in je interieur!


Volg Meubeltrack ook op InstagramPinterest en Facebook voor een flinke dosis interieur-inspiratie!

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter